Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Társasági hírek


Hírkategória: Gyermekdiabetes
 • Beszámoló az MGyT és MDT közös Gyermekdiabetes Szekciójának XXXV. kongresszusáról (Győr, 2019. október 10-12.)
  2019.10.21. | MDT Web-szerkesztőség | Hírkategória: Gyermekdiabetes

  Ebben az évben az MGyT és MDT közös Gyermekdiabetes Szekciójának éves kongresszusát Niederland Tamás főorvos és csapata Győrben, 2019. október 10-12 között rendezte meg. Az előző évek fergetegesen sikerült kongresszusai után kíváncsian vártuk, hogy a Nyugat hogyan állja meg a helyét  a Kelet, azaz a 2018. évi Nyíregyházi kongresszus után. Elmondhatjuk, kitűnően! A tavalyi kongresszus szeptemberi megrendezése miatt nem kellett aggódnunk az időjárás miatt, az azonban külön örömünkre szolgált, hogy a rendezők az idei, októberi kongresszusra is megrendelték a jó időt, és a feszes program mellett az esti órákban élvezhettük az indián nyár simogató melegét.

  Az idei kongresszuson - a hagyományoknak megfelelően - a magyar gyermekdiabetológiai ellátás szereplőinek derékhada vett részt, 171 regisztrált résztvevővel. A meghívott előadó Jermendy György professzor volt, aki „”Klasszikus ikervizsgálatok tapasztalatai” címmel tartott előadást. A tudományos programot 22 bejelentett előadás, 4 cégszimpózium (77 Elektronika Kft.,  Medtronic Hungária Kft, Novo Nordisk Hungária Kft. és Roche Magyarország Kft.), valamint az „új hagyományainknak” megfelelően 2018-ban bevezetett civil fórum fémjelezte. Nagy örömünkre szolgál, hogy a civilek egyre nagyobb lendülettel és lelkesedéssel vesznek részt a különböző gyermekdiabetológiai rendezvényeken, segítve munkánkat a táborozásban és a jobb minőségű ellátásért vívott harcunkban. A tudományos előadások felölelték a gyermekdiabetológia  legégetőbb kérdéseit a gondozás mindennapi gyakorlatától a diabétesz akut és krónikus szövődményeiig, az epidemiológiai tárgyú előadásoktól  a ritka diabétesz kórformákig. Jó érzés volt látni, hogy a kollégáknak a mindennapos betegellátás nehézségei ellenére jut idejük és energiájuk a tudományos munkára is.

  A kongresszuson mutatták be a szerkesztők (Barkai Lászlő és Madácsy Láaszló professzorok) a SpringMed Kiadó Orvosi szakkönyvek sorozatában megjelent  „A gyermekdiabetológia kézikönyve” című kiadványt. A könyv megírásában a gyermekdiabetológia számos képviselője vett részt, a bemutatót nagy érdeklődés kísérte.

  A gazdag tudományos program mellett esténként a színvonalas szociális programokat élvezhettük. Az első estén a nézőközönség meghatottan élvezte a Győri Balett Bolero előadását Ravel zenéjével. A Szekció 2019. évi bankettje az előadás után a színház előcsarnokában került megrendezésre, ahol a hangulat a tetőfokra hágott;a résztvevők színe java táncra perdült. Nagy érdeklődés kísérte az Audi gyár-látogatást, ahol a kongresszus résztvevői megismerhették az egyik „sztár autó” készítésének minden mozzanatát. Az izletes gálavacsorát a Rába Hotelben kellemes zenei aláfestés mellett élvezhettük. A jól sikerült kongresszus a lelkes szervező gárda mellett nem jöhetett volna létre a szponzorok (a kiemelt támogató: 77 Elektronika Kft, a fő támogatók: Medtronic Hungária Kft,  Novo-Nordisk Hungária Kft, Roche Magyarország Kft, a , támogatók: Medcordis Kereskedelmi Kft, Sanofi Aventis Zrt, Di-Care Zrt, .Győr Város Polgármestere Polgármesteri Hivatal – Győr, Rioli Decor Kft. – Győr) nagyvonalú támogatása nélkül, amelyért ezúton is őszinte köszönetet mondunk. Jövőre találkozunk Gyulán!

   

  Dr Körner Anna
  a Magyar Gyermekorvosok Társasága és a Magyar Diabetes Társaság
  Gyermekdiabetes Szekciójának elnöke

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.

Legfrissebb kongresszusok

További rendezvények