Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  Szekciók röviden: Diabeteses láb
  2018.04.21.MDT HírmondóHírkategória: Tudósítás rendezvényekről

  Igen nagy örömünkre szolgál, hogy az idei kongresszuson is önálló szekciót kapott a cukorbeteg láb kérdése. Az előadások a problémakör néhány jelentős pontját érintik.

  Dr. Kajetán Miklós

  Molnár Márta dr. a nyíregyházi Jósa András-kórház munkacsoportjának hatéves, retrospektív amputációs elemzését prezentálja. A vizsgált időszakban végzett 1000 major amputáció megfelel az ismert országos adatoknak, ahogyan abban a vonatkozásban is, hogy nincsen jele a javuló tendenciának. Az előadás remélhetőleg választ ad a gondozás és a betegutak hiányosságaira is, alapot teremtve a szomorú hazai helyzet megváltoztatásához.

  Oláh Ilona dr. előadásában az egyik legfontosabb feladatunkra, a betegeink szűrésére vonatkozóan kaphatunk inspirációt. A szakmai irányelv előírja valamennyi cukorbeteg éves szűrésének szükségességét úgy a neuropathia, mint az alsó végtagi érszűkület irányában. Ez nyilván nagy kihívás mind az alapellátás, mind a diabetológiai gondozóhálózat számára, de a fél év alatt végzett 1200 vizsgálat eredménye értelmet ad az erőfeszítéseknek. A diszkusszió során vélhetően szóba kerülnek majd a szűrés nehézségei és az ezekre választ adható megoldások is.

  Biriné Mika Borbála egyike az ország első podiátereinek, működése első évének eredményeit ismerteti. A 891 beteg kezelésének eredményei lenyűgözőek, ahogyan a gyönyörű fotódokumentáció is az. Meggyőződésem, hogy a sikeres amputációprevenció záloga a megfelelően működő és az ország egészére kiterjedő podiáterhálózat kiépítése. Remélem, az előadás bátorítást adhat más gondozócentrumok számára is.

  Farkas Klára dr. és a magam egy-egy előadása a diabeteses lábsebek kezelésnek két meghatározó elemével, az érszűkület megítélésével és az antibiotikus kezelés néhány hangsúlyozandó vonatkozásával foglalkozik egyazon beteg ismétlődő fekélyei kapcsán. Olyan esetet választottunk, amelynek buktatói gyakorta felmerülnek a napi gyakorlat során, és amelyeknek megoldása a hazai és nemzetközi szakmai ajánlások szem előtt tartásával és megfelelő teammunkával orvosolhatóak.

  E rövid összefoglalóval szeretnék kedvet teremteni szekciónkhoz, ahova egyaránt szeretettel várjuk úgy az orvos, mind a szakdolgozó kollégáinkat.

  Dr. Kajetán Miklós

Vissza