Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Elnöki köszöntő
  2018.04.19.MDT HírmondóHírkategória: Tudósítás rendezvényekről

   Tisztelettel és szeretettel üdvözlöm az MDT XXVI. kongresszusának valamennyi résztvevőjét! Amikor e sorokat írom, a kongresszusra regisztrálók létszáma éppen meghaladta az ezret. Az MDT elmúlt egy éve – a korábbi évekhez hasonlóan – sikeres volt. Stabil anyagi helyzetünk számos pályázat kiírását tette lehetővé. A Társaság idén is átvállalta valamennyi, a kongresszusra absztraktot benyújtó, 45 éven aluli MDT-tag teljes részvételi költségét. 2017-ben első alkalommal hirdettünk meg kutatási pályázatot 45 éven aluli kutatók számára, 20 millió forint összegben. A pályázók száma meghaladta a várakozást, összesen 18-an pályáztak, akik közül 11 pályázatát tudtuk támogatni. Ugyancsak 2017-ben volt először lehetőségünk CGMS pályázat meghirdetésére, amely 34 felnőtt- és 9 gyermekdiabetológiai szakellátóhely támogatását tette lehetővé. A 2017. évi EASD kongresszuson 33 fő vehetett részt az MDT-n keresztül meghirdetett pályázatok révén. 2018-ban ennél is több kongresszusi pályázatot hirdettünk meg: az EASD-n, a Közép-európai Diabetes Kongresszuson, valamint az ADIT (Advances in Diabetes and Insulin Therapy) kongresszuson előreláthatóan több mint ötven kollégánk vehet részt az MDT teljes körű támogatásával.

   

  Az Inzulinpumpa Munkacsoport megújult vezetésének, elsősorban Kocsis Győző munkájának eredményeként jól halad az inzulinpumpa-regiszter kiépítése. Nagyon értékes munkát végzett az elmúlt év során is a Családorvosi Munkacsoport dr. Oláh Ilona és dr. Rosta László vezetésével, a tagok száma tovább nőtt, 2017-ben öt sikeres tudományos rendezvény lebonyolítása fűződik a munkacsoporthoz. Emellett a Diabeteses Láb Munkacsoport tevékenységét szeretném kiemelni. Dr. Kajetán Miklós vezetésével egy projektet dolgoztak ki a diabeteses láb centrumok működtetésére vonatkozóan. Ez a kezdeményezés egy, a diabeteses láb ellátásával kapcsolatos módszertani levél elkészüléséhez vezetett.

  Az elmúlt évre visszatekintve emlékeznünk kell elhunyt két kiváló kollégánkra, dr. Gyimesi Andrásra és dr. Kautzky Lászlóra, akik sok évtizeden át áldozatos munkájukkal segítették betegeiket.

  Az idei MDT kongresszusra 70 előadáskivonat érkezett. Első alkalommal fordult elő, hogy valamennyit elfogadtuk, az absztraktok minősége tehát összességében még javult is. Minden eddiginél több, 14 cégszimpózium szerepel a kongresszus programjában, döntő többségükben a legújabb, innovatív terápiákhoz kapcsolódóan.

  A Somogyi-díj odaítélésére kétévente kerül sor. Ez évben a díjat Roger Lehmann professzor, a szigetsejt-transzplantáció nemzetközileg ismert, egyik legnagyobb szaktekintélye kapja. Tudományos munkájából adódóan a hypoglykaemia megelőzéséhez kapcsolódó eredményei is úttörő jelentőségűek. Lehmann professzor a Zürichi Egyetem endokrinológia/diabetológia részlegének vezetője. Az MDT két új tiszteletbeli tagja közül Thomas Danne professzor a gyermekdiabetológia kimagasló személyisége, az általa vezetett klinika Hannoverben Németország legnagyobb gyermekdiabetológiai intézménye. Nikolaos Papanas professzor Szalonikiben dolgozik, a Hellén Diabetes Társaság korábbi elnöke, az EASD diabeteses láb munkacsoportjának helyettes vezetője.

  Régóta terveztük az MDT kongresszuson a Közép-európai Diabetes Társasággal közös szimpózium megtartását. Ez idén megvalósult, a szimpózium keretében az egyik előadást Helmut Schatz professzor tartja, aki a Német Diabetes Társaság és a Közép-európai Diabetes Társaság korábbi elnöke, nevéhez fűződik az utóbbi társaság igen eredményes megújítása is. Másik felkért előadónk Leif Groop professzor, a Helsinki Egyetem professzora, aki genetikai munkássága révén korábban az EASD Claude Bernard-díját is elnyerte. Az ülés elnökei Schatz professzor mint a Közép-európai Diabetes Társaság korábbi, valamint Lehmann professzor mint jelenlegi elnöke.

  Az MDT megkeresést kapott az állami vezetéstől, hogy tegyen javaslatokat a cukorbetegek mindennapi életét megkönnyítő intézkedésekre, különösen a felesleges, bürokratikus akadályok csökkentésére. A Diabetes Világnapon, 2017. november 14-én dr. Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő, stratégiai-társadalmi kapcsolatokért felelős miniszterelnöki megbízott megemlítette napirend előtti parlamenti felszólalásában a kormány ez irányú kezdeményezését.

  E tárgyalások eredményesnek bizonyultak, így szeretném megemlíteni a Miniszterelnöki Kabinetiroda kezdeményezésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az MDT között, közvetlenül a húsvéti ünnepeket megelőzően megkötött megállapodás legfontosabb témaköreit, amelyek az alábbiak:

  - a korszerű diabetesprevenció megteremtése,
  - képzési rendszerrel együtt a jelenlegi diabetesgondozás áttekintése,
  - a család szerepének megjelenítése és lehetőségeinek meghatározása a diabeteses beteg gondozásában, - a diabetológiai gyógyszeres terápiák jelenlegi rendjének áttekintése a korszerű terápiák előtérbe kerülése és hozzáférhetőségük elősegítése érdekében, a gyógyszerfelírási jogosultságok áttekintése,
  - az antidiabetikumok gyógyszertámogatásának áttekintése, szükség esetén a befogadás érdekében egyeztetések lefolytatása az érintettekkel,
  - a vércukor ellenőrzésére szolgáló eszközök támogatási rendszerének áttekintése a betegterhek csökkentése érdekében,
  - azon metódusok vizsgálata, amelyek a modern telemedicina révén a diabetesgondozásba bevezethetőek.

  A megállapodás aláírói dr. Novák Katalin államtitkár, dr. Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott és dr. Kempler Péter, az MDT elnöke voltak. A megállapodást megelőző fél év során tett javaslatainkról az MDT közgyűlésén röviden be fogok számolni. Említést érdemel, hogy a kormány korábban tudományos társasággal nem kötött szakmai megállapodást, az egészségügyi államtitkárság pedig az MDT-t nem tekintette valódi szakmai partnernek, csak a tagozatot. Úgy tűnik, e tekintetben örvendetes és alapvető változás következett be, megteremtve a további folyamatos együttműködés lehetőségét.

   

  Prof. Dr. Kempler Péter
  az MDT elnöke

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány

A Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány pályázatot hirdet Magyarországon dolgozó, magyar állampolgárságú, 40 éven aluli orvosok és orvos- biológiai kutatással foglalkozó személyek számára. A nyertes pályázó(k) között 500.000 Ft alapítványi adomány, illetve különdíjak kerülnek kiosztásra.

Az MDT – Novo Nordisk pályázata az inzulin felfedezésének 100 éves jubileuma alkalmából

Az inzulin felfedezésének 100 éves jubileuma alkalmából az MDT és a Novo Nordisk pályázatot hirdet diabetológiai szakellátóhelyek, diabetológusok és edukátorok számára.

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázata 45 év alatti diabetológusok nem diabetológiai kongresszusokon történő aktív részvételének támogatására

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázatot hirdet 45 évnél fiatalabb MDT tagok nem diabetológiai (pl. kardiológiai, nephrológiai, háziorvosi stb.) kongresszusokon történő, de diabetológiával kapcsolatos aktív részvételének (előadás ill. poszter bemutatása, üléselnökség, kerekasztal-beszélgetés) támogatására.

Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.