Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Digitalis diabetes munkacsoport beszámolója az EASD-ről
  2019.10.21.MDT Digitális Diabetes munkacsoportHírkategória: Digitális diabetes munkacsoport

  Az Európai Diabetes Társaság (EASD) ez évben Barcelonában rendezte évi rendes kongresszusát 2019. szeptember 17-20 között.  Számos keynote előadás volt, illetve mérföldkövet jelentő study-k, trial-ek beszámolói, összegzői.

  A kiállítási területen feltűnt, hogy egyre több stand volt, amelyek a diabetes technológiai hátterével kapcsolatos eszközöket, szoftvereket mutatta be.  Az előadások között is egyre több teret kapott a technológiai rész, amit az érdeklődők nagy száma is jellemzett. A munkacsoport beszámolója ezekre szeretne fókuszálni.

  Az egyik, mérföldkövet jelentő szekció volt a Benefits of technologies in type 1 diabetes.

  Az inzulinpumpák talán legfontosabb része az algoritmus, ami a subcutan inzulinadagolását irányítja. A jelenlegi algoritmusok az étkezési vércukoremelkedést még nem tudják lefedni. A francia kutatócsoport kifejlesztett egy új algoritmust: Diabeloop néven. Vizsgálták, hogy az 1-es típusú diabeteses mozgásához társuló hipoglikémiát az algoritmus meg tudja e előzni. Összefoglalóan azt tudták elmondani, hogy a TIR javult, megbízható algoritmus, a testmozgás okozta hipoglikémiák éjszaka és nappal is csökkentek.

  A 60 év feletti korosztályban vizsgálták az ujjbegyes vércukormérés és a folyamatos glukózmonitor mellett a cukoranyagcserét, különös tekintettel a hipoglikémiák számára. Megállapították, hogy tekintet nélkül a kezelés módjára (pen vagy pumpa) a CGM egyértelműen javította a kezelési eredményeket: az enyhe és a súlyos hipoglikémiák száma egyaránt csökkent a CGM csoportban. Ebben a korosztályban a célértékre történő kezelést a hipoglikémia megnehezíti.

  A COMISAIR study eredményét is bemutatták a Barcelonai EASD kongresszuson. A study témája: Az 1-es típusú felnőtt diabetes kezelési és ellenőrzési módjainak az összehasonlítása, beleértve a szenzorral támogatott inzulinpumpát is. A téma előadója: Jan Soupal, a prágai Károly Egyetemről. Az előadással egyidejűleg az eredmények megjelennek az aktuális Diabetes Care-ben is.

  Ez a leghosszabb, CGM-mel végzett vizsgálat eddig. 3 év eredményeit összegezték: a legalább napi 4 alkalommal végzett ujjbegyes cukormérést és a CGM real-time (valós idejű folyamatos cukormérő) monitorizálással ellenőrzött betegek adatait. Az eredményeket a HbA1c csökkenéssel mérték pennel (MDI) illetve inzulinpumpával kezelt betegekben egyaránt. Úgy találták, hogy a folyamatos glukózmonotorizálás során a betegek HbA1c csökkenése volt megfigyelhető és ez fennmaradt 3 éven keresztül, tekintet nélkül arra, hogy a kezelés mivel történt (MDI vagy pumpa). Kizárólag a rtCGM csoportban történt javulás a TIR adatokban és csökkent a céltartomány alatti értékek száma. A rtCGM csoportban lévő betegek közül kevesebb esetben fordult elő hipoglikémiás epizód.

  A szerző véleménye: nem az a fontos, hogy az inzulint hogyan kapja a beteg, hanem az, hogy hogyan monitorizálja a vércukrát. A legeredményesebb a CGM ezen túl pedig az, hogy az real time, azaz valós idejű legyen. A CGM és a pen kezelés (MDI) megfelelő alternatíva lehet azoknak, akik jó anyagcserekontrollt tudnak így is elérni, vagy azoknak, akik nem szívesen viselnek több eszközt magukon. A korábbi pumpa/pen kezelési módok összehasonlítása idején még nem voltak korszerű inzulinok. A pumpa + CGM kezeléssel jobb eredményt tudnak elérni, akinek dawn phenomennal terhelt a cukoranyagcseréjük, azok, akik erőteljes mozgást, sportot űznek (az átmeneti bázis segíthet a hipoglikémia elkerülésében) illetve akiknek non-aware hipoglikémiájuk van. https://www.easd.org/virtualmeeting/home.html#!resources/for-type-1-diabetes-real-time-cgm-is-more-important-than-insulin-delivery-method-3-years-of-follow-up-in-the-comisair-study

  Az EASD/ADA közös szekcióján a mindennapok, a civil szféra digitális technológiai problémáit vetették fel. Az első előadó az inzulinpumpák és egyéb algoritmusok DIY megoldásairól beszélt. Eredményességüket támasztotta alá adattal, illetve próbálta a veszélyeit az egyéb open source technológiákkal összehasonlítani, mint Adobe, Open office, Linux, stb. A következő előadó témájában az applikációkra fókuszált. megállapítása, hogy a betegek már most is használják, és egyre többet fogják használni a digitális világ ezen eszközeit. Kérdésfelvetése: vajon irányítjuk e ezt a folyamatot, vagy ráhagyjuk a google, Apple és Facebook cégekre. A digitális megoldások szabályozási folyamatait is bemutatta a következő előadó. Hatósági ellenőrzés és szabályozás szükséges, hiszen alkalmasak önálló diagnosztizálásra vagy terápiakövetésre. Megállapítása, hogy újra kell szervezni a diabetes team-et, hogy alkalmas legyen a betegeket megfelelően támogatni a technológiai környezetben, hiszen a beteg képes már akár a saját app-ját is kifejleszteni.

  Az egyik, legnagyobb érdeklődést mutató technológiai téma volt az EASD e-learning bemutatója. Az EASD a saját weboldalán kifejlesztett egy oktatóanyagot orvosoknak: https://easd-elearning.org/

  A weboldalon rövid, multimédiás kurzusok vannak, melyeket végignézve szakértőktől tanulhatunk. Az egyes fejezetek végén akár vizsgát is tehetünk.

  A kiállítók között európai és távol keleti cégek egyaránt voltak. Új inzulinpumpákat mutattak be, sok volt közöttük a patch pumpa. Két új okos tollat is bemutattak: eddig ismertek a PendIQ, InPen mellett a Novo is bemutatta a bluetooth-szal kapcsolódó tollát, valamint egy távol keleti okos pen, ami azonban még nem mutatott stabil működést a kiállításon.

  A capturAGP elfogadottságát mutatta, hogy gyakorlatilag minden cég ezen mutatókat használta a terápia értékelése során: TIR, variációs koefficiens, hipoglikémia/súlyos hipoglikémia.

  A diabetes, mint krónikus betegség és mint életmóddal befolyásolható betegség alkalmas arra, hogy a fiziológiai értékeket mérjük és értékeljük (vércukor, mozgás, légzésszám, lépésszám, szívritmus, étkezés…) egyre nő a cégeknek azon igyekezete, hogy mindezeket az értékeket egy platformra hozza, az adatokat időben egymás mellé rendezze és ezáltal vonjon le következtetéseket a kezelésre vagy keressen mintázatokat. A mintázatok jellemzik az egyén életmódját, mérhetővé teszik, a kívánt változtatásokat is mérni és értékelni lehet általa. Ebben a tekintetben a legelőrehaladottabb a mysugr és a glooko/diasend rendszerek. Figyelemmel követhetjük a fejlődésüket, de még a mindennapi gyakorlatban nem használhatóak a rendszerek, applikációk. (Különösen azért nem, mert Magyarországon nem elérhetőek még illetve nem olcsó szolgáltatások)

  Összességében a kongresszus technológiai szemmel is izgalmas, gyakorlatias, előremutató volt.

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Az MDT és az Boehringer Ingelheim pályázata az MDT CSOM XIX. továbbképző rendezvényén történő részvétel támogatására

Pályázni lehet a kongresszusi költség egészére (regisztráció, szállás), vagy pedig résztámogatásra. Kérjük egyértelműen jelezni, hogy a pályázó teljes- vagy résztámogatásra pályázik.

Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány

A Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány pályázatot hirdet Magyarországon dolgozó, magyar állampolgárságú, 40 éven aluli orvosok és orvos- biológiai kutatással foglalkozó személyek számára. A nyertes pályázó(k) között 500.000 Ft alapítványi adomány, illetve különdíjak kerülnek kiosztásra.

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázata 45 év alatti diabetológusok nem diabetológiai kongresszusokon történő aktív részvételének támogatására

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázatot hirdet 45 évnél fiatalabb MDT tagok nem diabetológiai (pl. kardiológiai, nephrológiai, háziorvosi stb.) kongresszusokon történő, de diabetológiával kapcsolatos aktív részvételének (előadás ill. poszter bemutatása, üléselnökség, kerekasztal-beszélgetés) támogatására.

Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.

Legfrissebb kongresszusok

További rendezvények