Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  Digitalis diabetes munkacsoport beszámolója az EASD-ről
  2019.10.21.MDT Digitális Diabetes munkacsoportHírkategória: Digitális diabetes munkacsoport

  Az Európai Diabetes Társaság (EASD) ez évben Barcelonában rendezte évi rendes kongresszusát 2019. szeptember 17-20 között.  Számos keynote előadás volt, illetve mérföldkövet jelentő study-k, trial-ek beszámolói, összegzői.

  A kiállítási területen feltűnt, hogy egyre több stand volt, amelyek a diabetes technológiai hátterével kapcsolatos eszközöket, szoftvereket mutatta be.  Az előadások között is egyre több teret kapott a technológiai rész, amit az érdeklődők nagy száma is jellemzett. A munkacsoport beszámolója ezekre szeretne fókuszálni.

  Az egyik, mérföldkövet jelentő szekció volt a Benefits of technologies in type 1 diabetes.

  Az inzulinpumpák talán legfontosabb része az algoritmus, ami a subcutan inzulinadagolását irányítja. A jelenlegi algoritmusok az étkezési vércukoremelkedést még nem tudják lefedni. A francia kutatócsoport kifejlesztett egy új algoritmust: Diabeloop néven. Vizsgálták, hogy az 1-es típusú diabeteses mozgásához társuló hipoglikémiát az algoritmus meg tudja e előzni. Összefoglalóan azt tudták elmondani, hogy a TIR javult, megbízható algoritmus, a testmozgás okozta hipoglikémiák éjszaka és nappal is csökkentek.

  A 60 év feletti korosztályban vizsgálták az ujjbegyes vércukormérés és a folyamatos glukózmonitor mellett a cukoranyagcserét, különös tekintettel a hipoglikémiák számára. Megállapították, hogy tekintet nélkül a kezelés módjára (pen vagy pumpa) a CGM egyértelműen javította a kezelési eredményeket: az enyhe és a súlyos hipoglikémiák száma egyaránt csökkent a CGM csoportban. Ebben a korosztályban a célértékre történő kezelést a hipoglikémia megnehezíti.

  A COMISAIR study eredményét is bemutatták a Barcelonai EASD kongresszuson. A study témája: Az 1-es típusú felnőtt diabetes kezelési és ellenőrzési módjainak az összehasonlítása, beleértve a szenzorral támogatott inzulinpumpát is. A téma előadója: Jan Soupal, a prágai Károly Egyetemről. Az előadással egyidejűleg az eredmények megjelennek az aktuális Diabetes Care-ben is.

  Ez a leghosszabb, CGM-mel végzett vizsgálat eddig. 3 év eredményeit összegezték: a legalább napi 4 alkalommal végzett ujjbegyes cukormérést és a CGM real-time (valós idejű folyamatos cukormérő) monitorizálással ellenőrzött betegek adatait. Az eredményeket a HbA1c csökkenéssel mérték pennel (MDI) illetve inzulinpumpával kezelt betegekben egyaránt. Úgy találták, hogy a folyamatos glukózmonotorizálás során a betegek HbA1c csökkenése volt megfigyelhető és ez fennmaradt 3 éven keresztül, tekintet nélkül arra, hogy a kezelés mivel történt (MDI vagy pumpa). Kizárólag a rtCGM csoportban történt javulás a TIR adatokban és csökkent a céltartomány alatti értékek száma. A rtCGM csoportban lévő betegek közül kevesebb esetben fordult elő hipoglikémiás epizód.

  A szerző véleménye: nem az a fontos, hogy az inzulint hogyan kapja a beteg, hanem az, hogy hogyan monitorizálja a vércukrát. A legeredményesebb a CGM ezen túl pedig az, hogy az real time, azaz valós idejű legyen. A CGM és a pen kezelés (MDI) megfelelő alternatíva lehet azoknak, akik jó anyagcserekontrollt tudnak így is elérni, vagy azoknak, akik nem szívesen viselnek több eszközt magukon. A korábbi pumpa/pen kezelési módok összehasonlítása idején még nem voltak korszerű inzulinok. A pumpa + CGM kezeléssel jobb eredményt tudnak elérni, akinek dawn phenomennal terhelt a cukoranyagcseréjük, azok, akik erőteljes mozgást, sportot űznek (az átmeneti bázis segíthet a hipoglikémia elkerülésében) illetve akiknek non-aware hipoglikémiájuk van. https://www.easd.org/virtualmeeting/home.html#!resources/for-type-1-diabetes-real-time-cgm-is-more-important-than-insulin-delivery-method-3-years-of-follow-up-in-the-comisair-study

  Az EASD/ADA közös szekcióján a mindennapok, a civil szféra digitális technológiai problémáit vetették fel. Az első előadó az inzulinpumpák és egyéb algoritmusok DIY megoldásairól beszélt. Eredményességüket támasztotta alá adattal, illetve próbálta a veszélyeit az egyéb open source technológiákkal összehasonlítani, mint Adobe, Open office, Linux, stb. A következő előadó témájában az applikációkra fókuszált. megállapítása, hogy a betegek már most is használják, és egyre többet fogják használni a digitális világ ezen eszközeit. Kérdésfelvetése: vajon irányítjuk e ezt a folyamatot, vagy ráhagyjuk a google, Apple és Facebook cégekre. A digitális megoldások szabályozási folyamatait is bemutatta a következő előadó. Hatósági ellenőrzés és szabályozás szükséges, hiszen alkalmasak önálló diagnosztizálásra vagy terápiakövetésre. Megállapítása, hogy újra kell szervezni a diabetes team-et, hogy alkalmas legyen a betegeket megfelelően támogatni a technológiai környezetben, hiszen a beteg képes már akár a saját app-ját is kifejleszteni.

  Az egyik, legnagyobb érdeklődést mutató technológiai téma volt az EASD e-learning bemutatója. Az EASD a saját weboldalán kifejlesztett egy oktatóanyagot orvosoknak: https://easd-elearning.org/

  A weboldalon rövid, multimédiás kurzusok vannak, melyeket végignézve szakértőktől tanulhatunk. Az egyes fejezetek végén akár vizsgát is tehetünk.

  A kiállítók között európai és távol keleti cégek egyaránt voltak. Új inzulinpumpákat mutattak be, sok volt közöttük a patch pumpa. Két új okos tollat is bemutattak: eddig ismertek a PendIQ, InPen mellett a Novo is bemutatta a bluetooth-szal kapcsolódó tollát, valamint egy távol keleti okos pen, ami azonban még nem mutatott stabil működést a kiállításon.

  A capturAGP elfogadottságát mutatta, hogy gyakorlatilag minden cég ezen mutatókat használta a terápia értékelése során: TIR, variációs koefficiens, hipoglikémia/súlyos hipoglikémia.

  A diabetes, mint krónikus betegség és mint életmóddal befolyásolható betegség alkalmas arra, hogy a fiziológiai értékeket mérjük és értékeljük (vércukor, mozgás, légzésszám, lépésszám, szívritmus, étkezés…) egyre nő a cégeknek azon igyekezete, hogy mindezeket az értékeket egy platformra hozza, az adatokat időben egymás mellé rendezze és ezáltal vonjon le következtetéseket a kezelésre vagy keressen mintázatokat. A mintázatok jellemzik az egyén életmódját, mérhetővé teszik, a kívánt változtatásokat is mérni és értékelni lehet általa. Ebben a tekintetben a legelőrehaladottabb a mysugr és a glooko/diasend rendszerek. Figyelemmel követhetjük a fejlődésüket, de még a mindennapi gyakorlatban nem használhatóak a rendszerek, applikációk. (Különösen azért nem, mert Magyarországon nem elérhetőek még illetve nem olcsó szolgáltatások)

  Összességében a kongresszus technológiai szemmel is izgalmas, gyakorlatias, előremutató volt.

Vissza