Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • CAROLINA
  2019.11.12.MDT Web-szerkesztőség, Prof. dr. Jermendy GyörgyHírkategória: Tudományos újdonságok

  Az EASD (Európai Diabetes Társaság – European Association for the Study of Diabetes) ez évi kongresszusán, Barcelonában, 2019. szeptember 19-én ismertették a CAROLINA vizsgálat (Cardiovascular Outcome Study of Linagliptin vs Glimepiride in Type 2 Diabetes) eredményeit. A DPP-4-gátló linagliptin már szerepelt (placebóval szemben) a CARMELINA vizsgálatban (a linagliptin kardiovaszkuláris szempontból biztonságosnak bizonyult), a CAROLINA vizsgálatban a linagliptin és a szulfanilurea-csoportba tartozó glimepirid közvetlen összehasonlítását végezték el, a kardiovaszkuláris kimeneteli események alakulását elemezve. Az eredményeket tartalmazó közlemény - értékelő kommentár kíséretében - rögtön elérhetővé vált a JAMA hasábjain.

  A randomizált, kontrollált, kettős vak, a non-inferioritást tesztelő vizsgálat 43 ország 607 vizsgáló helyén folyt, a beválasztás 2010. nov. és 2012. dec. között zajlott. A tanulmányban 6042 felnőtt, T2DM-ben szenvedő, fokozott kardiovaszkuláris kockázatú egyén szerepelt, a beválasztási HbA1c-érték 6,5-8,5% volt. A vizsgálat 2018 augusztusban zárult. Az aktív ágon a betegek (n=3023) napi 5 mg linagliptint kaptak, az összehasonlító ágon (n=3010) napi 1-4 mg glimepirid szerepelt, a zajló antidiabetikus kezelés mellett. A noninferioritás akkor teljesült, ha a 95,47% CI felső értéke <1,3 volt. Elsődleges végpontként a 3-pontos MACE (kardiovaszkuláris halál, nem végzetes myocardialis infarctus, nem végzetes stroke) szerepelt. Az értékelt 6033 beteg életkora 64,0 év, a HbA1c 7,2%, a diabetes-tartam 6,3 év volt, ismert kardiovaszkuláris betegség 42%-ban, metformin-monoterápia a beválasztáskor 59%-ban fordult elő. A követési idő median 6,3 évnek adódott.

  Az elsődleges végpont (3-pontos MACE) alakulása terén nem volt értékelhető különbség a két csoport (linagliptin vs. glimepirid) között: HR 0,98; 95,47% CI 0,84-1,14; a non-inferioritás teljesült, p<0,001; szuperioritást nem lehetett igazolni: p=0,76). A két csoport között nem volt értékelhető különbség a fontosabb másodlagos végpontok (össz-mortalitás, kardiovaszkuláris mortalitás, nem-kardiovaszkuláris mortalitás, instabil angina miatti hospitalizáció, koronária-revaszkularizáció, szívelégtelenség miatti hospitalizáció) terén sem.

  A glykaemiás kontrollt tekintve a két ág érdemben nem különbözött egymástól. Hypoglykaemia-esemény értékelhető ritkábban fordult elő a linagliptin (vs. glimepirid) ágon (HR 0,23 [95% CI: 0,21-0,26]). A testsúly előnyösebben alakult a linagliptin ágon. A pancreatitis, pancreasdaganat előfordulása terén a két ág között nem volt érdemi különbség.

   

  Az MDT web-szerkesztősége nevében
  Prof. Dr. Jermendy György

   

  Rosenstock J, Kahn SE, Johansen OE, Zinman B, Espeland MA, Woerle HJ, Pfarr E, Keller A, Mattheus M, Baanstra D, Meinicke T, George JT, von Eynatten M, McGuire DK, Marx N; CAROLINA Investigators: Effect of linagliptin vs glimepiride on major adverse cardiovascular outcomes in patients with type 2 diabetes: The CAROLINA randomized clinical trial. JAMA 2019 Sep 19. doi: 10.1001/jama.2019.13772 [Előzetes elektronikus közlés]

  Wexler DJ: Sulfonylureas and cardiovascular safety: the final verdict? JAMA 2019 Sep 19. doi: 10.1001/jama.2019.14533 [Előzetes elektronikus közlés]

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány

A Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány pályázatot hirdet Magyarországon dolgozó, magyar állampolgárságú, 40 éven aluli orvosok és orvos- biológiai kutatással foglalkozó személyek számára. A nyertes pályázó(k) között 500.000 Ft alapítványi adomány, illetve különdíjak kerülnek kiosztásra.

Az MDT – Novo Nordisk pályázata az inzulin felfedezésének 100 éves jubileuma alkalmából

Az inzulin felfedezésének 100 éves jubileuma alkalmából az MDT és a Novo Nordisk pályázatot hirdet diabetológiai szakellátóhelyek, diabetológusok és edukátorok számára.

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázata 45 év alatti diabetológusok nem diabetológiai kongresszusokon történő aktív részvételének támogatására

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázatot hirdet 45 évnél fiatalabb MDT tagok nem diabetológiai (pl. kardiológiai, nephrológiai, háziorvosi stb.) kongresszusokon történő, de diabetológiával kapcsolatos aktív részvételének (előadás ill. poszter bemutatása, üléselnökség, kerekasztal-beszélgetés) támogatására.

Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.