Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Az MDT Elnöke a COVID-19 járvány miatt a cukorbetegeket érintő szervezési változtatásokkal kapcsolatban három levéllel kereste meg az egészségügyi hatóságokat
  2020.04.14.Magyar Diabetes TársaságHírkategória: COVID-19

  Tisztelt Tagtársak!

  A Magyar Diabetes Társaság Elnöke, Kempler Péter professzor úr a COVID-19 járvány miatt a cukorbetegeket érintő szervezési változtatásokkal kapcsolatban három levéllel kereste meg az egészségügyi hatóságokat, melynek eredményeként elsősorban adminisztratív könnyítések történtek.

  A 2020. március 13-i keltezésű levél Lengyel Csaba professzor úr javaslata alapján íródott dr. Bidló Juditnak, a NEAK Főigazgató-helyettesének, a szakorvosi javaslatokkal kapcsolatban. (A Magyar Közlönyben rendelet szabályozza a felírási javaslat meghosszabbítását a veszélyhelyzet végét követő 90 napra).

  A 2020. március 19-én Dr. Szabó Bálint főosztályvezető úrnak címzett levélben Elnök úr és Főtitkár úr kéri, hogy a gyógyászati segédeszközként forgalmazott tesztcsíkok is kerüljenek be az EESZT rendszerébe, hogy vény felírására betegeinknek ne kelljen személyesen megjelenniük a rendelőben.

  A 2020. március 26-án kelt, szintén Főigazgató helyettes asszonynak címzett levélben telemedicina útján történő távvizit finanszírozásával kapcsolatos javaslatok voltak.

  Tájékoztatás céljából a leveleket változatlan formában közzé tesszük. 

  2020. március 13.

  Tisztelt Főigazgató-helyettes Asszony,

  A diabeteses betegekben a fertőzések gyakoribbak és súlyosabbak, infekciók miatti kórházi halálozásuk 3-4-szerese a diabetesben nem szenvedőkkel összehasonlítva. A cukorbetegség önmagában immundeficiens állapotnak felel meg. Jelenleg a koronavírus járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet időtartama alatt is számos cukorbeteg kényszerül elmenni a diabetológiai szakrendelésre, a diabetes kezelésével összefüggő szakorvosi javaslatának lejárta miatt. Ennek következtében nagyszámú beteg vár a szakrendelőkben, mert pl. a lejárt szakorvosi engedély hiányában háziorvosa nem írhatja fel számára a továbbiakban az inzulint.

  A cukorbetegek veszélyeztetettségének csökkentése, valamint az ellátórendszer terhelésének mérséklése céljából javaslom a cukorbetegek számára kiadott szakorvosi engedélyek meghosszabbítását a veszélyhelyzet megszűnését követő 15. nappal bezárólag.

  Tisztelettel és köszönettel,
  Prof. dr. Kempler Péter
  a Magyar Diabetes Társaság elnöke

   

  2020. március 19.

  Dr. Szabó Bálint
  Főosztályvezető
  Állami Egészségügyi Ellátó Központ EESZT főosztály
  1125 Budapest, Diós árok 3.

  Tisztelt Főosztályvezető Úr!

  A cukorbetegségben biztosítandó optimális anyagcsere állapot a betegek túlnyomó többségénél csak úgy érhető el, ha ellenőrizni tudják aktuális vércukorértékeiket és ennek függvényében változtatják a terápiát. Hazánkban a naponta 2, vagy annál több alkalommal inzulint adagoló betegek támogatásban részesülnek többféle vércukormérő tesztcsík receptre történő felírása révén. A jelenlegi szabályozás szerint a gyógyászati segédeszköznek minősülő tesztcsíkok receptjei nem kerülnek be az EESZT-be, ennek megfelelően csak nyomtatott receptre válthatóak ki. A járványügyi veszélyhelyzet kialakulása után az egészségügyi ellátás terén is az elsődleges célok közé tartozik az orvos-beteg találkozások lehetőség szerinti csökkentése. A cukorbetegség immundeficiens állapot és a kialakuló fertőzések súlyosabb kimenetelűek. A fentiek miatt a cukorbetegek számára komoly támogatást jelentene, ha a tesztcsíkok receptjeiért sem kellene személyesen jelentkezniük orvosaiknál, ahogyan ez például az inzulinkészítmények esetén már gyakorlattá vált. Kérjük tehát annak mérlegelését, hogy a támogatott vércukormérő tesztcsíkok receptjei is bekerülhessenek az EESZT-be. Az intézkedés összhangban lenne azzal a már meghozott, életminőséget könnyítő rendelkezéssel, mely szerint a kialakult járványügyi helyzetben lehetővé tették, hogy nem csupán az érintett beteg, hanem hozzátartozója is kiválhat gyógyszert e-receptre történt felírás után. 

  Tisztelettel és köszönettel,
  Prof. dr. Kempler Péter
  a Magyar Diabetes Társaság elnöke

  Prof. dr. Várkonyi Tamás
  a Magyar Diabetes Társaság főtitkára

   

  2020.03.26. 15:04

  Tisztelt Igazgatóhelyettes Asszony,

  A Magyar Diabetes Társaság az egyetlen tudományos társaság, mely Magyarország kormányával hosszú távú együttműködési megállapodást kötött, 2018. március 28-án. A megállapodást Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő, miniszterelnöki megbízott kezdeményezte, az EMMI nevében Novák Katalin államtitkár írta alá. A megállapodás egyik célja "azon metódusok vizsgálata, amelyek a modern telemedicina révén a diabetes gondozásban bevezethetőek". Ennek megvalósítására az eddigiekben sajnos nem került sor, jóllehet, financiális vonzata nincs, a telemedicina keretében történő vizitek tényleges orvos-beteg kapcsolatot helyettesítenek. A koronavírus okozta járvány maximálisan indokolttá teszi a telemedicina keretében létrejövő vizit sürgősséggel történő finanszírozásának bevezetését. A cukorbetegek fertőzései gyakoribbak és súlyosabbak, különösen fontos, hogy minél kevesebbszer kelljen elhagyni otthonukat. A járvány halálos áldozatai között sok a cukorbeteg.

  Számos lelkes diabetológus jelenleg, ill. már korábban is szabadidejében, önszántából online konzultált betegeivel az otthonukban önellenőrzéssel mért vércukorértékek alapján, azonban az önkéntes, térítésmentes orvosi tevékenységnek is meg vannak a határai.

  Fenti szakmai érvek mellett a távvizit bevezetését nem elhanyagolható, igen jól kommunikálható eredménynek lehetne tekinteni.

  Tisztelettel,
  Prof. dr. Kempler Péter
  a Magyar Diabetes Társaság elnöke

   

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Az MDT és az Boehringer Ingelheim pályázata az MDT CSOM XIX. továbbképző rendezvényén történő részvétel támogatására

Pályázni lehet a kongresszusi költség egészére (regisztráció, szállás), vagy pedig résztámogatásra. Kérjük egyértelműen jelezni, hogy a pályázó teljes- vagy résztámogatásra pályázik.

Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány

A Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány pályázatot hirdet Magyarországon dolgozó, magyar állampolgárságú, 40 éven aluli orvosok és orvos- biológiai kutatással foglalkozó személyek számára. A nyertes pályázó(k) között 500.000 Ft alapítványi adomány, illetve különdíjak kerülnek kiosztásra.

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázata 45 év alatti diabetológusok nem diabetológiai kongresszusokon történő aktív részvételének támogatására

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázatot hirdet 45 évnél fiatalabb MDT tagok nem diabetológiai (pl. kardiológiai, nephrológiai, háziorvosi stb.) kongresszusokon történő, de diabetológiával kapcsolatos aktív részvételének (előadás ill. poszter bemutatása, üléselnökség, kerekasztal-beszélgetés) támogatására.

Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.

Legfrissebb kongresszusok

További rendezvények