Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  Szekciókröviden: Szakdolgozói szekció
  2018.04.20.MDT HírmondóHírkategória: Tudósítás rendezvényekről

  Az egyre növekvő betegigényeket felismerve a diabetológiai szakápoló képzés 1995-ben indult hazánkban. A képzéssel egy időben munkacsoport jött létre, amely később az MDT Szakdolgozói Szekciójává alakult és működik ma is. A szakképzést sikeresen teljesítő diabetológiai szakápolók száma már több mint 700 fő, akik döntő többsége jelenleg is a cukorbeteg-ellátásban tevékenykedik. A diabetológiai területen dolgozók új szakirányú képzéseként 2015-ben először podiáter továbbképzés is indult.

  Dr. Nádas Judit

  A szakdolgozók a mindennapi betegellátásban kulcsszerepet játszanak, emellett egyre több szakmai rendezvényen is aktívan szerepelnek. A Szakdolgozói Kongresszust 1995 óta rendszeresen megrendezik, az MDT kongresszusain is évek óta tartanak szakdolgozói szekciót.

  Az MDT idei, XXVI. kongresszusán a szakdolgozói szekcióra szombat reggel kerül sor. A szekcióban 6 előadást hallhatunk. Az előadók a diabetesellátás különböző területein dolgoznak, előadásaik a mindennapi munka során felmerülő kérdésekkel foglakoznak.

  Az edukáció fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni a cukorbetegek sikeres kezelésében. Kicsák Marian és kollégái a cukorbetegek betegséggel kapcsolatos ismereteit és az ezt befolyásoló faktorokat elemezték ambulanciájukon gondozott betegek körében. A betegeknél 14 többszörös választásos kérdést tartalmazó kérdőívet (Diabetes Knowledge Questionnaire) használtak. A vizsgált 158 beteg a maximális 28 pontból átlagosan 18,18±4,98 pontot (min 6,8, max. 27 pont) szerzett. Jobb eredményt értek el a csoportos oktatáson részt vevő és a párkapcsolatban élő betegek.

  A sportolás a cukorbetegek egészségi állapotát javítja. Gordos Lívia irodalmi adatokat áttekintő összefoglalója a szabadidős sporttevékenységet végző cukorbetegek diétájával foglalkozik. A sportolók energiaigénye és folyadékfogyasztása magasabb, nő a szénhidrátigény is. A gyakorlati tanácsokat is tartalmazó táplálkozási javaslat a testmozgás jobb teljesítéséhez kíván hozzájárulni, segít a mozgás kapcsán jelentkező hypo- és hyperglykaemia elkerülésében.

  Schrobár Ágnes és munkatársai saját betegeik között végeztek kérdőíves felmérést az életminőséggel, betegségteherrel kapcsolatban. Ezen adatok és a betegek laboratóriumi paraméterei között kerestek összefüggést. Vizsgálatuk során az alacsony életminőséggel rendelkezőknél magasabb betegségterhet, alacsony fizikai aktivitást és a kezeléssel való nagyobb elégedetlenséget mutattak ki. A jobb glikémiás kontrollal rendelkező betegek esetében magasabb önbizalmat és rendszeresebb fizikai aktivitást igazoltak.

  Az orvosi táplálkozásterápia a cukorbetegek kezelésének alapja, az elhízás terjedése mutatja, hogy sok teendő van még ezen a területen. Csíkos Ágnes és munkatársai a gondozásuk alatt álló 2-es típusú cukorbetegek diétás szokásait, tápláltsági állapotát dolgozták fel. A betegek 6 napos táplálkozási naplójának adatait értékelték, elemezték a betegek által becsült szénhidrátbevitelt, valamint az egyes élelmiszercsoportok fogyasztási gyakoriságát. Az eredményeket a hivatalos étrendi ajánlással, a betegek tápláltsági paramétereivel és aktuális szénhidrátanyagcsere-eredményeivel vetették össze. A vizsgált betegek négyötöde túlsúlyos vagy elhízott volt, ezen betegek anyagcserehelyzete rosszabb volt. Az elhízottak a napi szénhidrátbevitelt alábecsülték, a normál testtömegűekhez képest több pékárut és gyümölcsöt, de kevesebb zöldséget fogyasztottak.

  A cukorbetegség szövődményei a csontszövetet is érinthetik. Molnár Antalné áttekintő előadása az osteoporosis és a diabetes kapcsolatát elemzi. Az 1-es és 2-es típusú cukorbetegségben a csontkárosodás patomechanizmusa eltérő. Az 1-es típusú cukorbetegek csontjainak ásványianyag-tartalma kisebb, míg a 2-es típusú cukorbetegségben elsősorban a csont minőségi mutatóinak romlása vezet csontritkuláshoz. A csonttörési kockázat mindkét típusban nagyobb, amit a társuló retino, illetve perifériás neuropathia tovább növelhet. A megelőzésnek mind a diabetes, mind az osteoporosis kialakulásában nagy szerepe van. Az optimális testmozgás és a helyes táplálkozás mindkét „néma járvány” prevenciójában fontos szerepet tölt be.

  A szekció egyik üléselnöke – természetesen – a szakdolgozói képzésért évtizedek óta fáradhatatlanul tevékenykedő dr. Halmos Tamásné lesz.

  Biztos vagyok benne, hogy a szekcióban sok elgondolkodtató adatot, hasznos gyakorlati ötletet hallunk, és reméljük, még több szakdolgozó kap kedvet a tudományos tevékenységhez.

  Dr. Nádas Judit

Vissza