Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Újdonságok az ADA (Amerikai Diabetes Társaság) éves kongresszusáról (Orlando, 2018. jún. 22-26.)
  2018.07.06.MDT Web-szerkesztőség, Prof. Dr. Jermendy György, Dr. Hidvégi Tibor PhDHírkategória: Tudományos újdonságok

  Az ADA (Amerikai Diabetes Társaság) 2018. jún. 22-26. között Orlandóban tartotta éves kongresszusát. A számos újdonság között kiemelkedett, hogy nagy érdeklődés közepette ismertették az ADA-EASD 2015. évi közös szakmai állásfoglalásának megújítását (a 2-es típusú diabetes antihyperglykaemiás kezelése). A program Buse professzor (ADA) és Davies professzorasszony (EASD) társelnökségével állt össze, az ismertetett elképzelések draft-1-nek tekintendők, a szerzők várják az észrevételeket, s azok mérlegelése után készül majd el a végleges változat, amelyet az EASD ez évi kongresszusán (Berlin, 2018. okt. 2-6.) fognak útjára bocsájtani. A megújuló állásfoglalás értelemszerűen épül a megelőző szakmai anyagra, de számos újdonságot is tartalmaz.

  Az életmód-terápia a kezelés alapelemét jelenti, a diéta terén a legfontosabb elv az, hogy alkalmazásával sikerüljön testsúlycsökkenést elérni. Ez a cél lényegében háttérbe szorítja a legfontosabb tápanyagok egymáshoz viszonyított arányának eddig is sokat vitatott kérdését, az étkezési előírások kidolgozása a beteg kérésének, elképzeléseinek figyelembevételével történhet csak. Az első antidiabetikum továbbra is a metformin, amelynek dózisát a vesefunkcióhoz kell igazítani. Primer kettős kombinációs kezelésnek is helye van, ha az aktuális HbA1c-érték a beteg számára kijelölt célt 1,5%-kal meghaladja. Ha a metformin-monoterápia nem biztosít megfelelő glykaemiás kontrollt, a terápiában tovább kell építkezni. Ilyenkor fontos mérlegelési szempont, hogy a betegnek van-e kardiovaszkuláris (CV) betegsége vagy sem. Ha ateroszklerotikus eredetű CV betegség ismert, akkor elsősorban GLP-1-receptoragonista készítményt célszerű választani (de érdemes gondolni SGLT-2-gátlóra is). Ha a CV betegséget a szívelégtelenség dominálja, akkor elsősorban SGLT-2-gátló készítményt érdemes választani (de szóba jöhet GLP-1-receptoragonista is). Az adott hatástani csoporton belül előnyben részesülnek azok a készítmények, amelyeknek CV előnyét megfelelő vizsgálatokkal dokumentálták. Ha CV betegség nem ismert, akkor négy hatástani csoportból (GLP-1-receptoragonista, SGLT-2-gátló, DPP-4-gátló, tiazolidindion) lehet választani, mérlegelve a beteg egyéni tulajdonságait és a választandó készítmény sajátosságait. Ha injektábilis készítmény jön szóba, akkor elsősorban GLP-1-receptoragonistára, s nem inzulinra, kell gondolni. A továbblépés terén a GLP-1-receptoragonista + bázisinzulin-analóg fix vagy szabad kombinációja lehet jó választás (szükség esetén SGLT-2-gátlóval kiegészítve a terápiát). Ha financiális gondok vannak, akkor a szulfanilureák továbbra is rendelhetők. Jelentős hangsúlyt kaptak a bariátriai (metabolikus) sebészettel kapcsolatos ajánlások is.

  Érdeklődéssel várjuk az ADA-EASD szakmai állásfoglalás végleges változatát, amely nyilvánvalóan számunkra is sok követni való ajánlást fog részletezni.

   

  Az MDT web-szerkesztősége nevében
  Dr. Hidvégi Tibor PhD, Prof. Dr. Jermendy György

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Az MDT és az Boehringer Ingelheim pályázata az MDT CSOM XIX. továbbképző rendezvényén történő részvétel támogatására

Pályázni lehet a kongresszusi költség egészére (regisztráció, szállás), vagy pedig résztámogatásra. Kérjük egyértelműen jelezni, hogy a pályázó teljes- vagy résztámogatásra pályázik.

Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány

A Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány pályázatot hirdet Magyarországon dolgozó, magyar állampolgárságú, 40 éven aluli orvosok és orvos- biológiai kutatással foglalkozó személyek számára. A nyertes pályázó(k) között 500.000 Ft alapítványi adomány, illetve különdíjak kerülnek kiosztásra.

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázata 45 év alatti diabetológusok nem diabetológiai kongresszusokon történő aktív részvételének támogatására

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázatot hirdet 45 évnél fiatalabb MDT tagok nem diabetológiai (pl. kardiológiai, nephrológiai, háziorvosi stb.) kongresszusokon történő, de diabetológiával kapcsolatos aktív részvételének (előadás ill. poszter bemutatása, üléselnökség, kerekasztal-beszélgetés) támogatására.

Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.

Legfrissebb kongresszusok

További rendezvények