Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • CREDENCE
  2019.04.23.MDT Web-szerkesztőség, Prof. Dr. Jermendy GyörgyHírkategória: Tudományos újdonságok

  A canagliflozinnal folytatott CANVAS Program eredményeit 2017-ben publikálták. A CANVAS Program a canagliflozin kardiovaszkuláris biztonságosságát, potenciális előnyét, renális hatásait és a kezelés biztonságosságát megítélendő vizsgálat volt. A vizsgálat igazolta a cangliflozin (vs. placebo) kardiovaszkuláris előnyét a 3-pontos MACE alakulása terén. A renális végpontokban megmutatkozó előny azonban csak feltáró (hipotézis-generáló) jellegűnek volt minősíthető a statisztikai analízis módszeréből adódóan. A CREDENCE vizsgálatot (Canagliflozin and Renal Events in Diabetes with Established Nephropathy Clinical Evaluation) kifejezetten a canagliflozin renális hatásának megítélése érdekében folytatták, az eredményeket előzetes elektronikus formában 2019. áprilisban közölték.

  A véletlen besorolás elvét követő, kettős vak, placebo-kontrollált vizsgálatot T2DM-ben és idült vesebetegségben szenvedő betegek körében végezték, beválasztási kritérium volt a GFR 30-90 ml/min/1,73m2 értéke, az albuminuria jelenléte (albumin/kreatinin hányados 300-5000 mg/g) és a betegek RAS-gátló kezelése. A tanulmányt idő előtt zárták a független értékelő bizottság véleménye nyomán, miután az aktív ágon megfigyelt jó eredményből adódóan a további folytatás nem volt indokolt. A zárásig összesen 4401 beteget randomizáltak, a követési idő medián 2,62 év volt. Az aktív ágon (n=2202) a betegek napi 100 mg canagliflozint kaptak, az összehasonlító ágon (n=2199) placebo szerepelt, megtartott korábbi antidiabetikus kezelés mellett. Az aktív (vs. placebo) ágon az elsődleges összevont végpont (dialízis, transzplantáció, GFR-érték <15 ml/min/1,73m2, szérum kreatinin kettőződése, renális vagy kardiovaszkuláris halál) relatív kockázata 30%-kal csökkent (esélyhányados 0,70; 95% CI 0,59-0,82, p=0,00001). Canagliflozin (vs. placebo) mellett számos további kimeneteli esemény (renális összetett végpont, 3-pontos MACE, szívelégtelenség miatti hospitalizáció) statisztikailag értékelhető módon csökkent. Amputáció vagy csonttörések vonatkozásában a két csoport érdemben nem különbözött egymástól.

  A közlemény szabadon letölthető a PubMed-ről.

  Az MDT web-szerkesztősége nevében
  Prof. Dr. Jermendy György

   

  Perkovic V, Jardine MJ, Neal B, Bompoint S, Heerspink HJL, Charytan DM, Edwards R, Agarwal R, Bakris G, Bull S, Cannon CP, Capuano G, Chu PL, de Zeeuw D, Greene T, Levin A, Pollock C, Wheeler DC, Yavin Y, Zhang H, Zinman B, Meininger G, Brenner BM, Mahaffey KW; CREDENCE Trial Investigators: Canagliflozin and renal outcomes in Type 2 diabetes and nephropathy. N Engl J Med 2019 Apr 14. doi: 10.1056/NEJMoa1811744. [Epub ahead of print]

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.