Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • DECLARE
  2018.11.13.MDT Web-szerkesztőség, Prof. dr. Jermendy GyörgyHírkategória: Tudományos újdonságok

  Az AHA (American Heart Association) kongresszusán (Chicago), 2018. nov. 10-én ismertették a DECLARE (Dapagliflozin Effect on Cardiovascular Events) vizsgálat eredményeit. Az írásos változat még aznap megjelent a N Engl J Med hasábjain. Az eredményeket nemcsak a diabetológusok, hanem a kardiológusok is felfokozott érdeklődéssel várták.

  A DECLARE vizsgálat eredetileg az SGLT-2-gátló dapagliflozin kardiovaszkuláris biztonságosságát volt hivatott tisztázni 2-es típusú diabetesben szenvedő betegek körében. A randomizált, kontrollált, kettős vak klinikai vizsgálatban 17.160 beteg vett részt (hazai centrumok 713 beteggel járultak hozzá a vizsgálathoz), a betegek 40,5%-a előzményi adatai között átvészelt/ismert kardiovaszkuláris betegség szerepelt (szekunder prevenciós alcsoport), 59,6%-uk esetében csupán kardiovaszkuláris kockázati tényezők voltak azonosíthatók (primer prevenciós csoport). A beválasztási HbA1c-érték 6,5-12,0%, a kreatinin clearence ≥60 ml/min lehetett. Az aktív ágon a betegek a megtartott korábbi antidiabetikus kezelés mellett napi 10 mg dapagliflozint, a kontroll ágon placebót kaptak. A követés tartama medián 4,2 év volt. A betegek életkora 64 év, diabetes-tartamuk 11 év, HbA1c-értékük 8,3%, BMI értékük 32,1 kg/m2, becsült GFR értékük 85,4 ml/min/1,73m2 volt. A vizsgálat elsődleges végpontjaként két, egymással egyenrangú, összetett végpont szerepelt. 

  A dapagliflozin kardiovaszkuláris szempontból biztonságos készítménynek bizonyult (a non-inferioritás kritériuma teljesült). A dapagliflozin (vs. placebo) statisztikailag értékelhető módon nem csökkentette a 3-pontos MACE (kardiovaszkuláris halál, nem végzetes myocardialis infarctus, nem végzetes stroke összevont végpontja) gyakoriságát (HR: 0,93; 95% CI 0,84-1,03; p=0,17), de szignifikánsan csökkentette a kardiovaszkuláris halál és a szívelégtelenség miatti kórházi beutalás összevont végpontját (HR: 0,83; 95% CI 0,73-0,95; p=0,005), ez utóbbi kedvező változás hátterében döntően a szívelégtelenség miatti hospitalizáció csökkenése állt (HR: 0,73; 95% CI 0,61-0,88). A kedvező változás azonos módon megfigyelhető volt a primer és a szekunder prevenciós csoportban, függetlenül attól, hogy az előzmények között szerepelt-e szívelégtelenség vagy sem. A renális események szintén kedvezően csökkentek (HR: 0,76; 95% CI 0,67-0,87), az összhalálozás numerikusan előnyösen alakult, de statisztikai különbség nem volt kimutatható (HR: 0,93; 95% CI 0,81-1,04). A mellékhatások között a dapagliflozin ágon a ketoacidosis és a genitális mikotikus infekciók gyakoribb előfordulását lehetett igazolni. A két ág között nem volt érdemi különbség az amputációk, a törések és a Fournier gangréna alakulását tekintve, hólyagcarcinoma értékelhetően ritkábban fordult elő a dapagliflozin ágon.

  A vizsgálat üzenete, hogy a dapagliflozint a 2-es típusú cukorbetegek legszélesebb körében alkalmazni lehet, alkalmazása kapcsán javul a glykaemiás kontroll, csökken a testsúly és a vérnyomás, csökken a szívelégtelenség miatti hospitalizáció szükségessége és kardiovaszkuláris halál és a renális események csökkenését is remélhetjük.

   

  Az MDT web-szerkesztősége nevében
  Prof. Dr. Jermendy György

   

  Wiviott SD, Raz I, Bonaca MP, Mosnezon O, Kato ET, Cahn A, Silverman MG, Zelniker TA, Kuder JF, Murphy SA, Bhatt DL, Leiter LA, McGuire DK, Wilding JPH, Ruff CT, Gause-Nilsson IAM, Fredriksson M, Johansson PA, Langkilde A-M, Sabatine MS, DECLARE-TIMI 58 Investigators: Dapagliflozin and cardiovascular outcomes in type 2 diabetes.

  N Engl J Med, előzetes elektronikus közlés 2018. nov. 10.

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány

A Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány pályázatot hirdet Magyarországon dolgozó, magyar állampolgárságú, 40 éven aluli orvosok és orvos- biológiai kutatással foglalkozó személyek számára. A nyertes pályázó(k) között 500.000 Ft alapítványi adomány, illetve különdíjak kerülnek kiosztásra.

Az MDT – Novo Nordisk pályázata az inzulin felfedezésének 100 éves jubileuma alkalmából

Az inzulin felfedezésének 100 éves jubileuma alkalmából az MDT és a Novo Nordisk pályázatot hirdet diabetológiai szakellátóhelyek, diabetológusok és edukátorok számára.

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázata 45 év alatti diabetológusok nem diabetológiai kongresszusokon történő aktív részvételének támogatására

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázatot hirdet 45 évnél fiatalabb MDT tagok nem diabetológiai (pl. kardiológiai, nephrológiai, háziorvosi stb.) kongresszusokon történő, de diabetológiával kapcsolatos aktív részvételének (előadás ill. poszter bemutatása, üléselnökség, kerekasztal-beszélgetés) támogatására.

Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.