Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Társasági hírek


Hírkategória: Jogszabályok, rendeletek
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  Megjelent a legújabb OEP rendelet
  2013.03.06. | MDT Web-szerkesztőség, Dr. Strényer Ferenc | Hírkategória: Jogszabályok, rendeletek
  2013. március 1-jétől ismét változások történtek az OEP gyógyszertörzsben 24 új készítmény kapott TB támogatást, 17 készítmény támogatását törölték, 9 készítmény ára jelentősen csökkent, 1 áremelkedés volt, 10 készítmény kapott egészségügyi jogcímhez kötött új támogatást, 42 készítmény támogatása változott.
  A gyógyászati segédeszköz törzs diabetológiát érintő része nem változott.

  Az emelt, kiemelt indikációhoz kötött támogatási kategóriába tartozó gyógyszerek körében és ezek felírását illetően diabetológiát érintő változás nem volt.

  A belgyógyászatnál egy gyógyszert töröltek, az EÜ. 70 2/a2. pontból ez a Ticlogal 250 mg filmtabletta. A leglényegesebb belgyógyászati változás az Inegy és az Ezetrol felírásával kapcsolatos. A Magyar Közlöny 16. számában megjelent a 10/2013. (I. 31.) EMMI rendelet „A törzskönyvezett gyógyszerek és a különleges táplálkozási igényt kielégítő tápszerek társadalombiztosítási támogatásba való befogadásának szempontjairól és a befogadás vagy a támogatás megváltoztatásáról szóló 32/2004. (IV. 26.) ESZCSM” rendelet módosításáról. Ennek 3 sz. melléklete módosította 2013. március 1.-től az EÜ 90 1/d. és 1/e pont „támogatott indikációk” részét, vagyis a simvastatin +ezetimibe kombináció és az ezetimibe felírhatóságát. A 32/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendeletet és az eszerint módosított OEP rendeletet jogszabályok rendeletek rovatunkban olvashatják. Ebből kiemelném, hogy az ezetimibe alkalmazhatóságának indikációs köre tulajdonképpen nem változott, azonban csak abban az esetben felírható, ha a betegnek korábban legalább 20 mg rosuvastatinnal vagy legalább 40 mg atorvastatinnal folytatott egy hónapos kezelést követően laborkontroll alapján nem sikerült a kívánt célérték elérése. Bizonyított mellékhatás esetén, vagy ha csak kisebb adag statin szedése lehetséges, és nem sikerült a célérték elérése, szintén felírhatók

  Az Európai Unióban az EMA által 2010. 10. 23-án felfüggesztett roziglitazon tartalmú gyógyszerek (Avandia, Avandamet és Avaglim) változatlanul még mindig szerepelnek a listában.

  A frissített OEP rendeleteket megtalálják 'Jogszabályok, rendeletek' rovatunkban >>

  A Magyar Diabetes Társaság Web-szerkesztősége nevében
  Dr. Strényer Ferenc

Vissza