Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • CANVAS Program: a canagliflozin hatása az alsó végtagi amputációk előfordulására 2-es típusú diabetesben – másodlagos analízis eredményei
  2019.03.19.MDT Web-szerkesztőség, Prof. dr. Jermendy GyörgyHírkategória: Tudományos újdonságok

  A CANVAS (Canagliflozin cardiovascular assessment study) Program 2017-ben ismertté vált első eredményei az SGLT-2-gátló canagliflozin kardiovaszkuláris és renális kimeneteli eseményekre gyakorolt kedvező hatását igazolták, de váratlan volt a tanulmányban megfigyelt alsó végtagi amputációk gyakoriságának növekedése. A jelenlegi közlemény ez utóbbi mellékhatás részleteivel kapcsolatos további analízisek eredményeit tartalmazza.

  A vizsgálatban 187 beteg (1,8%) esetében figyeltek meg nem-traumás eredetű alsó végtagi amputációt (71% minor, 29% major amputáció), az előfordulási gyakoriság 6,30 vs. 3,37/1000 betegév, az esélyhányados (canagliflozin vs. placebo) 1,97 (95% CI 1,41-2,75) volt. Az ischaemiás és infekciós eredetű kockázat azonos módon alakult, nem volt különbség a kockázatnövekedést tekintve a 100 mg és a 300 mg dózis között. Az amputációs kockázat szoros összefüggést mutatott a kiindulási helyzetben rögzített amputációs előzménnyel, a perifériás vaszkuláris betegséggel és a neuropathiával. A vizsgálat nem tárt fel olyan okot vagy mechanizmust, amellyel az amputáció kockázatnövekedését magyarázni lehetne. A vizsgálat nem azonosított olyan betegcsoportot, amelynél a kockázatnövekedés a teljes csoporttól eltérően alakult volna. Nem volt összefüggés a kockázatnövekedés és a betegek demográfiai mutatói, valamint az alkalmazott egyes gyógyszerek között sem. A hatóság elrendelte, hogy a canagliflozin alkalmazási előírásában az alsó végtagi amputációk kockázatnövekedésére a figyelmet felhívják.

   

  Az Open Access közlemény szabadon letölthető és tudományos célra engedélykérés nélkül használható, a pdf letölthető a kapcsolódó dokumentumok alól.

   

  Az MDT web-szerkesztősége nevében
  Prof. Dr. Jermendy György

   

  Matthews DR, Li Q, Perkovic V, Mahaffey KW, de Zeeuw D, Fulcher G, Desai M7, Hiatt WR, Nehler M, Fabbrini E, Kavalam M, Lee M, Neal B: Effects of canagliflozin on amputation risk in type 2 diabetes: the CANVAS Program. Diabetologia 2019 Mar 12. doi: 10.1007/s00125-019-4839-8. [Előzetes elektronikus közlés]

  Kapcsolódó dokumentumok(1)

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.