Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom archív.

  Az MDT elnökének köszöntője a Szakdolgozói Kongresszusról
  2019.11.08.Szakdolgozói HírmondóHírkategória: Tudósítás rendezvényekről

  Nagy tisztelettel és szeretettel üdvözlöm a XII. Szakdolgozói Kongresszus valamennyi résztvevőjét!

  A szakápolók munkája a hazai diabetológiai ellátás gerincét képezi. A Magyar Diabetes Társaság egyik legnagyobb értéke a szakellátóhelyek rendszere, amely nem működhetne a szakápolók és dietetikusok munkája nélkül. Tíz év után idén a szakellátóhelyek rendszere megújul, ebben is számítunk a szakápolók segítségére.

  Prof. dr. Kempler Péter

  Hazánkban immáron 24 évvel ezelőtt indult el a diabetológiai szakápolóképzés. A gyakorlati megvalósítás elsősorban dr. Halmos Tamásné érdeme, aki azóta is változatlan lelkesedéssel és aktivitással képviseli a szakdolgozók és ezen belül hangsúlyozottan a szakápolóképzés ügyét. A képzés elindításában oroszlánrészt vállalt Halmos Tamás professzor, aki 1992 és 2000 között a Magyar Diabetes Társaság elnöke volt, jelenleg Társaságunk tiszteletbeli elnöke. Külön elismerésre méltó, hogy több mint két évtized elmúltával napjainkban is magára vállalja a felnőtt-diabetológiai anyag előadását. Munkájának elismeréseként a Magyar Diabetes Társaság az idei évben Halmos Tamás-díjat alapított, amelynek átadására elsőként az MDT 2020. évi kongresszusán fog sor kerülni. A díjat az MDT elnöke és Halmos Tamás professzor fogja átadni, a díjjal a 35 év alatti orvosok kiemelkedő tudományos munkáját ismerjük el.

  2004-ben kaptam először felkérést a szakápolóképzésben való részvételre, azóta van lehetőségem minden évben a cukorbetegséghez társuló idegbántalommal kapcsolatos ismereteket előadni. Megtisztelő feladat, öröm látni a képzésben részt vevők őszinte érdeklődését és lelkesedését. Ugyanakkor szomorúan látom, hogy a képzésben részt vevők száma az utóbbi években fokozatosan csökkent.

  A Magyar Diabetes Társaság által kiírt pályázatok száma 2012 óta megsokszorozódott. Teljes támogatást kap valamennyi, az MDT éves kongresszusára első szerzős absztraktot beadó 40 év alatti szerző. Ugyancsak térítésmentesen vehetnek részt a kétévente megrendezésre kerülő Fiatal Diabetológusok Fórumának 40 év alatti résztvevői. Az idei évben hazánk ismét EASD Postgraduate Course-nak ad otthont: a Magyar Imre EASD Clinical Postgraduate Course 2019 novemberében Budapesten kerül megrendezésre. Az EASD (Európai Diabetes Társaság), valamint az MDT jelentős támogatásának köszönhetően a teljes részvétel valamennyi résztvevő számára ez évben is térítésmentes lesz. Hangsúlyozandó, hogy e pályázati lehetőségek a szakápolók számára is nyitottak és a jövőben is rendelkezésre állnak.

  Nagy öröm számomra, hogy az idei kongresszus programjában számos olyan névvel találkoztam, akik rendszeresen aktívan részt vesznek tudományos fórumokon (a teljesség igénye nélkül: Molnár Ágnes, Gordos Lívia, Melicher Szilvia, Kicsák Marian, Tuifel Andrea, Gyurcsáné Kondrát Ilona, Péterfalvi Andrea). Külön köszönet illeti dr. Nádas Judit munkáját, aki kiválóan bekapcsolódott a szakápolókat segítő alapítvány tevékenységébe.

  Továbbra is nagyon meg kell becsülnünk szakdolgozóinkat, munkájuk nélkülözhetetlen a diabetológusok számára.

  Prof. dr. Kempler Péter
  a Magyar Diabetes Társaság elnöke

Vissza