Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  ASCEND
  2018.09.26.MDT Web-szerkesztőség, Prof. Dr. Jermendy GyörgyHírkategória: Tudományos újdonságok

  Az ASCEND vizsgálat (A Study of Cardiovascular Events in Diabetes) eredményeit az Európai Kardiológiai Társaság (ESC) ez évi kongresszusán, 2018. aug. 26-án Münchenben, nagy érdeklődés közepette ismertették, a prezentáció után az adatok rögtön elérhetőkké váltak a N Engl J Med hasábjain.

  A diabetes a kardiovaszkuláris események kialakulásának fokozott kockázatával jár. Az aszpirin csökkenti a kardiovaszkuláris eseményeket, de növeli a vérzéses szövődmények kockázatát. Mind ez ideig bizonytalan volt az aszpirin szerepe diabetesben, a primer kardiovaszkuláris prevenció terén.

  A randomizált, prospektív, kettős vak vizsgálatban felnőttkorú olyan cukorbetegek vettek részt, akiknél kardiovaszkuláris betegség az előzményi adatok között nem szerepelt (a diabetes típusa nem volt beválasztásai kritérium). Az aktív ágon (n=7740) 100 mg aszpirint, az összehasonlító ágon (n=7740) placebót kaptak a betegek. Elsődleges összevont végpontként a súlyos vaszkuláris események (myocardialis infarctus, stroke vagy TIA, vaszkuláris eredetű halál – kivéve az intracranialis vérzés) alakulását értékelték. Elsődleges biztonságossági végpontként a nagy vérzések (intracranialis vérzés, látást veszélyeztető szemészeti vérzés, gastrointestinalis vérzés, más eredetű súlyos vérzések) előfordulását regisztrálták. Másodlagos biztonságossági végpontként a gastrointestinalis eredetű daganatos betegség alakulását követték.

  Az aszpirint kapók csoportjában a követés átlagos 7,4 éve alatt kardiovaszkuláris esemény szignifikánsan ritkábban fordult elő, mint a placebót szedő betegek körében (658 beteg [8,5%] versus 743 beteg [9,6%], esélyhányados 0,88; 95% CI: 0,79 – 0,97; p=0,01). Ezzel szemben nagy vérzéses esemény az aszpirint kapók csoportjában szignifikánsan gyakrabban fordult elő, mint a placebót szedő betegek körében (314 beteg [4,1%] versus 245 beteg [3,2%], esélyhányados 1,29; 95% CI: 1,09 – 1,52; p=0,003). A gastrointestinalis tractusban észlelt új keletű daganatos betegségek, ill. a bármely daganatos betegség alakulása terén a két csoport érdemben nem különbözött egymástól, ebben a vonatkozásban még további követést terveznek.

  Az aszpirint (vs. placebót) kapók csoportjában a kardiovaszkuláris események relatív kockázata 12 %-kal csökkent, a nagy vérzéses eseményeké pedig 29%-kal nőtt. Ez az adat nem igazán támogatja, hogy cukorbetegek körében a kardiovaszkuláris primer prevenció érdekében aszpirint alkalmazzunk.

   

  Az MDT web-szerkesztősége nevében
  Prof. Dr. Jermendy György

   

  ASCEND Study Collaborative Group: Effects of aspirin for primary prevention in persons with diabetes mellitus. N Engl J Med 2018 Aug 26. doi: 10.1056/NEJMoa1804988. [Epub ahead of print]. A közlemény szabadon letölthető a PubMed-ről.

  Kapcsolódó dokumentumok(1)

Vissza