Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  Beszámoló a XV. Országos Gyermekdiabétesz Napról
  2020.01.15.MDT Gyermekdiabetes SzekcióHírkategória: Gyermekdiabetes

  2020. január 11-én kb. Zalaegerszegen, a Kölcsey Ferenc gimnázium aulájában mintegy 100 regisztrált vendég részvételével lezajlott a XV. Országos Gyermekdiabétesz Nap. Ez a szám kicsit kevesebb volt, mint a tavalyi, de Budapestre eljutni az ország bármely tájáról sokkal egyszerűbb, mint az ország nyugati szegletébe, különösen januárban! Ezúttal a rangos eseményt a Zala Megyei Szent Rafael Kórház Gyermekosztály Gyermek- diabetológiai gondozója és a Koraszülöttmentő és Gyermekintenzív Alapítvány rendezte meg.

  November 14-én (az inzulin egyik felfedezőjének, Sir Frederick Grant Bantingnak a születésnapján ünnepeljük a Diabétesz Világnapját, amelyet az egész világon számos rendezvény, megemlékezés fémjelez. A magyar gyermekdiabetológusok – Szabó Lászlő Szombathely-i főorvos kezdeményezésére - minden évben megünnepelik január 11-ét is, azt a napot, amelyen 1922-ben Torontoban egy 14 éves fiú a világon először kapta meg az életben maradását lehetővé tevő inzulint.

  Az ünnepi megemlékezésre a diabétesszel élő gyermekek, családok és a szakemberek a szokáshoz hűen igen színes programmal készültek. Az ünnepélyes megnyitón az egybegyűlteket Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg Megyei Jogú Város polgármestere, Dr. Halász Gabriella, a Zala Megyei Szent Rafael Kórház főigazgatója, Dr. Körner Anna, a Magyar Gyermekorvosok Társasága és a Magyar Diabetes Társaság közös Gyermekdiabetes Szekciójának elnöke és Dr. Gárdos László, a Zala Megyei Szent Rafael Kórház Csecsemő- és Gyermekosztály főorvosa, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke köszöntötte.

  Ezt követően több helyszínen, párhuzamosan zajlottak a programok. Az ünnepi megemlékezésre a diabétesszel élő gyermekek, családok és a szakemberek a szokáshoz hűen igen színes programmal készültek. A gyermekek műsorában ének, versmondás, fuvola és tenorkürt, hegedű duó, gitár duó hangzott el. A szülő szakember kerekasztal beszélgetésben a jelenlevő összes gyermekdiabetológus részt vett. A kérdések fókuszpontjában elsősorban a 2020. január 1-étől életbe lépő új, a gyermekdiabetológiai ellátást igen kedvezően érintő rendeletek álltak.

  A jóízű ebédet követően került sor a játékos vetélkedőre és a totóra. Lélegzet visszafojtva néztük és hallgattuk Mányoki Attila meglepetés vendég filmes beszámolóját az Északi-csatorna, az Új-Zéland Északi-szigete és Déli-szigete között fekvő Cook-szoros, a hawaii Molokaʻi-csatorna, a Spanyolország és Marokkó között található Gibraltári-szoros, a Nagy-Britanniát és Franciaországot elválasztó La Manche-csatorna, a Los Angeles-i Catalina-csatorna, a japán Honsú és Hokkaidó szigetek közötti Cugaru-csatorna átúszásáról. A gyerekek nagy örömére a ZTE öregfiúk közösen fociztak velük. Mindeközben folyamatosan zajlott az arcfestés és a kézműveskedés.

                  A napot a játékos vetélkedő eredményhirdetése (mindenki nyert!), majd a Gála Társastáncklub Egyesület látványos formációs táncbemutatója zárta.

  Bízvást elmondhatjuk, hogy idén is egy nagyon színvonalas, élvezetes Gyermekdiabétesz Nap részesei voltunk, amiért elsősorban a diabétesszel élő gyermekeknek és családtagjaiknak, a szervezőknek, a szakembereknek és a nagyvonalú szponzoroknak tartozunk köszönettel.

  Dr Körner Anna
  az MGyT-MDT közös gyermekdiabétesz szekciójának elnöke

Vissza