Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  Ampullás kiszerelés pumpában
  2018.09.18.MDT Web-szerkesztőségHírkategória: Inzulinpumpa

  Tisztelt Kollégák és Betegeink!

   Az Európai Gyógyszerügynökség Farmakovigilancia Kockázatértékelő Bizottság (PRAC) 2018. január 11.-i kiadványában felhívta a figyelmet arra, hogy esetleges gyógyszerelési hibák léphetnek fel, ha intravénás vagy infúziós pumpakezelés során az inzulin áttöltésére az adott inzulinkészítmény patronos vagy előretöltött injekciós toll kiszereléseit használják. Javasolták, hogy az inzulinok alkalmazási előírásaiba kerüljön bele, hogy ha intravénás vagy infúziós pumpás gyógyszeradagolásra van szükség, akkor injekciós üveg használata javasolt, míg a patronos és az előretöltött kiszerelést subcután injekciós kezelésre alkalmazzák.

  Jelenleg hazánkban az aszpart inzulin áll rendelkezésre ilyen kiszerelésben, így az aszpart inzulinnal történő pumpakezelés során annak injekciós üveges változatának használata javasolt. A másik két gyors hatású inzulinanalóg előirata továbbra sem tiltja a szubkután pumpakezelésben történő alkalmazást, azonban ha ezekből elérhető lesz injekciós üveges kiszerelés, akkor annak használata javasolt pumpakezelés során.

  A terápiaváltás midenkor a kezelőorvos mérlegese és döntése alapján történjen!

  A fentiek miatt kérjük a kollégákat, hogy a pumpát használó betegeiket tájékoztassák a változásról és szükség szerint oktassák az injekciós üvegből történő  inzulin használatáról. A biztonságos betegellátás érdekében a betegnek rendelkeznie kell előretöltött tollal vagy patronos kiszerelésű inzulinnal és adagolóeszközzel is (pen) esetleges soron kívűli szubkután adagolást is biztosítandó!

  prof. dr. Kempler Péter      dr. Kocsis Győző             dr. med. habil Várkonyi Tamás
  az MDT elnöke                  az MDT inzulinpumpa           az MDT főtitkár
                                         munkacsoport elnöke

Vissza