Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom archív.

  Távkonzultáció gyermekdiabéteszben
  2020.04.29.MDT, Prof. Dr. Barkai LászlóHírkategória: Gyermekdiabetes

  Szakvélemény a  Szakmai Kollégium Csecsemő- és Gyermekgyógyász Tanács számára 

  A gyermekdiabetológiai ellátás, gondozás során a távkonzultáció egyes formái már évek óta a napi gyakorlat részét képezik hazánkban is, annak ellenére, hogy ez hivatalosan, illetve a finanszírozás oldaláról nincs elismerve. Ma már vannak arra bizonyítékok, hogy a cukorbetegek ellátása, hosszú-távú gondozása során a beteg-orvos találkozások egy jelentős része kiváltható ezzel a módszerrel, ezáltal a szakellátás minősége nem sérül és a költség-hatékonyság is javulhat, ezért ennek a lehetőségnek a fejlesztése – a COVID-19 pandemia reménybeli lezajlását követően is - támogatandó.

  - Jelenleg az inzulinpumpát, szöveti glukóz monitort, vagy ujjbegyes vércukormérő készüléket alkalmazó betegeknek – az egyes cégek által kifejlesztett szoftvereken, internet és mobil applikációs rendszereken keresztül - lehetőségük van a mérési eredményeket, inzulin adagolásukra, étrendjükre stb. vonatkozó információikat a kezelő orvossal megosztani melyek alapján az orvos, vagy a gondozó team más tagjától megfelelő terápiás javaslatokat kaphat.

  - A pen típusú inzulinadagolást végző betegek, akik szöveti glukóz monitort használnak, szintén alkalmazhatják a cégek által kialakított fent említett rendszereket a gondozást végző szakemberekkel való konzultációra. Emellett a hazai forgalomban lévő szinte összes, otthoni vércukor önellenőrzésre használt ujjbegyes vércukormérő készülék adatai szintén letölthetőek, adatbázisban tárolhatóak, az orvos által elemezhetőek és terápiás javaslatok alakítására használhatók.

  - Amennyiben a beteg nem él az információtechnológia fent említett fejlettebb lehetőségeivel, a lefényképezett vércukornapló, az étrendre, inzulinadagolásra, hypoglykaemiás eseményekre stb. vonatkozó információk elektronikus beküldésével szintén megoldható az anyagcsere kontroll ellenőrzése és a terápia megfelelő alakítása.

  - Mindezeket napjainkban is rendszeresen kiegészítik olyan telefonos kapcsolatok a beteg/szülő-orvos/gondozó team között, melyek aktuálisan egy-egy probléma megoldását célozzák, pl. akut megbetegedések, gyors állapotváltozások kapcsán, tehát akár az emergenciális ellátásban is szerepet kaphat a távmedicina.

  - A fent röviden összefoglalt, jelenleg alkalmazott lehetőségek kiterjeszthetők a helyenként már sporadikus esetekben szintén alkalmazott online videokonzultációval, melynek során a közvetlen vizuális kapcsolaton túl a beteg megtekintése további információt jelenthet az orvos számára.

  Összefoglalva, a gyermekdiabetológiában a távkonzultáció számos eleme a jelenlegi technikai keretek között a napi gyakorlat része, melynek továbbfejlesztése szükséges. Mindazonáltal megoldandó a gyakorlatok harmonizálása, ajánlások és egységes eljárásrendek kidolgozása, a home-office feltételeinek megteremtése (intézményi-otthoni számítógép kapcsolat, EESZT stb.) és ami talán a legfontosabb, ennek az időigényes minőségi munkának a finanszírozásban történő érdemi elismerése.

  Fenti tájékoztatás kialakítása során figyelembe vettem az irányadó nemzetközi gyakorlatot és az új gyermekdiabetológiai szakmai ajánlás kidolgozásában részt vevő hazai szakemberek véleményét is.

  Tisztelettel:
  Prof. Dr. Barkai László egyetemi tanár

Vissza