Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  Somogyi Award 2018 - Roger Lehmann professzor
  2018.04.21.MDT HírmondóHírkategória: Tudósítás rendezvényekről

  Sokéves hagyomány, hogy a Magyar Diabetes Társaság kongresszusán kétévente átadásra kerül a magyar származású Somogyi professzorról – a Somogyi-effektus leírójáról – elnevezett Somogyi-díj. A díj elnyerőjének személyére minden évben egy háromtagú szakmai bizottság tesz javaslatot, és azt az MDT vezetősége hagyja jóvá. Idén a bizottság a díjra Roger Lehmann professzort, a Zürichi Egyetem professzorát jelölte.

  Roger Lehmann professzor

  Lehmann professzor 1985-ben nyerte el orvosi diplomáját a fenti egyetemen, majd éveken át dolgozott az Egyesült Államokban, többek között prof. Fajans irányítása alatt. Itt kezdett behatóan foglalkozni a hypoglykaemiával. E munka egyik fontos eredménye volt egy olyan módszer kidolgozása, amelynek segítségével az inzulinómák lokalizációja nagy pontossággal elvégezhető. Lehmann professzor egyúttal egy érdekes újítást vezetett be a Langerhans-sziget-transzplantációba is: kisméretű „pseudo-islet” egységek átültetését alkalmazta, amivel jelentősen növelni lehetett a sziget-graft túlélését.

  Lehmann professzor az elsők között végzett szimultán kombinált „vese+Langerhans-sziget” transzplantációt olyan 1-es típusú cukorbetegeken, akiknek rossz általános állapota a sebészi pancreasátültetést már nem tette lehetővé. E betegeken a szénhidrát-anyagcsere stabilizálódása (és így a súlyos hypoglykaemiák gyakoriságának csökkenése) volt igazolható.

  Jelenleg a Zürichi Egyetem endokrinológiai és diabetes részlegének vezetője, egyetemi tanár, a Zürichi Egyetemen a Langerhans-sziget-transzplantációs program vezetője. Számos nemzetközi kitüntetés elnyerése mellett tagja több rangos tudományos folyóirat szerkesztőbizottságának, pl. Lancet, Diabetologia, Diabetes Care. Szcientometriai mutatói is kiemelkedőek: 72 eredeti közleményt, 40 összefoglaló cikket, 7 monográfiát, illetve könyvfejezetet publikált.

  A felsorolt tevékenységek mellett professzor Lehmann jelenleg egy olyan „hypoglykaemia-klinika” felállításán dolgozik, amely kifejezetten a hypoglykaemiára hajlamos betegek edukációjával, a vércukorszint stabilizálásának módszereivel (CGMS, inzulinpumpa, Langerhans-sziget-transzplantáció) foglalkozik.

  A leírt életrajzi adatok alapján a Somogyi Bizottság és az MDT Vezetősége 2018- ban a díjat egyhangúlag Roger Lehmann professzornak ítélte.

   

  Prof. Dr. Gerő László
  a Somogyi Bizottság nevében

Vissza