Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Társasági hírek


Hírkategória: Diabeteses láb
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  Megjelent az IDF (International Diabetes Federation) szakmai ajánlása a diabéteszes láb szindrómában szenvedő cukorbetegek ellátásával kapcsolatban
  2018.01.11. | MDT Web-szerkesztőség, Prof. dr. Jermendy György | Hírkategória: Diabeteses láb

  Megjelent az IDF (International Diabetes Federation) szakmai ajánlása, amely a diabéteszes láb ellátásával kapcsolatos klinikai teendőket összegzi (IDF Clinical Practice Recommendations on the Diabetic Foot – 2017). A 65 oldal terjedelmű kiadvány több fejezetre tagozódik, a szerzők az adott szakterület nemzetközileg jegyzett képviselői. Több nagyon hasznos ábra, táblázat segíti a jobb megértést. Az egyes fejezetek végén naprakész irodalmi hivatkozások találhatók.

  A bevezetés a diabéteszes láb szindróma jelentőségét taglalja, felhívva a figyelmet arra, hogy a cukorbetegek száma világméretekben nő, a szövődmény a betegek jelentős hányadában előfordulhat. A megelőzés jelentősége óriási, ezért ezen a téren a betegoktatás kiemelt szerepet kap.

  A perifériás diabéteszes neuropathia alapvető jelentőségű a kórkép fejlődésében, a szövődmény jelenlétére jól ismert panaszok utalnak, a felismerést egyszerű vizsgáló módszerek biztosíthatják.

  A perifériás érszűkület lehetőségét mindig vizsgálni kell, a perifériás artériák tapintatása mellett a boka-kar index meghatározása hozzátartozik a beteg vizsgálatához.

  A diabéteszes lábfekély (amely leggyakrabban a talpi felszínen, a nyomásnak kitett helyeken jelentkezik) mindig komolyan veendő, mert nemcsak az életminőséget rontja, hanem olyan további folyamatoknak teremti meg az alapját, amelynek végén – terápiás sikertelenség esetén – amputáció válhat szükségessé.

  Az infekció jeleit mindig gondosan vizsgálni kell, mert kezelése olykor nehéz, a kimenetel előrehaladott esetekben bizonytalan lehet, a láb integritása is veszélybe kerülhet. Antimikróbás kezelés mellett megfelelő sebészeti intervenciók is szükségessé válhatnak.

  A Charcot neuro-osteoarthropathia súlyos lábdeformitással, csontdestrukcióval járó állapot, amelynek korai jeleit időben fel kell ismerni ahhoz, hogy a végtag tartós tehermentesítésével a fekélyek kialakulása megelőzhető, és cipő viselésére alkalmas lábstruktúra elérhető legyen.

  A közlemény a világhálón szabadon elérhető. Mellékeljük a pdf formátumot.

  A Magyar Diabetes Társaság Web-szerkesztősége nevében
  Prof. Dr. Jermendy György

  Kapcsolódó dokumentumok(1)

Vissza