Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • ATTD 2019 - Beszámoló a diabetes technologiai kongresszusról
  2019.03.06.MDT Web-szerkesztőségHírkategória: Telemedicina

  Ezévben immár a 12., a diabetes diagnosztizálásának, kezelésének a technologiai megoldásaival foglalkozó kongresszus került megrendezésre Berlinben 2019 február 20-23 között. Ez eltelt időben egyértelműen látható volt a nagyívű fejlődés. Észlelhető volt a résztvevők egyre nagyobb számában, az előadások számának növekedésében valamint a kiállítók és a startup cégek egyre szélesebb spektrumában.

  Az előadások egyaránt foglalkoztak az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegség digitalis technologiai megoldásaival, a szigetsejt transzplantáció jövőjével valamint a diabetes biomarkereivel.

  Az 1-es típusú diabetes kezelésének a feltétele a vércukormérés, inzulinadagolás, étkezés, mozgás összehangolása. Minden összetevőre megpróbált választ adni a technológia. A vércukormérésre adott válaszok közül az egyik a folyamatos szöveti glukózmonitorizálás. A Dexcom cég bemutatta a G6 sensort, mely már nem igényel ujjbegyes vércukormegerősítést. Előadásukban adatokat vetítettek föl, mely azt az előfeltételt támasztotta alá, hogy a kezelés eredményességét nem az inzulinbevitel módja (pen vagy pumpa) határozza meg, hanem a lehetőség a vércukor állandó ellenőrzés alatt tartása. Poster prezentációk is alátámasztották ezt a feltevést. A Dexcom bemutatta a fejlesztés alatt álló G7 sensort is, melynek szöveti cukrot adó eredménye még megbízhatóbb, a fejlesztés a komfort tényezőkre is figyelemmel van: kisebb, könnyebben behelyezhető és jóval olcsóbb terméket terveznek megjelentetni. Hangsúlyozták egyéb cégek a CGM előadásokban is azt a tényt, hogy a beteget egy jól felépített oktatásban kell részesíteni, hogy a CGM által mutatott adatokat igazán jól tudja hasznosítani a beteg és a kezelőorvos egyaránt. Meg lehetett tekinteni a többi folyamatos glukozmonitorizálásra lehetőséget adó kiállítókat is, közöttük a Free Style Libre 2-t is. Előrelépés, hogy a folyamatos glukózmonitorok adatai megjeleníthetőek nemcsak a saját leolvasó készüléken, hanem mobiltelefonon, akár több telefonon is egyidőben. Több startup cég is bemutatkozott, melyek olyan vércukor mérési technologiát mutattak, ahol a szöveti cukor mérése nagyon kicsi invazivitással jár illetve egyidőben több metaboliás parametert is lehet mérni, mint pl, laktát szint. Hiányzott a kiállítók közül az Eversense cég, melynek jelenleg 180 napos subcután beültethető sensora van (terv: ez egy évig bent maradó sensor), ezt a monitorizálási lehetőséget csak előadás formájában mutatták be. Magyarországon azonban ezek a fejlesztések hivatalosan nem elérhetőek.

  Az inzulin adagolása a legfiziológiásabb inzulinpumpával. A pumpák mechanikailag már tovább alig finomíthatóak. A hangsúlyt az algoritmusok bemutatására helyezték. A CGM segítségével hogyan birkózik meg az éjszakai hipoglikémia kivédésével, minél többet legyen a beteg a time in range /time in target (még nem egységes a nevezéktan) tartományban. Az algoritmusokban a cél, hogy a prediktiv hipoglikémia előjelzés minél rövidebb idejű legyen. Cél természetesen az, hogy az étkezések során emelkedő vércukrot is minél jobban le tudja fedni az inzulinadagolás. Az algoritmusok fejlődése gyorsabb, mint a gépek technikai fejlődése, ezért is előny, hogy a tandem cég pumpája illetve a medtronic cég jövőbeni pumpájának a software-e frissíthető lesz, valamint egyre jobban perszonalizálható. Bemutatásra került számos patch pumpa is. Korábban ezek kissé bumfordiak voltak, azonban egyre inkább finomodik a kivitelezésük és az algoritmusuk egyaránt.

  Az 1-es típusú diabetes kezelésében döntéshozatalt segítő applikációk is bemutatásra kerültek, melyek a motiváció fenntartását segítik valamint a folyamatos edukációban is szerepet vállalnak. Az egyik legnehezebb betegcsoport a serdülőkorúak. A friss T1DExchange adatok is azt mutatják, hogy annak ellenére, hogy ez a korosztály a legfogékonyabb a digitális fejlesztésekre, a legutóbbi technologiai fejlesztéseket ők tudják a leginkább használni, anyagcsere eredményeik azonban romlottak az 5 évvel ezelőtti állapothoz viszonyítva. Az edukáció és a motiváció ebben a korcsoportban kifejezetten hangsúlyosnak kellene lennie, ebben segítség a kanadai applikáció, ami szintén nem elérhető Magyarországon.

  Az életmód, mint a 2-es típusú diabetes okának és kezelési lehetőségének a fő tényezője szintén figyelembe került. Technologiai megoldásainak fő területe: szénhidrát számolásban segítséget nyújtó applikációk, az inzulinok adagolását rögzítő smart penek illetve a mozgás kvantifikálására tett megoldási lehetőségek. Több előadás is foglalkozott a T2DM legnagyobb nehézségével, az inertiával, melynek megoldási javaslati között a digitalizáció lehetőségeit felhasználják: integrált rendszer kialakítása, a beteg bevonása a kezelésbe, perszonalizált célok valamint perszonalizált javaslatok, hogy melyik digitalis eszközt, applikációt használja a beteg.  A legnagyobb előrelépés azok a döntést támogató/segítő platformok, ahol a diabetessel kapcsolatos adatok egy felszínen megtekinthetőek. Ezek a platformok alkalmasak arra, hogy a beteg önmaga hozzon döntést a terápiás beavatkozásról, segítséget kapjon ahhoz, hogy mikor kell diabetes nurse-höz vagy endokrinologushoz fordulnia. Nagy a versenyfutás ezen a téren. A legnagyobb technologiai cégek fektetnek be ebbe az ágazatba, mint google, amazon, IBM, Apple a legnagyobb gyógyszeripari cégekkel karöltve: Sanofi, Novo, Lilly. Jelenleg FDA által elfogadott applikációk: BlueStar, Isage (bázisinzulin adagoláshoz) illetve az Onduo. A sajnálatos az, hogy ezek Európában nem elérhetőek.

  A tavalyi kongresszushoz képest kevesebb megjelenítést kapott a bihormonális inzulinpumpa, a beta sejt transzplantáció, viszont jóval többet az SGLT beépítése az 1-es típusú diabeteses beteg kezelésébe.

  A szakmai tapasztalatok során az egyik szemem sír a másik nevet. Örültem látni azt a rendkívül gyors fejlődést, ami technológiai téren megmutatkozott: CGM, pumpa, okos pen, algoritmusok, kalória és szénhidrát számlálók, pedométerek, oktató és motiváló applikációk; rendkívül érdekes volt megtapasztalni a technologiai cégek gyors reagálását a piac (betegek) ezirányú igényére. Érdekes volt azt felfedezni, hogy ezek nagy része most is itt van a zsebemben, a telefonomban- így valószínűleg a betegek telefonjában is. Azonban szomorú volt azt tudomásul venni, hogy ami elérhető, azt sem használjuk a munkánk és a beteg életminőségének a javítására, valamint azt, hogy a legizgalmasabb technológiai megoldások Magyarországon még nem elérhetőek.

   

  dr. Kántor Irén

Vissza