Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • ADA-EASD konszenzus-nyilatkozat a 2-es típusú diabetes antihyperglykaemiás kezeléséről
  2018.10.08.MDT Web-szerkesztőség, Prof. dr. Jermendy GyörgyHírkategória: Tudományos újdonságok

  Az EASD (Európai Diabetes Társaság) kongresszusán Berlinben, 2018. október 5-én plenáris ülés keretén belül ismertették a 2-es típusú diabetes antihyperglykaemiás kezelésével kapcsolatos konszenzus-nyilatkozatot, amely az ülés után röviddel, szimultán módon elérhetővé vált a Diabetologia és a Diabetes Care hasábjain. A konszenzus-nyilatkozat kidolgozásában az ADA (Amerikai Diabetes Társaság) és az EASD 5-5 képviselője vett részt, az előkészítő munkálatok során tartott értekezletek Buse professzor (ADA) és Davies professzorasszony (EASD) társelnöksége mellett zajlottak. A közlemény első, draft- változatát az ADA kongresszusán, júniusban ismertették, a jelenlegi végső változatnál figyelembe vették a közben beérkezett észrevételeket, véleményeket is. Kiindulási pontnak tekintették az ADA-EASD előző, 2015-ben publikált állásfoglalását, de az új konszenzus-ajánlásokat a közben ismertté vált klinikai evidenciák figyelembevételével alakították ki.

  A legfontosabb újdonságok az alábbiakban körvonalazhatók:

  - Nagyobb erővel kell a betegek számára biztosítani azt az edukációs segítséget, amelyet igénybe véve a beteg önmaga előnyösen tudja befolyásolni a 2-es típusú diabetes kórlefolyását – ide tartozik a diétás tanácsadás, a fizikai aktivitással kapcsolatos edukáció, elsősorban a testsúlycsökkenés elősegítése érdekében. Gyógyszeres terápia választásakor elő kell segíteni a jobb adherencia (perzisztencia) biztosítását. 

  - A betegközpontú kezelés során mérlegelni kell a beteg körülményeit, egyedi tulajdonságait, a választandó gyógyszer jellegzetességeit, ki kell jelölni az egyedi kezelési célokat, meg kell beszélni az ellenőrzések mikéntjét, a vércukor-önellenőrzés módját – mindenképpen el kell kerülni, hogy kényelemből, nemtörődömségből az esedékes változtatások helyett azok halogatása legyen a gyakorlat. A tanácsadást, az edukációt bizonyos időnként, főleg új élethelyzetekben ismételni, aktualizálni kell.

  - A gyógyszeres kezelés első készítménye továbbra is a metformin.

  - Újdonságként jelent meg, hogy a második szer választásánál kiemelt jelentősége van a kardiovaszkuláris kockázat, a szívelégtelenség és az idült vesebetegség mérlegelésének: preferálandók a kardiovaszkuláris előnnyel rendelkező GLP-1-receptoragonista készítmények (ateroszklerotikus eredetű betegségeknél), ill. az előnnyel rendelkező SGLT-2-gátlók (szívelégtelenség, ill. idült vesebetegség esetén) – az alkalmazási előírásokban foglaltak gondos betartásával.

  - Új algoritmus-ábrákban összegezték a szerzők azokat a javaslatokat, amelyeket akkor érdemes mérlegelni, ha a hypoglykaemia-kockázat csökkentésének vagy a testsúly mérséklésének kiemelt jelentősége van.

  - Új algoritmus-ábrában találhatók azok a javaslatok, amelyeket akkor kell mérlegelni, ha a kezelés anyagi vetülete a beteg számára fontos körülménynek minősül.

  - Az injektábilis készítményekkel kapcsolatos terápiás algoritmus-ábra is új (és meglehetősen bonyolult). Alapelvként megjelent, hogy a nem-inzulinszerű injektábilis készítményeket érdemes előnyben részesíteni az inzulinterápiával szemben – ha azt a körülmények az adott esetben lehetővé teszik.   

  A 33 oldal terjedelmű közleményben 2 táblázat, 8 színes ábra és 240 irodalmi hivatkozás található. Az egyik táblázat tételesen, 4 oldalon keresztül összegzi az egyes terápiák/hatástani csoportok előnyét-hátrányát, igazolt hatásosságát.

   

  Az MDT web-szerkesztősége nevében
  Prof. Dr. Jermendy György

   

  Davies MJ, D'Alessio DA, Fradkin J, Kernan WN, Mathieu C, Mingrone G, Rossing P, Tsapas A, Wexler DJ, Buse JB: Management of hyperglycaemia in type 2 diabetes, 2018. A consensus report by the American Diabetes Association (ADA) and the European Association for the Study of Diabetes (EASD).

  Diabetologia 2018 Oct 5. doi: 10.1007/s00125-018-4729-5 [Epub ahead of print].

  Diabetes Care 2018 Oct 5. https://doi.org/10.2337/dci18-0033 [Epub ahead of print].

  Kapcsolódó dokumentumok(2)

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Az MDT és az Boehringer Ingelheim pályázata az MDT CSOM XIX. továbbképző rendezvényén történő részvétel támogatására

Pályázni lehet a kongresszusi költség egészére (regisztráció, szállás), vagy pedig résztámogatásra. Kérjük egyértelműen jelezni, hogy a pályázó teljes- vagy résztámogatásra pályázik.

Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány

A Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány pályázatot hirdet Magyarországon dolgozó, magyar állampolgárságú, 40 éven aluli orvosok és orvos- biológiai kutatással foglalkozó személyek számára. A nyertes pályázó(k) között 500.000 Ft alapítványi adomány, illetve különdíjak kerülnek kiosztásra.

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázata 45 év alatti diabetológusok nem diabetológiai kongresszusokon történő aktív részvételének támogatására

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázatot hirdet 45 évnél fiatalabb MDT tagok nem diabetológiai (pl. kardiológiai, nephrológiai, háziorvosi stb.) kongresszusokon történő, de diabetológiával kapcsolatos aktív részvételének (előadás ill. poszter bemutatása, üléselnökség, kerekasztal-beszélgetés) támogatására.

Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.

Legfrissebb kongresszusok

További rendezvények