Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  Beszámoló a NEURODIAB 2018 tudományos rendezvényről
  2018.09.18.MDT, Dr. Sztanek FerencHírkategória: Általános

  28th Annual Meeting of the Diabetic Neuropathy Study Group of the EASD
  4-7 September 2018 in Rome, Italy

  A 28. NEURODIAB kongresszus, az Európai Diabetes Társaság (European Association for the Study of Diabetes) Diabeteses Neuropathia Munkacsoportjának (The Diabetic Neuropathy Study Group) éves találkozója idén Rómában került megrendezésre, ahol számos nemzetközileg elismert kutató és klinikus magas színvonalon ismertette tudományos munkáját és újdonságokról hallhattunk a diabeteses neuropathia témakörében. Összesen 180 résztvevő jelenlétében 46 előadás és 73 poszter bemutatása történt meg a négy napos rendezvény során, a témák sokszínűsége miatt nem vállalkozhatok átfogó összefoglalás megírására, csak néhány érdekesebb és szemléletformáló előadás és prezentáció bemutatására, különös tekintettel a magyar delegáció munkáira.

  Nicolas Papanas professzor a cukorbetegséget megelőző állapotban észlelt neuropathiás károsodásokról tartott előadást. Kiemelte, hogy 25-60 %-ban az idiopathiásnak minősített neuropathiás tünetek esetén később cukorbetegség igazolódik, valamint a prediabeteses betegek 11-25%-ában már kimutatható az idegi károsodás valamilyen jele, sőt akár egynegyedüknél már típusos neuropathiás fájdalom észlelhető. A háttérben számos tényező állhat, mint az állandósuló hyperglikémia, a metabolikus szindróma részeként elhízás, diszlipidémia és magasvérnyomás, valamint a generalizált kisérrendszeri károsodások. A neuropathia diagnózisához alapos neurológiai vizsgálat szükséges és lehetőség szerint törekednünk kell a vékonyrost neuropathia kimutatására is. Utalt az autonóm idegi károsodások korai szűrésének szükségességére és mondanivalójának alátámasztására több alkalommal is a Semmelweis Egyetem I. sz. Belgyógyászati Klinika neuropathia munkacsoportjának korábban publikált eredményeit mutatta be a hallgatóságnak.

  A Wörwag Pharma által szponzorált szimpóziumon két előadást hallhattunk. Az első során Kempler Péter professzor a szénhidrátháztartás állapotának befolyásoló hatásait foglalta össze az autonóm neuropathia kialakulásának szempontjából, valamint a lehetséges terápiás lehetőségekre is kitért. Megtudhattuk, hogy mind a hyperglikémia, mind a hypoglikemia károsan befolyásolja a vegetatív idegrostok metabolizmusát, és a vércukorértékek jelentős és gyors változása is elősegíti a betegség progresszióját. A nyugalmi tachycardia a paraszimpatikus idegrendszer károsodásának érzékeny jele lehet, valamint összefüggés mutatható ki a súlyos autonóm neuropathia és a hirtelen szívhalál kialakulása között. Az autonóm funkciók károsodása a kardiovaszkuláris reflextesztek segítségével könnyen szűrhető és kezelésében a szénhidrát- és lipidanyagcsere javítása mellett kedvezőek a tapasztalatok az antioxidáns tulajdonságú alfa-liponsav alkalmazásával mind 1-es típusú, mind 2-es típusú cukorbetegségben. A szimpózium második előadását Dan Ziegler professzor tartotta a disztális szenzomotoros polyneuropathia aluldiagnosztizáltságát és késői felismerését vizsgáló PROTECT tanulmány ismertetésével. Az előadó által vezetett németországi diabetes centrumban 1850 személy esetében végezték el a neuropathiás szűrővizsgálatot, melynek során az 1-es típusú cukorbetegek 44,3%-a, a 2-es típusúak 55,3%-a esetében disztális szenzomotoros polyneuropathia igazolódott. Az esetek 62,1 %-ában az idegkárosodás fájdalmas, 24,8%-ban fájdalmatlan volt és 13,1%-ban atípusos tüneteket okozott. Megdöbbentő adatként emelhető ki, hogy a típusos tünetekkel járó fájdalmas neuropathiában szenvedők 61,5 %-a korábban nem volt diagnosztizálva, ugyanez az arány fájdalmatlan neuropathia esetén 81,1 % volt.

  A Neurometrix által szponzorált előadás során Bruce Perkins professzor a tengeren túl már évek óta alkalmazott, de Európában és Magyarországon még nem elterjedt eszközös lehetőséget mutatott be a disztális szenzomotoros polyneuropathia kimutatására. A DPNCheckTM egy gyors, pontos és kvantitatív teszt a nervus suralis idegi vezetőképességének noninvazív vizsgálatára, így a disztális polyneuropathia korai felfedezésére és akár ágymelletti diagnosztizálására.  Ez a praktikus kézi készülék egy bioszenzor segítségével a vizsgálati területre helyezve valós idejű idegvezetési hullámokat rögzít. A nervus suralis kondukciójának amplitúdó-változásai összefüggést mutatnak a myelinizált idegrostkárosodás mértékével, ezáltal a perifériás szenzomotoros neuropathia súlyosságával. Irodalmi adatok alapján az egyéb mikrovaszkuláris szövődmények kialakulását is előrejelezheti a neuropathia ilyen módon történő rendszeres szűrése.

  A számos előadás és poszter prezentáció közül a magyar delegáció tagjainak munkáját szeretném néhány mondatban összefoglalni. Vági Orsolya által bemutatott poszteren az autonóm és szenzoros neuropathia összefüggését vizsgáló munkáját mutatta be az összmortalitás szempontjából.   Az összesen 1940 beteg adatait feldolgozó, 20 évre visszatekintő kohorsz vizsgálat során a neuropathiás vizsgálatokon átesettek 29 %-ánál autonóm és 35,9%-ánál szenzoros neuropathia igazolódott. A betegek 1-17 éves követési ideje alapján az közel 50 %-os kockázatnövekedést talált az összmortalitás szempontjából az autonóm és a szenzoros neuropathiás betegek körében (HR: 1,47, 95 % CI: 1,25-1,74 és HR: 1,55, 95 % CI: 1,32-1,83). Ha mind a kétféle idegrendszeri károsodás kimutatható volt, akkor több mint kétszeres rizikófokozódás volt tapasztalható (HR: 2,19. 95 % CI: 1,74-2,77). Várkonyi Tamás munkája során az autonóm és szenzoros idegi funkciót vizsgálta policisztás ovárium szindrómás nőbetegek körében. Az idegrendszer diszfunkciója nemcsak cukorbetegségben, hanem prediabetesben, hypertoniás és elhízott betegeknél is kimutatható, viszont policisztás ovárium szindrómában korábban még nem részletesen nem vizsgálták. A szerző korai szenzoros idegi károsodást megjelenését találta ezen betegcsoportban, a kardiovaszkuláris autonóm idegrendszer normális működése mellett. Ez a korai neuropathias eltérés szenzoros hyperesztézia formájában jelentkezhet a betegekben, valamint felhívhatja a figyelmet az egyéb metabolikus és vaszkuláris károsodások kialakulására is. Végül előadás formájában kaptam lehetőséget a tudományos munkám bemutatására, amely során a PON1 paraoxonáz enzim és az endotheliális diszfunkció változásait vizsgáltam alfa-liponsav kezelés hatására diabeteses neuropathiában.  Az oxidatív stressz kiemelkedő szerepet játszik a 2-es típusú cukorbetegség vaszkuláris szövődményeinek kialakulásában. A HDL-hez kötött PON1 paraoxonáz enzim többek között az oxidatív folyamatok csökkentésével fejti ki antioxidáns hatását és az oxidatív folyamatok megemelik az endothel diszfunkcióját jellemző sejtadheziós molekulák és az aszimmetrikus dimetilarigin szintjét is. Az alfa-liponsav hatékony antioxidáns terápiaként alkalmazható a diabeteses neuropathia kezelésében, elősegíti a sejtszintű antioxidáns védelmet és gyulladáscsökkentő hatása is lehet. Vizsgálatunk során 38 diabeteses neuropathiás betegben mutattunk ki csökkent PON1 paraoxonáz aktivitást, az endotheliális diszfunkció jeleit és az oxidatív stressz fokozódását, valamint a neuropathia progresszióját. Ezekre a folyamatokra az alfa-liponsav kezelés figyelemreméltó hatást fejtett ki, feltehetően az oxidatív stressz mérséklésével.

  A záró vacsorán ünnepélyes körülmények között került kihirdetésre, hogy az EASD Diabeteses Neuropathia Munkacsoport új elnökének Kempler Péter professzor urat választották meg. A kongresszus alatt szervezett társasági közgyűlés további három évre a hat fős Executive Committee tagjává választotta dr. med. habil. Várkonyi Tamást, az MDT főtitkárát.

  Összességében a kongresszust nemcsak a nívós szakmai előadások, hanem a tudományos tapasztalatcserére is szolgáló kellemes vacsorák, a szívélyes vendéglátás és egy élménydús római városnézés is jellemezte. Hálás vagyok a Magyar Diabetes Társaságnak és a Wörwag Pharma Kft.-nek, hogy támogatásukkal lehetővé tették a részvételemet és tudományos eredményeim bemutatásának lehetőségét egy nemzetközi diabetológiai kongresszuson.

  Dr. Sztanek Ferenc
  Belgyógyászati Intézet, Debrecen

Vissza