Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Szekciók röviden: Diabeteses láb
  2018.04.21.MDT HírmondóHírkategória: Tudósítás rendezvényekről

  Igen nagy örömünkre szolgál, hogy az idei kongresszuson is önálló szekciót kapott a cukorbeteg láb kérdése. Az előadások a problémakör néhány jelentős pontját érintik.

  Dr. Kajetán Miklós

  Molnár Márta dr. a nyíregyházi Jósa András-kórház munkacsoportjának hatéves, retrospektív amputációs elemzését prezentálja. A vizsgált időszakban végzett 1000 major amputáció megfelel az ismert országos adatoknak, ahogyan abban a vonatkozásban is, hogy nincsen jele a javuló tendenciának. Az előadás remélhetőleg választ ad a gondozás és a betegutak hiányosságaira is, alapot teremtve a szomorú hazai helyzet megváltoztatásához.

  Oláh Ilona dr. előadásában az egyik legfontosabb feladatunkra, a betegeink szűrésére vonatkozóan kaphatunk inspirációt. A szakmai irányelv előírja valamennyi cukorbeteg éves szűrésének szükségességét úgy a neuropathia, mint az alsó végtagi érszűkület irányában. Ez nyilván nagy kihívás mind az alapellátás, mind a diabetológiai gondozóhálózat számára, de a fél év alatt végzett 1200 vizsgálat eredménye értelmet ad az erőfeszítéseknek. A diszkusszió során vélhetően szóba kerülnek majd a szűrés nehézségei és az ezekre választ adható megoldások is.

  Biriné Mika Borbála egyike az ország első podiátereinek, működése első évének eredményeit ismerteti. A 891 beteg kezelésének eredményei lenyűgözőek, ahogyan a gyönyörű fotódokumentáció is az. Meggyőződésem, hogy a sikeres amputációprevenció záloga a megfelelően működő és az ország egészére kiterjedő podiáterhálózat kiépítése. Remélem, az előadás bátorítást adhat más gondozócentrumok számára is.

  Farkas Klára dr. és a magam egy-egy előadása a diabeteses lábsebek kezelésnek két meghatározó elemével, az érszűkület megítélésével és az antibiotikus kezelés néhány hangsúlyozandó vonatkozásával foglalkozik egyazon beteg ismétlődő fekélyei kapcsán. Olyan esetet választottunk, amelynek buktatói gyakorta felmerülnek a napi gyakorlat során, és amelyeknek megoldása a hazai és nemzetközi szakmai ajánlások szem előtt tartásával és megfelelő teammunkával orvosolhatóak.

  E rövid összefoglalóval szeretnék kedvet teremteni szekciónkhoz, ahova egyaránt szeretettel várjuk úgy az orvos, mind a szakdolgozó kollégáinkat.

  Dr. Kajetán Miklós

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Az MDT és az Boehringer Ingelheim pályázata az MDT CSOM XIX. továbbképző rendezvényén történő részvétel támogatására

Pályázni lehet a kongresszusi költség egészére (regisztráció, szállás), vagy pedig résztámogatásra. Kérjük egyértelműen jelezni, hogy a pályázó teljes- vagy résztámogatásra pályázik.

Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány

A Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány pályázatot hirdet Magyarországon dolgozó, magyar állampolgárságú, 40 éven aluli orvosok és orvos- biológiai kutatással foglalkozó személyek számára. A nyertes pályázó(k) között 500.000 Ft alapítványi adomány, illetve különdíjak kerülnek kiosztásra.

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázata 45 év alatti diabetológusok nem diabetológiai kongresszusokon történő aktív részvételének támogatására

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázatot hirdet 45 évnél fiatalabb MDT tagok nem diabetológiai (pl. kardiológiai, nephrológiai, háziorvosi stb.) kongresszusokon történő, de diabetológiával kapcsolatos aktív részvételének (előadás ill. poszter bemutatása, üléselnökség, kerekasztal-beszélgetés) támogatására.

Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.

Legfrissebb kongresszusok

További rendezvények