Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  RISE
  2019.08.25.MDT Web-szerkesztőség, Prof. dr. Jermendy GyörgyHírkategória: Tudományos újdonságok

  A RISE (Restoring Insulin Secretion) vizsgálatsorozat parallel zajlik felnőttek (RISE Adult Medication Study) és fiatalok (RISE Pediatric Medication Study) körében. A RISE Adult Medication Study új eredményeit az ADA ez évi kongresszusán (San Francisco, 2019. jún. 7-11) ismertették, a prezentáció után a közlemény rögtön elérhetővé vált a Diabetes Care hasábjain. A RISE Adult Medication Study a bétasejt-funkció farmakológiai javítását tesztelte csökkent glukóztoleranciájú (IGT-s, n=197) vagy kezeletlen, újonnan felismert (tartam <12 hónap) 2-es típusú diabetesben szenvedő betegek (n=70) körében. A bevont betegek a véletlen besorolás elve alapján 4 vizsgálati ágra kerültek: 1) 12 hónapig tartó metformin; 2) 3 hónapig glargin inzulin [kezelési cél éhomi vércukor <5,0 mmol/l], melyet 9 hónapig metformin adása követett; 3) 12 hónapig liraglutid + metformin; 4) 12 hónapig placebo. A bétasejt-funkciót clamp-vizsgálattal értékelték a vizsgálat kezdetén és a 12 hónapig tartó intervenció végén még a terápia alatt. Ezt követően az intervenciót felfüggesztették és 15 hónappal a kezdés után, azaz 3 hónappal az intervenció befejezését követően ismét clamp-vizsgálatot végeztek a hatás tartósságának megítélése érdekében.

  Mindhárom aktív farmakológiai ágon a terápia alatt csökkent a testsúly és javult a HbA1c-érték a placebóhoz viszonyítva, a legnagyobb javulás a liraglutid + metformin ágon következett be. A glukóz-stimulálta C-peptid-válasz a vizsgálat 12. hónapjában mindhárom aktív farmakológiai ágon javult a kiindulási helyzethez viszonyítva. A terápia alatti előnyös változás ellenére, az intervenció felfüggesztése után 3 hónappal a bétasejt-funkció terén már nem volt kimutatható javulás, azaz az intervenció nem biztosított az adagolás időtartamán túlnyúló, perzisztáló előnyt. Az adatok arra utalnak, hogy a vizsgálati elrendezésben alkalmazott farmakológiai intervenció bétasejt-funkcióra gyakorolt kedvező hatása IGT-ben vagy újonnan felismert 2-es típusú diabetesben csak akkor remélhető, ha az folyamatos és hosszan tartó.

  A RISE vizsgálatsorozat egyik másik eredményét is ismertették az ADA-szimpóziumon, ezek az eredmények a Diabetes hasábjain jelentek meg. Ennek a vizsgálatnak az volt a célja, hogy összehasonlítsa a bétasejt-funkció változását IGT-s vagy újonnan felismert 2-es típusú diabetesben szenvedő elhízott fiatalok (n=91, életkor 10-19 év) és felnőtt egyének (n=132, életkor 20-65 év) körében. A vizsgálatban csak két ág szerepelt: 1) 12 hónapig tartó metformin; 2) 3 hónapig glargin inzulin, melyet 9 hónapig metformin adása követett. A vizsgálat elrendezése az előzőhez hasonló volt (clamp-vizsgálat kiindulási helyzetben, a 12. hónapnál még terápia alatt, majd a terápia felfüggesztése után 3 hónappal, a kiinduláshoz viszonyítva a 15. hónapnál.

  Fiatalok körében a bétasejt-funkció romlott az intervenció alatt és után, a két vizsgálati ág között nem volt érdemi különbség ezen a téren. Felnőttek körében az intervenció alatt a bétasejt-funkció javult, de tartós, az intervenció tartamán túlnyúló, perzisztáló kedvező hatást nem lehetett igazolni. A bétasejt-funkció károsodásának mértéke, időbeni lefolyása és befolyásolhatósága életkori sajátosságokkal rendelkezik, fiatalok (vs. felnőtt egyének) körében a funkciókárosodás kifejezettebb, gyorsabb és nem befolyásolható (a vizsgálatban alkalmazott intervencióval).

   

  Az MDT web-szerkesztősége nevében
  Prof. Dr. Jermendy György

  RISE Consortium; RISE Consortium Investigators: Lack of durable improvements in β-cell function following withdrawal of pharmacological interventions in adults with impaired glucose tolerance or recently diagnosed type 2 diabetes.

  Diabetes Care 2019 Jun 9. doi: 10.2337/dc19-0556. [Előzetes elektronikus közlés]

  RISE Consortium; RISE Consortium Investigators: Effects of treatment of impaired glucose tolerance or recently diagnosed type 2 diabetes with metformin alone or in combination with insulin glargine on β-cell function: comparison of responses in youth and adults.

  Diabetes 2019; 68(8): 1670-1680. doi: 10.2337/db19-0299. Előzetes elektronikus közlés: 2019 Jun 9.

Vissza