Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Társasági hírek


Hírkategória: Gyermekdiabetes
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  Beszámoló a XIV. Országos Gyermekdiabétesz Napról
  2019.01.19. | MDT Web-szerkesztőség | Hírkategória: Gyermekdiabetes

  2019. január 12-én több mint 500 regisztrált vendég részvételével lezajlott a XIV. Országos Gyermekdiabétesz Nap. Ezúttal a jeles eseményt a Semmelweis Egyetem I. számú (Bókay) Gyermekklinikája és a Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyermekekért a Semmelweis Egyetem Elméleti Orvostudományi Központban közösen rendezte meg. Ezzel a mindig nagy érdeklődésre számot tartó rendezvénnyel annak állítunk emléket, hogy 1922. január 11-én Torontoban egy 14 éves fiú ezen a napon kapta meg a világon először az életben maradást jelentő inzulin injekciót.

  Az ünnepi megemlékezésre a diabéteszes gyermekek, családok és a szakemberek igen gazdag programmal készültek. Az ünnepélyes megnyitón először a pécsi Bagi Flóra barokk furulya szólóját, Telemann I. fantáziáját hallgattuk meg, majd ezt követték a köszöntő beszédek. Elsőként Dr Szabó Attila professzor, az. I. számú Gyermekklinika igazgatója, klinikai rektorhelyettes köszöntötte az egybegyűlteket, majd Dr Körner Anna, az MDT-MGyT közös gyermekdiabétesz szekciójának elnöke, Dr Tóth-Heyn Péter igazgatóhelyettes, Dr Luczay Andrea osztályvezető és Kocsisné Gál Csilla, a Szurikáta Alapítvány kuratóriumi elnöke szólt a résztvevőkhöz. Külön örömünkre szolgált, hogy ezúttal Dr Szabó László szombathelyi főorvos, a Gyermekdiabétesz Nap ötletgazdája is velünk tudott ünnepelni, és üdvözölte a résztvevőket.

  Ezt követően több helyszínen, párhuzamosan zajlottak a programok; míg az előadóteremben a diabéteszről szóló orvosi előadásokat lehetett megtekinteni, az aulában elkezdődött a diabéteszes gyerekek és fiatalok gazdag műsora (sportbemutató, tánc, riportok) Dr Nagy-Szakáll Zsuzsanna gyermekorvos, Magyar Márton riporter és Boros Ádám középiskolai diák moderálásával.

  Az ebédet követően a Dr Luczay Andrea és Dr Erhardt Éva (Az MDT-MGyT közös Gyermekdiabétesz Szekció titkára) által moderált Civil Fórum keretei között bemutatkozott a 11 szervezetet tömörítő 1-es típusú Diabétesz Szövetség. A szövetség jelenlevő tagjai egyenként mutatkoztak be; a fórum fő témái a diabétesz edukáció és a táboroztatás voltak. Ezt követte a Dr Körner Anna által moderált szülő-szakember kerekasztal, ahol a hallgatóság által felvetett kérdéseket a jelen levő gyermekdiabetológusok válaszolták meg.

  A szülőknek lehetőségük volt egyéni pszichológiai konzultációra is Máté Orsolya (I. sz. Gyermekklinika) és Szakmáry András (Szurikáta alapítvány) pszichológusokkal. A felhőtlen mulatozás, arcfestés, lufihajtogatás, ügyességi játékok, társasozás, kézműveskedés, zöldségfaragás, ajándékozás, Diab totó, gyerek foglalkozás a NEO Segítőkutya Egyesület tagjaival, táncház, stb. mellett a résztvevők neuropathia (Dr Blatniczky László) és fogászati (Dr Végh Dániel) szűrésen is részt vehettek, valamint az Ilcsi Szépítő füvek standjánál bőrápolási tanácsadásban részesültek. Az ételkóstolókról a Dia-Wellness palacsintázó és az Eisberg salátázó gondoskodott.

  Az MDT-MGyT közös Gyermekdiabétesz Szekció vezetősége nevében szeretnénk köszönetet mondani a diabeteses gyermekeknek és szüleiknek, az összes szereplőnek és nem utolsósorban a nagyvonalú szponzoroknak, akik lehetővé tették a XIV. Gyermekdiabétesz Nap sikeres lebonyolítását.

  Dr Körner Anna
  az MDT-MGyT közös gyermekdiabétesz szekciójának elnöke

   

Vissza