Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Dissimilar impact of type 2 diabetes on cardiovascular outcomes
  2018.07.31.MDT Web-szerkesztőség, Prof. Dr. Jermendy GyörgyHírkategória: Tudományos újdonságok

  A Cardiovascular Diabetology hasábjain megjelent és az Open Access elveinek megfelelően szabadon elérhető és felhasználható annak az analízisnek az eredménye, amelyet az MDT kezdeményezése nyomán a NEAK adatbázisának felhasználásával nyert a szerzőcsoport.

  Korábbi közlések után a jelenlegi dolgozat arra mutat rá, hogy hazánkban - 2010-2013 közötti adatok alapján - a 2-es típusú diabetesben szenvedők (vs. diabetesben nem szenvedők) körében nagyobb az összmortalitás (HR 1.26, 95% CI 1.22–1.29, p<0.0001), a myocardialis infarctus előfordulása (HR 1.81, 95% CI 1.69–1.94, p<0.0001) és a stroke gyakorisága (HR 1.40, 95% CI 1.35–1.46, p<0.0001). Érdekes módon, életkori dekádokat elemezve, a mortalitás és a kardiovaszkuláris kockázat esélyhányadosának növekedése az életkor csökkenésével mutatott összefüggést, jelezvén azt, hogy 2-es típusú diabetesben szenvedők körében a fiatalabb életkorú betegek kardiovaszkuláris prevenciójára kiemelt figyelmet kell fordítani.

  Az MDT web-szerkesztősége nevében
  Prof. Dr. Jermendy György

  Kiss Z, Rokszin G, Abonyi-Tóth Z, Jermendy G, Kempler P, Aradi D, Wittmann I: Dissimilar impact of type 2 diabetes on cardiovascular outcomes according to age categories: a nationwide population study from Hungary. Cardiovasc Diabetol 2018 Jul 27; 17(1): 107. doi: 10.1186/s12933-018-0751-7.

   

  Kapcsolódó dokumentumok(1)

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány

A Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány pályázatot hirdet Magyarországon dolgozó, magyar állampolgárságú, 40 éven aluli orvosok és orvos- biológiai kutatással foglalkozó személyek számára. A nyertes pályázó(k) között 500.000 Ft alapítványi adomány, illetve különdíjak kerülnek kiosztásra.

Az MDT – Novo Nordisk pályázata az inzulin felfedezésének 100 éves jubileuma alkalmából

Az inzulin felfedezésének 100 éves jubileuma alkalmából az MDT és a Novo Nordisk pályázatot hirdet diabetológiai szakellátóhelyek, diabetológusok és edukátorok számára.

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázata 45 év alatti diabetológusok nem diabetológiai kongresszusokon történő aktív részvételének támogatására

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázatot hirdet 45 évnél fiatalabb MDT tagok nem diabetológiai (pl. kardiológiai, nephrológiai, háziorvosi stb.) kongresszusokon történő, de diabetológiával kapcsolatos aktív részvételének (előadás ill. poszter bemutatása, üléselnökség, kerekasztal-beszélgetés) támogatására.

Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.