Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • CARMELINA
  2018.12.11.MDT Web-szerkesztőség, Prof. dr. Jermendy GyörgyHírkategória: Tudományos újdonságok

  A JAMA hasábjain a közelmúltban publikálták a CARMELINA vizsgálat eredményeit. A CARMELINA (CArdiovascular safety and Renal Microvascular outcomE study with LINAgliptin) a DPP-4-gátló linagliptinnel folytatott kardiovaszkuláris biztonságossági vizsgálat volt.

  A véletlen besorolás elvét követő, placebo-kontrollos, multicentrikus, kettős vak vizsgálat eredetileg a linagliptin kardiovaszkuláris biztonságosságát (a non-inferioritást) tesztelte 2-es típusú diabetesben szenvedő betegek körében. A vizsgálatot 27 ország 605 vizsgáló helyén folytatták. A beválasztási HbA1c-érték 6,5-10,0% volt. A vizsgálatba nagy kardiovaszkuláris kockázatú (előzmények között dokumentált vaszkuláris betegség és vizelet albumin/kreatinin  hányados >200 mg/g) és fokozott renális kockázattal rendelkező (csökkent eGFR és micro/macroalbuminuria) betegeket lehetett beválasztani. Az aktív ágon 5 mg linagliptint kaptak a betegek (n=3494), a kontroll ágon (n=3485) placebo szerepelt, a szokásos antidiabetikus kezeléshez hozzáadva. A betegek életkora 65,9 év, eGFR értékük 54,6 ml/min/1,73m2 volt, 57%-ukban az előzményi adatok között átvészelt/ismert CV betegség, 74%-ukban pedig vesebetegség (eGFR <60 ml/min/1,73m2 és/vagy A/K hányados >300 mg/g) szerepelt. Az esemény-vezérelte vizsgálat követési ideje végül medián 2,2 év volt. 

  Az elsődleges végpontként szereplő 3-pontos MACE (kardiovaszkuláris halál, nem végzetes myocardialis infarctus, nem végzetes stroke) esetében a non-inferioritás kritériuma teljesült, előnyt azonban igazolni nem lehetett (HR 1,02; 95% CI 0,89-1,17; non-inferioritást tesztelve: p<0,001, szuperioritást tesztelve p=0,74). A másodlagos, renális végpont (renális elégtelenségből eredő halál, végstádiumú veseelégtelenség, eGFR >40%-os csökkenése) esetében az esélyhányados 1,04 (95% CI 0,89-1,22; p=0,62) volt, szuperioritást nem lehetett igazolni. Számos feltáró jellegű és harmadlagos analízist is végeztek, előny a linagliptin javára nem mutatkozott az össz-mortalitás, a CV mortalitás, a szívelégtelenség miatti hospitalizáció, a koronária-revaszkularizáció előfordulását tekintve. Egyedül a microalbuminuria progressziója alakult előnyösebben a linagliptin (vs. placebo) ágon.

  Összességében véve a CARMELINA igazolta a linagliptin (vs. placebo) kardiovaszkuláris biztonságosságát (a non-inferioritást), előny (szuperioritás) azonban sem a kardiális, sem a renális végpontokat tekintve nem volt igazolható. 

  Az MDT web-szerkesztősége nevében
  Prof. Dr. Jermendy György

   

  Rosenstock J, Perkovic V, Johansen OE, Cooper ME, Kahn SE, Marx N, Alexander JH, Pencina M, Toto RD, Wanner C, Zinman B, Woerle HJ, Baanstra D, Pfarr E, Schnaidt S, Meinicke T, George JT, von Eynatten M, McGuire DK; CARMELINA Investigators: Effect of Linagliptin vs Placebo on Major Cardiovascular Events in Adults With Type 2 Diabetes and High Cardiovascular and Renal Risk: The CARMELINA Randomized Clinical Trial. JAMA. 2018 Nov 9. doi: 10.1001/jama.2018.18269. [előzetes elektronikus közlés]

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Az MDT és az Boehringer Ingelheim pályázata az MDT CSOM XIX. továbbképző rendezvényén történő részvétel támogatására

Pályázni lehet a kongresszusi költség egészére (regisztráció, szállás), vagy pedig résztámogatásra. Kérjük egyértelműen jelezni, hogy a pályázó teljes- vagy résztámogatásra pályázik.

Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány

A Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány pályázatot hirdet Magyarországon dolgozó, magyar állampolgárságú, 40 éven aluli orvosok és orvos- biológiai kutatással foglalkozó személyek számára. A nyertes pályázó(k) között 500.000 Ft alapítványi adomány, illetve különdíjak kerülnek kiosztásra.

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázata 45 év alatti diabetológusok nem diabetológiai kongresszusokon történő aktív részvételének támogatására

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázatot hirdet 45 évnél fiatalabb MDT tagok nem diabetológiai (pl. kardiológiai, nephrológiai, háziorvosi stb.) kongresszusokon történő, de diabetológiával kapcsolatos aktív részvételének (előadás ill. poszter bemutatása, üléselnökség, kerekasztal-beszélgetés) támogatására.

Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.

Legfrissebb kongresszusok

További rendezvények