Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Társasági hírek


Hírkategória: Gyermekdiabetes
 • Távkonzultáció gyermekdiabéteszben
  2020.04.29. | MDT, Prof. Dr. Barkai László | Hírkategória: Gyermekdiabetes

  Szakvélemény a  Szakmai Kollégium Csecsemő- és Gyermekgyógyász Tanács számára 

  A gyermekdiabetológiai ellátás, gondozás során a távkonzultáció egyes formái már évek óta a napi gyakorlat részét képezik hazánkban is, annak ellenére, hogy ez hivatalosan, illetve a finanszírozás oldaláról nincs elismerve. Ma már vannak arra bizonyítékok, hogy a cukorbetegek ellátása, hosszú-távú gondozása során a beteg-orvos találkozások egy jelentős része kiváltható ezzel a módszerrel, ezáltal a szakellátás minősége nem sérül és a költség-hatékonyság is javulhat, ezért ennek a lehetőségnek a fejlesztése – a COVID-19 pandemia reménybeli lezajlását követően is - támogatandó.

  - Jelenleg az inzulinpumpát, szöveti glukóz monitort, vagy ujjbegyes vércukormérő készüléket alkalmazó betegeknek – az egyes cégek által kifejlesztett szoftvereken, internet és mobil applikációs rendszereken keresztül - lehetőségük van a mérési eredményeket, inzulin adagolásukra, étrendjükre stb. vonatkozó információikat a kezelő orvossal megosztani melyek alapján az orvos, vagy a gondozó team más tagjától megfelelő terápiás javaslatokat kaphat.

  - A pen típusú inzulinadagolást végző betegek, akik szöveti glukóz monitort használnak, szintén alkalmazhatják a cégek által kialakított fent említett rendszereket a gondozást végző szakemberekkel való konzultációra. Emellett a hazai forgalomban lévő szinte összes, otthoni vércukor önellenőrzésre használt ujjbegyes vércukormérő készülék adatai szintén letölthetőek, adatbázisban tárolhatóak, az orvos által elemezhetőek és terápiás javaslatok alakítására használhatók.

  - Amennyiben a beteg nem él az információtechnológia fent említett fejlettebb lehetőségeivel, a lefényképezett vércukornapló, az étrendre, inzulinadagolásra, hypoglykaemiás eseményekre stb. vonatkozó információk elektronikus beküldésével szintén megoldható az anyagcsere kontroll ellenőrzése és a terápia megfelelő alakítása.

  - Mindezeket napjainkban is rendszeresen kiegészítik olyan telefonos kapcsolatok a beteg/szülő-orvos/gondozó team között, melyek aktuálisan egy-egy probléma megoldását célozzák, pl. akut megbetegedések, gyors állapotváltozások kapcsán, tehát akár az emergenciális ellátásban is szerepet kaphat a távmedicina.

  - A fent röviden összefoglalt, jelenleg alkalmazott lehetőségek kiterjeszthetők a helyenként már sporadikus esetekben szintén alkalmazott online videokonzultációval, melynek során a közvetlen vizuális kapcsolaton túl a beteg megtekintése további információt jelenthet az orvos számára.

  Összefoglalva, a gyermekdiabetológiában a távkonzultáció számos eleme a jelenlegi technikai keretek között a napi gyakorlat része, melynek továbbfejlesztése szükséges. Mindazonáltal megoldandó a gyakorlatok harmonizálása, ajánlások és egységes eljárásrendek kidolgozása, a home-office feltételeinek megteremtése (intézményi-otthoni számítógép kapcsolat, EESZT stb.) és ami talán a legfontosabb, ennek az időigényes minőségi munkának a finanszírozásban történő érdemi elismerése.

  Fenti tájékoztatás kialakítása során figyelembe vettem az irányadó nemzetközi gyakorlatot és az új gyermekdiabetológiai szakmai ajánlás kidolgozásában részt vevő hazai szakemberek véleményét is.

  Tisztelettel:
  Prof. Dr. Barkai László egyetemi tanár

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.

Legfrissebb kongresszusok

További rendezvények