Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Társasági hírek


Hírkategória: Gyermekdiabetes
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  Beszámoló az MGyT és MDT közös Gyermekdiabetes Szekciójának XXXV. kongresszusáról (Győr, 2019. október 10-12.)
  2019.10.21. | MDT Web-szerkesztőség | Hírkategória: Gyermekdiabetes

  Ebben az évben az MGyT és MDT közös Gyermekdiabetes Szekciójának éves kongresszusát Niederland Tamás főorvos és csapata Győrben, 2019. október 10-12 között rendezte meg. Az előző évek fergetegesen sikerült kongresszusai után kíváncsian vártuk, hogy a Nyugat hogyan állja meg a helyét  a Kelet, azaz a 2018. évi Nyíregyházi kongresszus után. Elmondhatjuk, kitűnően! A tavalyi kongresszus szeptemberi megrendezése miatt nem kellett aggódnunk az időjárás miatt, az azonban külön örömünkre szolgált, hogy a rendezők az idei, októberi kongresszusra is megrendelték a jó időt, és a feszes program mellett az esti órákban élvezhettük az indián nyár simogató melegét.

  Az idei kongresszuson - a hagyományoknak megfelelően - a magyar gyermekdiabetológiai ellátás szereplőinek derékhada vett részt, 171 regisztrált résztvevővel. A meghívott előadó Jermendy György professzor volt, aki „”Klasszikus ikervizsgálatok tapasztalatai” címmel tartott előadást. A tudományos programot 22 bejelentett előadás, 4 cégszimpózium (77 Elektronika Kft.,  Medtronic Hungária Kft, Novo Nordisk Hungária Kft. és Roche Magyarország Kft.), valamint az „új hagyományainknak” megfelelően 2018-ban bevezetett civil fórum fémjelezte. Nagy örömünkre szolgál, hogy a civilek egyre nagyobb lendülettel és lelkesedéssel vesznek részt a különböző gyermekdiabetológiai rendezvényeken, segítve munkánkat a táborozásban és a jobb minőségű ellátásért vívott harcunkban. A tudományos előadások felölelték a gyermekdiabetológia  legégetőbb kérdéseit a gondozás mindennapi gyakorlatától a diabétesz akut és krónikus szövődményeiig, az epidemiológiai tárgyú előadásoktól  a ritka diabétesz kórformákig. Jó érzés volt látni, hogy a kollégáknak a mindennapos betegellátás nehézségei ellenére jut idejük és energiájuk a tudományos munkára is.

  A kongresszuson mutatták be a szerkesztők (Barkai Lászlő és Madácsy Láaszló professzorok) a SpringMed Kiadó Orvosi szakkönyvek sorozatában megjelent  „A gyermekdiabetológia kézikönyve” című kiadványt. A könyv megírásában a gyermekdiabetológia számos képviselője vett részt, a bemutatót nagy érdeklődés kísérte.

  A gazdag tudományos program mellett esténként a színvonalas szociális programokat élvezhettük. Az első estén a nézőközönség meghatottan élvezte a Győri Balett Bolero előadását Ravel zenéjével. A Szekció 2019. évi bankettje az előadás után a színház előcsarnokában került megrendezésre, ahol a hangulat a tetőfokra hágott;a résztvevők színe java táncra perdült. Nagy érdeklődés kísérte az Audi gyár-látogatást, ahol a kongresszus résztvevői megismerhették az egyik „sztár autó” készítésének minden mozzanatát. Az izletes gálavacsorát a Rába Hotelben kellemes zenei aláfestés mellett élvezhettük. A jól sikerült kongresszus a lelkes szervező gárda mellett nem jöhetett volna létre a szponzorok (a kiemelt támogató: 77 Elektronika Kft, a fő támogatók: Medtronic Hungária Kft,  Novo-Nordisk Hungária Kft, Roche Magyarország Kft, a , támogatók: Medcordis Kereskedelmi Kft, Sanofi Aventis Zrt, Di-Care Zrt, .Győr Város Polgármestere Polgármesteri Hivatal – Győr, Rioli Decor Kft. – Győr) nagyvonalú támogatása nélkül, amelyért ezúton is őszinte köszönetet mondunk. Jövőre találkozunk Gyulán!

   

  Dr Körner Anna
  a Magyar Gyermekorvosok Társasága és a Magyar Diabetes Társaság
  Gyermekdiabetes Szekciójának elnöke

Vissza