Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  DERIVE
  2018.06.18.MDT Web-szerkesztőség, Prof. Dr. Jermendy GyörgyHírkategória: Tudományos újdonságok

  A DERIVE vizsgálat a dapagliflozin hatékonyságát és biztonságosságát tesztelte 2-es típusú diabetesben szenvedő olyan betegek körében, akiknél a renális funkció mérsékelten beszűkült volt (CKD 3A stádium: eGFR: 45-59 ml/min/1,73m2). A kettős vak, összehasonlító jellegű, fázis-III vizsgálatban az aktív ágon (n=160) a betegek a véletlen besorolás elve alapján napi 10 mg dapagliflozint, a kontroll ágon (n=161) pedig placebót kaptak. A beválasztási HbA1c 7,0 – 11,0%, a követés tartama 24 hét volt, elsődleges végpontként a HbA1c-csökkenés mértékét értékelték.

  A vizsgálat 24. hetére a dapagliflozint vs. placebót kapók csoportjában a HbA1c-érték szignifikánsan jobban csökkent (különbség a két ág között -0,34%, p<0,001). A dapagliflozin ágon értékelhetően előnyösebben alakult a testsúly (különbség -1,25 kg, p<0,001), az éhomi vércukor (különbség -0,9 mmol/l) és a szisztolés vérnyomás (különbség -3,1 Hgmm, p<0,05). Az eGFR értéke jobban csökkent a 24. héten a dapagliflozin vs. placebo ágon (különbség -2,49 ml/min/1,73m2), de a gyógyszer elhagyását követő 3 héttel az érték visszatért a kiindulási szintre. A mellékhatások terén nem volt érdemi különbség a két csoport között.

  Az eredmények arra utalnak, hogy a dapagliflozinnal folytatott kezelés előny/kockázat aránya pozitív a CKD 3A stádiumban lévő 2-es típusú cukorbetegek körében is.

  A dapagliflozin jelenleg érvényes alkalmazási előírásában az áll, hogy a dapagliflozin-terápia megkezdése nem javasolt akkor, ha az eGFR <60 ml/perc/1,73m2. Ha megkezdett kezelés során az eGFR értéke <60 ml/perc/1,73m2 lesz, akkor a dapagliflozin-kezelést abba kell hagyni. Nem lenne meglepő, ha a tanulmány eredménye nyomán ezen a téren a közeljövőben változás állna be. A közlemény a Diabetes, Obesity and Metabolism hasábjain 2018. június 11-én jelent meg, előzetes elektronikus közlés formájában.  

  Fioretto P, Del Prato S, Buse JB, Goldenberg R, Giorgino F, Reyner D, Langkilde AM, Sjӧstrӧm CD, Sartipy P; DERIVE Study Investigators. Efficacy and safety of dapagliflozin in patients with type 2 diabetes and moderate renal impairment (chronic kidney disease stage 3A): The DERIVE study.
  Diabetes Obes Metab 2018 Jun 11. doi: 10.1111/dom.13413 [előzetes elektronikus közlés]

  A Magyar Diabetes Társaság Web-szerkesztősége nevében
  Prof. Dr. Jermendy György

Vissza