Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  II. Magyar nyelvű oktató hétvége Kárpátaljai cukorbeteg gyermekeknek és családjuknak
  2018.09.27.MDT, dr. Blatniczky LászlóHírkategória: Gyermekdiabetes

  A 2015. évi  I. kárpátaljai oktató hétvége tapasztalataira támaszkodva, 2018. szeptember 6-9 között ismét megszerveztük az immár II. Oktató hétvégét a Kárpátalja-i  Saján üdülőfalu egy négy csillagos szállodájában 15 cukorbeteg gyermek és családjuk számára.  A rendezvény megszervezésének a  motivációját az a tény jelentette, hogy a Kárpátalján élő magyar anyanyelvű cukorbeteg gyermekek és családjuk számára a szakmailag kiválóan felkészült ukrán  anyanyelvű kolléganő (egyedüli gondozó orvos a hatalmas megyében)  oktatása óhatatlanul szerényebb – tekintettel arra, hogy csak az anyanyelvén beszél. A diabétesszel kapcsolatos tudnivalók megértése anyanyelven sem könnyű…

  Az előzetes szervezésben a Visken élő, diabétesztől érintett  Ambrus család vett részt rendkívüli aktivitással.  A program kezdete előtti  hetekben a Katolikus Caritas segítségével  ki  tudtunk juttatni vércukor mérőket,  tesztcsíkot, ujjbegyszúrót és oktatási segédanyagként Békefi Dezső dr. könyvét. Valamennyi küldemény adományként került  a családokhoz. A program a résztvevők számára teljesen ingyenes volt. Ez annak volt köszönhető, hogy  Pályázat útján jelentős összeget nyertünk  az EMMI  Család-, és Ifjúságügyért felelős Államtitkárságán.  Ez az összeg biztosította  az érintettek szállodai költségét, valamint  részben az ellátásukat.  További szponzorációk felhasználásával  tudtuk teljessé tenni az anyagi háttér felvállalását. A szervezők és a lebonyolítók a programot  - küldetésük tudatában – ellenszolgáltatás nélkül  vállalták.

  A programban Dr. Gelencsér Éva soproni főorvosnővel ketten végeztük az oktatást, összesen 18 órában. A feladatot megosztottuk. Magam az elméleti  tájékoztatást adtam meg,  Gelencsér Éva pedig egy-egy témát követően azonnal annak gyakorlati oldalát világította meg, interaktív módszerrel.  Dietetikai segítséget  a Debrecenben dolgozó  Zsanda Emília nyújtott ragyogó ötleteivel és gyakorlati tanácsaival.

  Katartikus élményt jelentett  annak átélése, mennyire megnyíltak a szorongó, aggódó szülők a rendezvény végére. Igazi konzultációvá vált  a kezdetben talán „ex catedra”  program. Segítette ezt a szünetekben, étkezésekkor és bármikor  felajánlott és örömmel végzett személyes beszélgetések sora. A gyermekek pedig hamar megtalálták egymást, és megnyugtató volt számukra, hogy  vannak sorstársaik, akikkel megoszthatják kis életük  egy-egy gondját.

  A programon mindvégig jelen volt -   noha nem értette amiről beszélünk, de megértette a program fontosságát,  saját nyelvén kommunikált minden résztvevővel, időnként az előadókkal is vitázva -  a szakmailag kiválóan felkészült gondozó orvos,  dr. Ljuba Dovhanics.

  Azzal a meggyőződéssel  fejezhettük be küldetésünket, hogy az nem volt hiába való,   Meggyőződésünk, hogy  az évi 10-15 frissen felfedezett magyar anyanyelvű cukorbeteg családja számára  egy ilyen oktató  hétvége megszervezése rendszeresen kívánatos. Az anyaországnak pedig erkölcsi kötelessége, hogy különböző csatornákon, hatékonyan támogassa a diaszpórában  szerény lehetőségek között élő, szó szerint küszködő, cukorbetegségtől is terhelt  honfitársainkat. 

  dr. Blatniczky László

Vissza