Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  EMPRISE
  2019.05.15.MDT Web-szerkesztőség, Prof. Dr. Jermendy GyörgyHírkategória: Tudományos újdonságok

  Az EMPRISE (EMPagliflozin compaRative effectIveness and SafEty) az empagliflozin hatékonyságát és biztonságosságát megítélő „real-world” vizsgálat (adatbázis-elemzés), amelyet az Egyesült Államokban végeznek, 2-es típusú diabetesben szenvedő, 18 éven felüli cukorbetegek adatainak felhasználásával. Három adatbázis összesített elemzését végzik, öt évre terjedő követést terveznek, 12 havonkénti interim-analízissel. Az első interim analízis eredményei a Circulation hasábjain, előzetes elektronikus közlés formájában 2019. április 8-án jelentek meg.

  A jelenlegi közlemény a 2014 augusztus – 2016 szeptember közötti periódust öleli fel, a szívelégtelenség miatti hospitalizáció előfordulását értékelték az újonnan empagliflozint kapók körében, az összehasonlító ágon az újonnan sitagliptint kapók szerepeltek. Az empagliflozin ágon 16.443 beteg szerepelt, a propensity score szerinti összehasonlítási módszert alkalmazva a kontroll ágon az újonnan sitagliptint kapók száma szintén 16.443 volt. A betegek életkora 59 év, a férfiak aránya 54% volt, az előzmények között 25%-ban szerepelt kardiovaszkuláris megbetegedés, 5%-ban szívelégtelenség. A követés tartama átlag 5,3 hónap volt

  Az empagliflozint (vs. sitagliptint) kezdők körében a szívelégtelenség miatti hospitalizáció relatív kockázata (kórisme az első helyen az adatbázisban) értékelhetően csökkent (esélyhányados 0,50; 95% CI 0,28-0,91), hasonló arányú volt a csökkenés, ha azokat a betegeket tekintették, ahol a kórisme bármely helyen szerepelt (esélyhányados 0,51; 95% CI 0,39-0,68). A csökkenés konzisztens volt, függetlenül az empagliflozin dózisától (10 vagy 25 mg/nap) és az előzmények között szereplő kardiovaszkuláris megbetegedések jelenlététől vagy hiányától. Bármely SGLT-2-gátló (vs. bármely DPP-4-gátló) készítményt kapók csoportjának összehasonlítása hasonló eredményre vezetett.

  Az adatbázis-elemzés a való világ körülményei között dokumentálta, hogy az empagliflozin (vs. sitagliptin) értékelhetően csökkenti a szívelégtelenség miatti hospitalizáció kockázatát 2-es típusú diabetesben. Az adatok megerősítik az EMPA-REG OUTCOME randomizált, kontrollált, 2015-ben publikált klinikai vizsgálat eredményeit.

   

  Az MDT web-szerkesztősége nevében
  Prof. Dr. Jermendy György

   

  Patorno E, Pawar A, Franklin JM, Najafzadeh M, Déruaz-Luyet A, Brodovicz KG, Sambevski S, Bessette LG, Santiago Ortiz AJ, Kulldorff M, Schneeweiss S: Empagliflozin and the risk of heart failure hospitalization in routine clinical care: a first analysis from the empagliflozin comparative effectiveness and safety (EMPRISE) study. Circulation 2019 Apr 8. doi: 10.1161/CIRCULATIONAHA.118.039177. [előzetes elektronikus közlés]

Vissza