Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Könyvismertetés - Dr. Fövényi József, Dr. Soltész Gyula, Dr. Kocsis Győző - Inzulinnal kezeltek kézikönyve
  2018.05.01.MDT Web-szerkesztőségHírkategória: Általános

  A cukorbetegek kezelése során az elmúlt évtizedben az inzulin terápia elkezdésének ideje, az inzulinkészítmények száma, és a kezelési lehetőségek forradalmi változáson mentek át.  2-es típusú diabéteszben a „legutolsó terápiás lehetőség” szerepből az inzulin metformin után az első választható kombináció tagjává lépett elő, ugyanakkor az 1-es típusú cukorbetegségben a második generációs bázisinzulin készítmények megjelenésével nőtt a kezelés biztonságossága és hatékonysága. Az inzulinpumpa kezelés a folyamatosan korszerűsödő eszközök és a szenzorok használatának elterjedése miatt közelíti a régóta várt „zárt rendszert” az aktuális vércukorértékhez illesztett inzulindózis megalkotásának elvét. Szinte szükségszerű volt tehát, egy inzulinkezeléssel foglalkozó kézikönyv kiadása, ahol egy kötetben mindent megtalálhatunk, amit a korszerű inzulinterápiáról tudnunk kell, és tudni lehet. Mindhárom szerző több évtizedes diabetológiai gyakorlata garancia erre. A 135 oldalas kézikönyv három fő fejezetből áll.

  Cukorbetegség és inzulinkezelés felnőttkorban (Fövényi J) alfejezetei: A cukorbetegségről dióhéjban, a cukorbetegség tünetei, a vércukorszint szabályozása és az inzulin, a cukorbetegség szövődményei, milyen anyagcsere-mutatók tekinthetők ideálisnak cukorbetegek esetében? Megelőzhető e a cukorbetegség?, A cukorbetegség kezelése, inzulinkezelés felnőttkorban. A témák részletes megismerése után bizonyosan nem marad megválaszolatlan kérdés az olvasóban. Inzulinkezelés gyermekkorban (Soltész Gy). Az alfejezetek itt a gyermek diabetológia inzulinterápiával kapcsolatos témáinak teljes vertikumát felölelik: Diabétesz korcsoportonként, az inzulinigény változása, az inzulin beadásával kapcsolatos problémák és inzulin-felszívódási zavarok, diabétesz és inzulinkezelés kontroll, inzulinadagolási formák, „inzulinrezsimek”, további néhány kérdés. Az inzulinpumpa-kezelés (Kocsis Gy.) az 1-es típusú gyermek és felnőttkori diabétesz kezelésében egyre inkább polgárjogot nyert terápiához nyújt segítséget. Alfejezetek: Mi az inzulinpumpa-terápia? Az inzulinpumpa-kezelés általános feltételei, a pumpahasználat indikációi, a pumpakezelés előnyei és hátrányai, a bázis beállítása, a bólus beállítása, speciális helyzetek kezelése, táv- vagy E-vizitek pumpakezelés során. Az olvasmányos, számos ábrát, fényképet, táblázatot tartalmazó könyv a téma jobb megértését segíti. A könyv, alcíme alapján cukorbetegeknek, edukátoroknak íródott. Nagyon nehéz tudományos igényű könyvet írni szakemberek és betegek számára egyaránt. Úgy érzem, jelen esetben ez nagyszerűen sikerült. Segít a megértésben a könyv végén lévő „Diabétesz - lexikon- orvosi kifejezések gyűjteménye”, amely a szerzők szándéka szerint az orvosi kifejezések értelmezését, ezáltal a leletek megértését és a gondozókkal történő sikeresebb kommunikációt segíti. Kempler Péter professzor úr a könyv előszavában hiánypótlónak minősíti a munkát.Kedves Olvasó! Jómagam is szívből ajánlom e könyvet cukorbetegekkel foglalkozó szakemberek és Betegeink számára!

  SpringMed Kiadó, 2018. Budapest.

  Hidvégi Tibor dr.

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány

A Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány pályázatot hirdet Magyarországon dolgozó, magyar állampolgárságú, 40 éven aluli orvosok és orvos- biológiai kutatással foglalkozó személyek számára. A nyertes pályázó(k) között 500.000 Ft alapítványi adomány, illetve különdíjak kerülnek kiosztásra.

Az MDT – Novo Nordisk pályázata az inzulin felfedezésének 100 éves jubileuma alkalmából

Az inzulin felfedezésének 100 éves jubileuma alkalmából az MDT és a Novo Nordisk pályázatot hirdet diabetológiai szakellátóhelyek, diabetológusok és edukátorok számára.

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázata 45 év alatti diabetológusok nem diabetológiai kongresszusokon történő aktív részvételének támogatására

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázatot hirdet 45 évnél fiatalabb MDT tagok nem diabetológiai (pl. kardiológiai, nephrológiai, háziorvosi stb.) kongresszusokon történő, de diabetológiával kapcsolatos aktív részvételének (előadás ill. poszter bemutatása, üléselnökség, kerekasztal-beszélgetés) támogatására.

Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.