Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Szekciók röviden: Gyermekdiabetes
  2018.04.21.MDT HírmondóHírkategória: Tudósítás rendezvényekről

  A kongresszus programbizottsága egy külön gyermekdiabetesszel foglalkozó szekciót iktatott be a programba, ami a gyermekdiabetológia jelentőségét demonstrálja. Az örömbe egy kis üröm is vegyül, mert a Szekció időpontja vasárnap reggel 8 óra 15 perc.

  E sorok írójában felmerül a kétség: az előadókon kívül vajon hányan fognak felkelni kora reggel a Fehértói gálavacsora után? Mi gyermekdiabetológusok pedig azt szeretnénk, hogy a felnőttdiabetológusok is megismerkedhessenek avval, amivel mi foglalkozunk, ami minket izgat…

  Dr. Körner Anna

  A szekcióban elhangzó 5 előadás közül 3 (60 százalék) foglalkozik a gyermekdiabetes-gondozás pszichoszociális aspektusaival. Két előadás is a gyermekgondozásból a felnőttgondozásba történő átadás problematikáját elemzi. Míg a hódmezővásárhelyi munkacsoport az átadási folyamat hiányosságaira mutat rá, a győriek egy pozitív példa bemutatásával segítik elő a sikeres átadást. Nagyon biztató Barkai professzor és munkatársainak felmérése, amely szerint a családok mindennapi életét nem befolyásolja jelentősen a diabeteses kisgyermek nevelése, valamint hogy a diabeteses kisgyermekek életminősége nem rosszabb az egészséges kortársaiknál. Míg a nephropathia és retinopathia korai jeleinek vizsgálata meglehetősen általános a gyermekdiabetológiai gyakorlatban, kicsit mostohán bánunk a neuropathia szűrésével. Ezért különösen üdvözlendő Blatniczky főorvosék munkája, amelyben a perifériás szenzoros neuropathia szűrésének eredményeiről számolnak be. A molekuláris genetika fejlődésével párhuzamosan lehetőség nyílt a ritka diabetesformák, elsősorban a monogénes diabetesek diagnosztizálására. Bár a monogénes diabetesek az összes diabeteses eset csupán 1–2 százalékát alkotják, még ezeket az eseteket sem mindig diagnosztizáljuk. Ebben a munkában élen jár a nyíregyházi-debreceni munkacsoport, akik most az elmúlt 16 év eredményeiről számolnak be a monogénes diabetes diagnosztizálása terén.

  A fentiekben részletezett munkák híven demonstrálják a gyermekdiabetológia sokszínűségét, amelynek megismerésére szeretettel invitáljuk a felnőttdiabetológus kollégákat is.

  Dr. Körner Anna

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Az MDT és az Boehringer Ingelheim pályázata az MDT CSOM XIX. továbbképző rendezvényén történő részvétel támogatására

Pályázni lehet a kongresszusi költség egészére (regisztráció, szállás), vagy pedig résztámogatásra. Kérjük egyértelműen jelezni, hogy a pályázó teljes- vagy résztámogatásra pályázik.

Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány

A Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány pályázatot hirdet Magyarországon dolgozó, magyar állampolgárságú, 40 éven aluli orvosok és orvos- biológiai kutatással foglalkozó személyek számára. A nyertes pályázó(k) között 500.000 Ft alapítványi adomány, illetve különdíjak kerülnek kiosztásra.

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázata 45 év alatti diabetológusok nem diabetológiai kongresszusokon történő aktív részvételének támogatására

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázatot hirdet 45 évnél fiatalabb MDT tagok nem diabetológiai (pl. kardiológiai, nephrológiai, háziorvosi stb.) kongresszusokon történő, de diabetológiával kapcsolatos aktív részvételének (előadás ill. poszter bemutatása, üléselnökség, kerekasztal-beszélgetés) támogatására.

Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.

Legfrissebb kongresszusok

További rendezvények