Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Társasági hírek


Hírkategória: Jogszabályok, rendeletek
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  Az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénylésének feltételei cukorbetegeknél
  2014.01.19. | MDT Web-szerkesztőség, Dr. Strényer Ferenc | Hírkategória: Jogszabályok, rendeletek
  A cukorbetegek „adóigazolásával" kapcsolatban, az utóbbi időben több kérdés érkezett szerkesztőségünkhöz, és a médiákban is néha félreérthető információk jelentek meg, emiatt az ezzel kapcsolatos jogszabályi hátteret az alábbiakban röviden ismételten összefoglaljuk.

  Betegségek után járó adókedvezmény (személyi kedvezmény) jogszabályi háttérét a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) 40. § és adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 49. § 3. bekezdés adja meg. Az „1995. évi CXVII. törvénya személyi jövedelemadóról" 80. §-a felhatalmazza a Kormányt, hogy rendeletben meghatározza azon betegségek körét, amelyekben szenvedő személyek a személyi kedvezmény érvényesítése szempontjából súlyosan fogyatékosnak minősülnek. Előbbiek alapján a 335/2009. (XII. 29.) kormányrendelet tartalmazza az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevétele szempontjából súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségeket. Ide tartozik az 1-es típusú diabetes bármilyen formája (E100-109), és a 2-es típusú diabetes szövődményes formái (E110-117). A szövődmény nélküli esetekben (E1190) a 2-es típusú cukorbeteg tehát nem jogosult a kedvezmény igénybevételére. Ugyanez a helyzet a gyakorlatban nem alkalmazott E 1180-as kód (Nem-insulin-dependens cukorbetegség k.m.n. szövődményekkel) esetén is. Az igényjogosultságot tehát a BNO és nem a kezelési mód (tabletta, inzulin) határozza meg.

  A 49/2009. (XII. 29.) EüM rendelet intézkedik a súlyos fogyatékosság minősítéséről és ennek igazolásáról. Ez alapján az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevétele szempontjából súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről szóló 335/2009. (XII. 29.) kormányrendelet mellékletében meghatározott betegség, illetve fogyatékosság megállapítására és az állapot végleges vagy átmeneti jellegének meghatározására szakambulancia vagy kórházi osztály szakorvosa jogosult.

  Az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevételére jogosító adatokat tartalmazó igazolást szakambulancia, vagy kórházi osztály szakorvosa, vagy a jogosultságot megállapító orvosi dokumentáció alapján a beteg választott háziorvosa állítja ki. Tehát az „adóigazolás" kiállítása nem feltétlenül diabetológiai szakellátóhelyi feladat, ezt a szakorvosi lelet (ambuláns lap, kórházi zárójelentés) alapján a beteg választott háziorvosa is kiállíthatja. Ennek ellenére sok gondozás alatt álló cukorbeteg érkezik a szakellátóhelyekre adóigazolást kérni. Azt hiszem, hogy az ilyen kérések az alapellátással való jó együttműködés érdekében teljesíthetők.

  A 49/2009. (XII. 29.) EüM rendelet melléklete határozza meg az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevételére jogosító igazolás adattartalmát is, ezzel kapcsolatban azonban formai követelmények nincsenek. Az igazolásnak tartalmazni kell a kedvezményt igénybevevő személyazonosító adatait, lakóhelyét, adóazonosító jelét, az igazolás kiállítását megalapozó szakorvosi dokumentáció kiadásának dátumát, valamint a betegség véglegességének vagy ideiglenességének megállapítását és ezen igazolást kiállító szakorvos vagy háziorvos aláírását.

  A jogszabály szerint az ideiglenes igazolásokat évente kell kiállítani, a végleges állapotot nem kell újra igazolni.

  Kedvezmény utólagos érvényesítése is lehetőség van. Ha valaki évek óta igazoltan a fent említett Kormányrendeletben felsorolt betegségek egyikében szenved, tehát jogosult lett volna a személyi adókedvezményre, akkor a kedvezményt az igazolás megszerzését követően az 5 éves elévülési időn belül a személyi jövedelemadó bevallások önellenőrzésével érvényesítheti.
  A kedvezmény mértéke a fogyatékos állapot kezdő napjának hónapjától ezen állapot fennállása idején havonta az adóév első napján érvényes havi minimálbér 5 százalékának megfelelő összeg. Így a súlyos fogyatékosság miatt igénybe vehető kedvezmény havi összege 2013. évben 4900 Ft volt.
  A fenti rendeletek 'Jogszabályok, rendeletek' rovatunkban megtalálhatók, emellett ugyanitt a mindennapi munka megkönnyítésére a 49/2009. (XII. 29.) EüM rendelet mellékletében meghatározott adattartalommal egy lehetséges minta is régóta rendelkezésre áll, az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevételére jogosító szakorvosi igazoláshoz.

  A Magyar Diabetes Társaság Web-szerkesztősége nevében
  Dr. Strényer Ferenc

Vissza