Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  Utolsó fázisába lép a magyar inzulinpumpa regiszter megvalósulása
  2018.04.09.MDT Inzulinpumpa MunkacsoportHírkategória: Inzulinpumpa

  Ezennel tájékoztatjuk a pumpacentrumok vezető főorvosait, hogy a magyar inzulinpumpa regiszter hatósági engedélyeztetése folyamatban van. A hatékony működés érdekében fontos a centrumvezetők és az intézmények megfelelő és folyamatos tájékoztatása. Elkészült a centrumoknak helyt adó intézmények vezetőit tájékoztató hivatalos levél, mely a pumparegiszterrel kapcsolatos fontos információkat tartalmazza.

   

  Az MDT XXVI. Kongresszusán, Szegeden az MDT Webstandján kérünk minden centrumvezető főorvost, hogy a saját intézményi vezetőjének szóló tájékoztató levelet vegye át, majd az intézmény vezetőjének aláírását követően postai úton juttassa el az inzulinpumpa munkacsoport vezetőjének 2018. május 2-ig.

  Az átvétel a Webstand nyitvatartása alatt folyamatos.

   

  Rövid összefoglaló a hamarosan elinduló pumparegiszterről:

  Magyarországon az inzulinpumpával kezelt T1DM-ben szenvedő betegek szűrése és vizsgálata egységes szempontok szerint 36 Centrumban történik. Ez kb. 2.800-3000 beteget jelent évente.

  Hazánkban több, mint 15 esztendeje elérhető a pumpakezelés a betegek számára, azonban a mai napig nincs pontos adatunk a hazai kezelés eredményeiről, az anyagcsere javulásáról, a pumpakezelés melletti hipoglikémiák, ill. a diabéteszhez társuló szövődmények – micro és/vagy macrovascularis károsodások számáról.

  2015. őszén jelent meg az első regiszteradatok alapján végzett svéd felmérés, mely egyértelmű bizonyítékot szolgáltatott, hogy a pumpakezelés mellett szignifikáns mértékben csökken az összhalálozás, szintén szignifikáns mértékben a kardiovaszkuláris betegségekkel és a coronáriabetegségekkel (CAD) összefüggésbe hozható halálozás. A fentiek alapján nem kérdés, hogy Magyarországon is elindítsuk a pumpa regisztert, folyamatosan  gyűjtve az adatokat, melyből azt gondoljuk elsősorban a betegek profitálják a legtöbbet.

  Országosan 15db gyermek és 21db felnőtt centrumban történő adatgyűjtés, amely standardizált diagnosztikai kritériumok alkalmazása mellett lehetővé teszi:

  - A T1DM szenvedő betegek körében CSII (pumpa)-kezelés gyakoriságának magállapítását
  - Alkalmas a betegség lefolyásának és prognózisának követésére
  - Alkalmas a kezelés eredményességének és hatékonyságának követésére
  - A betegek rendszeres követése, tüneteiknek és eszközös vizsgálati adatainak regisztrálása lehetőséget nyújt a betegség lefolyásának követésére és a várható prognózis megítélésére.
  - Alkalmas a kezelés eredményességének lemérésére.
  - A vizsgált betegek rendszeres, évi követése lehetőséget nyújt a terápia eredményességének lemérésére: pl. tünetek csökkenése, eszközös vizsgálatok eredményeinek javulása stb.
  - Az adatgyűjtés hosszú távú célja, a kórkép prognózisának javítása és a hatékony ellátás kialakítása.
   

  A koordináló vizsgáló intézménye a Péterfy Kórház-Rendelőintézet Országos Traumatológiai Intézet az Egészségügyi Tudományos Tanács Tudományos Kutatásetikai Bizottságától szakhatósági engedélyt kér a vizsgálat lefolytatására. A vizsgálat csak a Bizottság szakhatósági engedélyének birtokában kezdhető el.

  A koordináló vizsgálatvezető – dr. Kocsis Győző - garantálja, hogy a beavatkozással nem járó obszervációs vizsgálatban részt vevő betegek jogai, biztonsága és jólléte a Helsinki Nyilatkozattal összhangban biztosítva legyen. 

   

  Dr. Kocsis Győző
  MDT Inzulinpumpa Munkacsoport elnöke

Vissza