Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  AACE állásfoglalás: dysglykaemia-alapú idült betegség (DBCD: dysglycemia-based chronic disease)
  2019.01.21.MDT Web-szerkesztőség, Prof. Dr. Jermendy GyörgyHírkategória: Tudományos újdonságok

  Az Amerikai Klinikai Endokrinológusok Társasága (AACE: American Association of Clinical Endocrinologists) 2018 végén szakmai állásfoglalást tett közzé a 2-es típusú diabetes (2TDM) és előállapotaival kapcsolatban. Álláspontjuk szerint a teljes kórfejlődésnek négy stádiuma van: inzulinrezisztencia – prediabetes – 2TDM – 2TDM vaszkuláris szövődményekkel. A stádiumok egymással összefüggésben vannak, a folyamatot egészében szemlélve értelmét veszti annak vizsgálata, hogy egy adott stádiumban (pl. prediabetes) végzett megelőző vagy terápiás beavatkozásnak van-e haszna. A beavatkozás előnyét nemcsak az adott stádiumban kell megítélni, hanem annak hatását az egész dysglykaemia-alapú idült betegségre vonatkozóan kell megállapítani.

  Érdekessége a közleménynek, hogy a már ismert primer, szekunder és tertier prevenció megnevezése mellett szerepel a negyedleges (quaternary) prevenció fogalma is, amin a szerzők a túlzott gyógyszerelésben való visszalépés szükségességét értik. A szerzők hangsúlyozzák, hogy állásfoglalásuk összhangban van az ABCD-vel kapcsolatos állásfoglalással (Adipose-Based Chronic Disease – Endocr Pract 23: 372-378, 2017). 

  Az MDT web-szerkesztősége nevében
  Prof. Dr. Jermendy György 

   

  Mechanick JI, Garber AJ, Grunberger G, Handelsman Y, Garvey WT: Dysglycemia-based chronic disease: An American Association of Clinical Endocrinologists Position Statement. Endocr Pract 24 (11): 995-1011, 2018.

  Kapcsolódó dokumentumok(1)

Vissza