Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom archív.

  Az MDT Elnöke a COVID-19 járvány miatt a cukorbetegeket érintő szervezési változtatásokkal kapcsolatban három levéllel kereste meg az egészségügyi hatóságokat
  2020.04.14.Magyar Diabetes TársaságHírkategória: COVID-19

  Tisztelt Tagtársak!

  A Magyar Diabetes Társaság Elnöke, Kempler Péter professzor úr a COVID-19 járvány miatt a cukorbetegeket érintő szervezési változtatásokkal kapcsolatban három levéllel kereste meg az egészségügyi hatóságokat, melynek eredményeként elsősorban adminisztratív könnyítések történtek.

  A 2020. március 13-i keltezésű levél Lengyel Csaba professzor úr javaslata alapján íródott dr. Bidló Juditnak, a NEAK Főigazgató-helyettesének, a szakorvosi javaslatokkal kapcsolatban. (A Magyar Közlönyben rendelet szabályozza a felírási javaslat meghosszabbítását a veszélyhelyzet végét követő 90 napra).

  A 2020. március 19-én Dr. Szabó Bálint főosztályvezető úrnak címzett levélben Elnök úr és Főtitkár úr kéri, hogy a gyógyászati segédeszközként forgalmazott tesztcsíkok is kerüljenek be az EESZT rendszerébe, hogy vény felírására betegeinknek ne kelljen személyesen megjelenniük a rendelőben.

  A 2020. március 26-án kelt, szintén Főigazgató helyettes asszonynak címzett levélben telemedicina útján történő távvizit finanszírozásával kapcsolatos javaslatok voltak.

  Tájékoztatás céljából a leveleket változatlan formában közzé tesszük. 

  2020. március 13.

  Tisztelt Főigazgató-helyettes Asszony,

  A diabeteses betegekben a fertőzések gyakoribbak és súlyosabbak, infekciók miatti kórházi halálozásuk 3-4-szerese a diabetesben nem szenvedőkkel összehasonlítva. A cukorbetegség önmagában immundeficiens állapotnak felel meg. Jelenleg a koronavírus járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet időtartama alatt is számos cukorbeteg kényszerül elmenni a diabetológiai szakrendelésre, a diabetes kezelésével összefüggő szakorvosi javaslatának lejárta miatt. Ennek következtében nagyszámú beteg vár a szakrendelőkben, mert pl. a lejárt szakorvosi engedély hiányában háziorvosa nem írhatja fel számára a továbbiakban az inzulint.

  A cukorbetegek veszélyeztetettségének csökkentése, valamint az ellátórendszer terhelésének mérséklése céljából javaslom a cukorbetegek számára kiadott szakorvosi engedélyek meghosszabbítását a veszélyhelyzet megszűnését követő 15. nappal bezárólag.

  Tisztelettel és köszönettel,
  Prof. dr. Kempler Péter
  a Magyar Diabetes Társaság elnöke

   

  2020. március 19.

  Dr. Szabó Bálint
  Főosztályvezető
  Állami Egészségügyi Ellátó Központ EESZT főosztály
  1125 Budapest, Diós árok 3.

  Tisztelt Főosztályvezető Úr!

  A cukorbetegségben biztosítandó optimális anyagcsere állapot a betegek túlnyomó többségénél csak úgy érhető el, ha ellenőrizni tudják aktuális vércukorértékeiket és ennek függvényében változtatják a terápiát. Hazánkban a naponta 2, vagy annál több alkalommal inzulint adagoló betegek támogatásban részesülnek többféle vércukormérő tesztcsík receptre történő felírása révén. A jelenlegi szabályozás szerint a gyógyászati segédeszköznek minősülő tesztcsíkok receptjei nem kerülnek be az EESZT-be, ennek megfelelően csak nyomtatott receptre válthatóak ki. A járványügyi veszélyhelyzet kialakulása után az egészségügyi ellátás terén is az elsődleges célok közé tartozik az orvos-beteg találkozások lehetőség szerinti csökkentése. A cukorbetegség immundeficiens állapot és a kialakuló fertőzések súlyosabb kimenetelűek. A fentiek miatt a cukorbetegek számára komoly támogatást jelentene, ha a tesztcsíkok receptjeiért sem kellene személyesen jelentkezniük orvosaiknál, ahogyan ez például az inzulinkészítmények esetén már gyakorlattá vált. Kérjük tehát annak mérlegelését, hogy a támogatott vércukormérő tesztcsíkok receptjei is bekerülhessenek az EESZT-be. Az intézkedés összhangban lenne azzal a már meghozott, életminőséget könnyítő rendelkezéssel, mely szerint a kialakult járványügyi helyzetben lehetővé tették, hogy nem csupán az érintett beteg, hanem hozzátartozója is kiválhat gyógyszert e-receptre történt felírás után. 

  Tisztelettel és köszönettel,
  Prof. dr. Kempler Péter
  a Magyar Diabetes Társaság elnöke

  Prof. dr. Várkonyi Tamás
  a Magyar Diabetes Társaság főtitkára

   

  2020.03.26. 15:04

  Tisztelt Igazgatóhelyettes Asszony,

  A Magyar Diabetes Társaság az egyetlen tudományos társaság, mely Magyarország kormányával hosszú távú együttműködési megállapodást kötött, 2018. március 28-án. A megállapodást Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő, miniszterelnöki megbízott kezdeményezte, az EMMI nevében Novák Katalin államtitkár írta alá. A megállapodás egyik célja "azon metódusok vizsgálata, amelyek a modern telemedicina révén a diabetes gondozásban bevezethetőek". Ennek megvalósítására az eddigiekben sajnos nem került sor, jóllehet, financiális vonzata nincs, a telemedicina keretében történő vizitek tényleges orvos-beteg kapcsolatot helyettesítenek. A koronavírus okozta járvány maximálisan indokolttá teszi a telemedicina keretében létrejövő vizit sürgősséggel történő finanszírozásának bevezetését. A cukorbetegek fertőzései gyakoribbak és súlyosabbak, különösen fontos, hogy minél kevesebbszer kelljen elhagyni otthonukat. A járvány halálos áldozatai között sok a cukorbeteg.

  Számos lelkes diabetológus jelenleg, ill. már korábban is szabadidejében, önszántából online konzultált betegeivel az otthonukban önellenőrzéssel mért vércukorértékek alapján, azonban az önkéntes, térítésmentes orvosi tevékenységnek is meg vannak a határai.

  Fenti szakmai érvek mellett a távvizit bevezetését nem elhanyagolható, igen jól kommunikálható eredménynek lehetne tekinteni.

  Tisztelettel,
  Prof. dr. Kempler Péter
  a Magyar Diabetes Társaság elnöke

   

Vissza