Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom archív.

  DAPA-HF (feltáró, post hoc analízis)
  2020.05.04.MDT Web-szerkesztőség, Prof. dr. Jermendy GyörgyHírkategória: Tudományos újdonságok

  Az ACC (Amerikai Kardiológiai Kollégium - American College of Cardiology) ez évi kongresszusán (2020. március 28-30) a DAPA-HF vizsgálat (DApagliflozin and Prevention of Adverse-outcomes in Heart Failure trial) további feltáró jellegű, ill. post hoc elemzésének eredményeiről számoltak be. A kongresszus a kibontakozó COVID-19 járvány miatt virtuális volt, a legfontosabb előadások, poszterek a világhálón szabadon elérhetők. Diabetológiai vonatkozása elsősorban annak a vizsgálatnak volt, amely az adatokat a szénhidrátanyagcsere-zavar mértéke szerint (nincs diabetes - prediabetes – diabetes) értékelte. A részben előre elhatározott, feltáró jellegű, részben post hoc analízis eredményei a JAMA hasábjain rögtön, előzetes elektronikus közlés formájában elérhetővé váltak.

  A DAPA-HF vizsgálat alapvető célkitűzése az volt, hogy adatokat nyerjenek az SGLT-2-gátló dapagliflozin (vs. placebo) hatékonyságáról és biztonságosságáról csökkent ejekciós frakciójú szívelégtelenségben (HFrEF) ± T2DM-ben szenvedő felnőtt betegek körében. A vizsgálatba 4744 beteget vontak be. Diabetesben nem szenvedett 2605 (55%) beteg (prediabeteses HbA1c-érték: 67,1%, normális HbA1c-érték 32,2%), ebben a csoportban 1298 beteg dapagliflozint, 1307 beteg placebót kapott. Diabetes 2139 beteg (45%) esetében volt igazolható (92,7% kórelőzményi adatok, 7,3% a beválasztáskor talált HbA1c-érték alapján), ebben a csoportban 1075 beteg dapagliflozint és 1064 beteg placebót kapott.  A vizsgálat elsődleges összevont végpontjaként a kardiovaszkuláris halál vagy a szívelégtelenség rosszabbodása (szívelégtelenség miatti hospitalizáció vagy szívelégtelenség miatti sürgős orvosi ellátás) szerepelt. Számos másodlagos kardiovaszkuláris és renális végpontot is értékeltek. A követés tartama medián 18,2 hónap volt.

  Az alapvizsgálatban, a teljes vizsgálati kohorszban a dapagliflozin (vs. placebo) az elsődleges végpont relatív kockázatát 26%-kal csökkentette (HR 0,74; 95% CI 0,65-0,85; p=0,00001). Az elsődleges végpont relatívkockázat-csökkenése szinte azonos volt a T2DM-ben szenvedők alcsoportjában (HR 0,75; 95% CI 0,63-0,90) és a diabetesben nem szenvedők körében (HR 0,73; 95% CI 0,60-0,88; p for interaction 0,80). A diabetesben nem szenvedők csoportján belül a prediabeteses alcsoportban az elsődleges végpont relatívkockázat-csökkenése 26% (HR 0,74; 95% CI 0,59-0,94), míg a normális tartományú HbA1c-értékkel rendelkezők alcsoportjában ez az érték 33 % volt (HR 0,67; 95% CI 0,47-0,96; p for interaction 0,72). A dapagliflozinnak a többi kimeneteli végpontra kifejtett előnyös hatása nem különbözött érdemben egymástól a diabeteses és nem-diabeteses csoportban. A HbA1c-értéket folyamatos változóként tekintve nem volt statisztikailag értékelhető különbség az elsődleges összevont végpont alakulása terén a teljes HbA1c-spektrumban (5,0-12,0%; p for interaction 0,97). A nem-diabeteses csoportban a dapagliflozin ágon a HbA1c értéke érdemben nem csökkent, súlyos hypoglykaemia vagy diabeteses ketoacidosis nem fordult elő.

  A vizsgálat igazolta, hogy csökkent ejekciós frakciójú szívelégtelenségben szenvedő felnőtt egyének körében a szokásos terápiához hozzáadott dapagliflozin (vs. placebo) szignifikánsan csökkentette a szívelégtelenség romlásának vagy a kardiovaszkuláris halálozásnak a kockázatát. A kedvező hatás a szénhidrátanyagcsere-helyzettől függetlenül széles spektrumban (nincs diabetes, prediabetes, manifeszt T2DM) megfigyelhető volt.

  Az MDT web-szerkesztősége nevében
  Prof. Dr. Jermendy György

  Petrie MC, Verma S, Docherty KF, Inzucchi SE, Anand I, Belohlávek J, Böhm M, Chiang CE, Chopra VK, de Boer RA, Desai AS, Diez M, Drozdz J, Dukát A, Ge J, Howlett J, Katova T, Kitakaze M, Ljungman CEA, Merkely B, Nicolau JC, O'Meara E, Vinh PN, Schou M, Tereshchenko S, Køber L, Kosiborod MN, Langkilde AM, Martinez FA, Ponikowski P, Sabatine MS, Sjöstrand M, Solomon SD, Johanson P, Greasley PJ, Boulton D, Bengtsson O, Jhund PS, McMurray JJV: Effect of dapagliflozin on worsening heart failure and cardiovascular death in patients with heart failure with and without diabetes. JAMA 2020 Mar 27. doi: 10.1001/jama.2020.1906. [Epub ahead of print]

Vissza