Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • ASCEND
  2018.09.26.MDT Web-szerkesztőség, Prof. Dr. Jermendy GyörgyHírkategória: Tudományos újdonságok

  Az ASCEND vizsgálat (A Study of Cardiovascular Events in Diabetes) eredményeit az Európai Kardiológiai Társaság (ESC) ez évi kongresszusán, 2018. aug. 26-án Münchenben, nagy érdeklődés közepette ismertették, a prezentáció után az adatok rögtön elérhetőkké váltak a N Engl J Med hasábjain.

  A diabetes a kardiovaszkuláris események kialakulásának fokozott kockázatával jár. Az aszpirin csökkenti a kardiovaszkuláris eseményeket, de növeli a vérzéses szövődmények kockázatát. Mind ez ideig bizonytalan volt az aszpirin szerepe diabetesben, a primer kardiovaszkuláris prevenció terén.

  A randomizált, prospektív, kettős vak vizsgálatban felnőttkorú olyan cukorbetegek vettek részt, akiknél kardiovaszkuláris betegség az előzményi adatok között nem szerepelt (a diabetes típusa nem volt beválasztásai kritérium). Az aktív ágon (n=7740) 100 mg aszpirint, az összehasonlító ágon (n=7740) placebót kaptak a betegek. Elsődleges összevont végpontként a súlyos vaszkuláris események (myocardialis infarctus, stroke vagy TIA, vaszkuláris eredetű halál – kivéve az intracranialis vérzés) alakulását értékelték. Elsődleges biztonságossági végpontként a nagy vérzések (intracranialis vérzés, látást veszélyeztető szemészeti vérzés, gastrointestinalis vérzés, más eredetű súlyos vérzések) előfordulását regisztrálták. Másodlagos biztonságossági végpontként a gastrointestinalis eredetű daganatos betegség alakulását követték.

  Az aszpirint kapók csoportjában a követés átlagos 7,4 éve alatt kardiovaszkuláris esemény szignifikánsan ritkábban fordult elő, mint a placebót szedő betegek körében (658 beteg [8,5%] versus 743 beteg [9,6%], esélyhányados 0,88; 95% CI: 0,79 – 0,97; p=0,01). Ezzel szemben nagy vérzéses esemény az aszpirint kapók csoportjában szignifikánsan gyakrabban fordult elő, mint a placebót szedő betegek körében (314 beteg [4,1%] versus 245 beteg [3,2%], esélyhányados 1,29; 95% CI: 1,09 – 1,52; p=0,003). A gastrointestinalis tractusban észlelt új keletű daganatos betegségek, ill. a bármely daganatos betegség alakulása terén a két csoport érdemben nem különbözött egymástól, ebben a vonatkozásban még további követést terveznek.

  Az aszpirint (vs. placebót) kapók csoportjában a kardiovaszkuláris események relatív kockázata 12 %-kal csökkent, a nagy vérzéses eseményeké pedig 29%-kal nőtt. Ez az adat nem igazán támogatja, hogy cukorbetegek körében a kardiovaszkuláris primer prevenció érdekében aszpirint alkalmazzunk.

   

  Az MDT web-szerkesztősége nevében
  Prof. Dr. Jermendy György

   

  ASCEND Study Collaborative Group: Effects of aspirin for primary prevention in persons with diabetes mellitus. N Engl J Med 2018 Aug 26. doi: 10.1056/NEJMoa1804988. [Epub ahead of print]. A közlemény szabadon letölthető a PubMed-ről.

  Kapcsolódó dokumentumok(1)

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Az MDT és az Boehringer Ingelheim pályázata az MDT CSOM XIX. továbbképző rendezvényén történő részvétel támogatására

Pályázni lehet a kongresszusi költség egészére (regisztráció, szállás), vagy pedig résztámogatásra. Kérjük egyértelműen jelezni, hogy a pályázó teljes- vagy résztámogatásra pályázik.

Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány

A Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány pályázatot hirdet Magyarországon dolgozó, magyar állampolgárságú, 40 éven aluli orvosok és orvos- biológiai kutatással foglalkozó személyek számára. A nyertes pályázó(k) között 500.000 Ft alapítványi adomány, illetve különdíjak kerülnek kiosztásra.

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázata 45 év alatti diabetológusok nem diabetológiai kongresszusokon történő aktív részvételének támogatására

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázatot hirdet 45 évnél fiatalabb MDT tagok nem diabetológiai (pl. kardiológiai, nephrológiai, háziorvosi stb.) kongresszusokon történő, de diabetológiával kapcsolatos aktív részvételének (előadás ill. poszter bemutatása, üléselnökség, kerekasztal-beszélgetés) támogatására.

Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.

Legfrissebb kongresszusok

További rendezvények