Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Beszámoló a Preciziós diabetológia- a klinikai genetika a diabetológiában konferenciáról
  2018.09.13.MDT, Dr. Gaál ZsoltHírkategória: Genetika

  A Debrecei Egyetem ÁOK Klinikai Genetikai Tanszék, Magyar Diabetes Társaság Genetikai munkacsoportjával, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház Jósa András Kórház Nyíregyháza IV. Belgyógyászati Osztály és a DAB Klinikai Genetikai és Ritka Betegségek munkacsoportjával közösen szervezte meg a fenti tudományos rendezvényt.

  Beszámoló a Preciziós diabetológia- a klinikai genetika a diabetológiában konferenciáról

  A témában a maga nemében első konferenciára szeptember 5-én került sor Debrecenben. A kitűnő előadók nem csak a monogénes diabetesekkel és a diabetes klasszifikációjával foglalkoztak, hanem szó esett többek között az 1-es típusú diabetes genetikájáról, a GDM genetikai hátteréről. A Dunántúli Diabetes Mintatár eredményei mellett a Magyar Monogénes Diabetes Génbank eredményeiről is hallhattunk. Fontos, hogy az új generációs szekvenálás, a több gén egyidejű vizsgálata gyorsabbá is teheti a vizsgálatokat..

  Kiemelendő, hogy a mintegy 70 résztvevő között számos szakdolgozó és beteg is meghallgatta az előadásokat. A konferencia végét színesítette, hogy két monogénes diabeteses beteg elmondta családjának, betegségének, pontos diagnosztizálásának történetét. A szervezők hagyományt szeretnének teremteni ezzel a rendezvénnyel. A résztvevők, a szervezők bíznak abban, hogy egyre több beteg kaphat majd igazi személyre szabott terápiát.

  Dr Gaál Zsolt

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.