Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Társasági hírek


Hírkategória: Gyermekdiabetes
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  XIII. Gyermekdiabetes nap - Szombathely, 2018.01.13.
  2018.01.17. | MDT, Dr. Körner Anna | Hírkategória: Gyermekdiabetes

  Immár 13. alkalommal rendezzük meg a Gyermekdiabetes napot Magyarországon. Ezzel a rendezvénnyel a diabeteses gyermekek, szüleik és a gyermekdiabetológiával foglalkozó hazai szakemberek annak a világrengető eseménynek kívánnak emléket állítani, hogy 1922. január 11-én a világon elsőként egy 14 éves diabeteses gyermek megkapta az első inzulin injekciót, és ezzel megmenekült a biztos haláltól. A kezdeményezés Dr Szabó László Szombathely-i gyermekdiabetológus főorvostól származik, aki - mindannyiunk sajnálatára -  az ez évi rendezvényen betegsége miatt nem tudott részt venni. Idén – a korábbi évektől eltérően – az időjárás is kegyes volt hozzánk, ami hozzájárult ahhoz, hogy a korábbiaknál több, 200 feletti résztvevő jelent meg az ország minden pontjáról.

  Az üdvözlő beszédek után (Dr. Puskás Tivadar Szombathely polgármestere, Dr Káldy Zoltán a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház orvosigazgatója, Dr. Körner Anna, a Gyermekdiabetes Szekció elnöke, Dr. Balogh Márta és Dr. Csákváry Violetta, a  Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Csecsemő és Gyermekosztályának főorvosai) következett a nap fénypontja, a diabeteses gyermekek műsora. Az igen magas színvonalú program  széles skálán mozgott: a prózamondástól a népdal éneklésig, a hangszeres előadástól a táncig minden megtalálható volt. Szívmelengető volt látni, hogy a diabetessel élő gyermekek állapotuk hősies menedzselése mellett milyen kiemelkedő művészi teljesítményekre is képesek. A gyermekek műsorát egy, a szülők és a gyermekdiabetológusok részvételével megrendezett  kerekasztal megbeszélés követte, amelynek kiemelkedő porogrampontja volt két, a diabetesben gyermeke által érintett szülő felszólalása: Lévai Ildikó, a Gyula-i Diaboló Alapítvány a Cukorbeteg Gyermekekért elnöke “Egyensúlyban – a gyermekem,a diabétesz és én”  címmel tartott egy előadást és Mesterházy Andrea klinikai szakpszichológus a “DELFIN-Cukorbebeteg gyermekeket nevelő családok szülői programjá”-t” ismertette. A saját diabetessel való viszonyáról „vallott” Dr. Nemény András.  Ezt követően több szülő tette fel kérdéseit, illetve osztotta meg gondolatait a kerekasztal résztvevőivel  és a hallgatósággal.

  A délután a gyermekek számára rendezett programokkal folytatódott. Nagy érdeklődés és önfeledt szórakozás kísérte Nagy Jonathan illuzionista művész “Varázsperceit”, az ELTE SEK Szökös Együttes Táncházát László Dávid szólótáncával, valamint a “Tiszta Dili Animációt”. Végül a nagy izgalommal várt meglepetés vendégek (Dr. Bohóc Mosolyszolgálat) és a tombola következtek. A gyerekek örömét fokozta, hogy mindenki nyertes lett!

  Az egész Gyermekdiabetes Szekció vezetősége nevében szeretnénk köszönetet mondani a diabeteses gyermekeknek és szüleiknek, a rendezvény szervezőinek  (Dr. Szabó László, Dr. Balogh Márta és Dr. Csákváry Violetta főorvosoknak), valamint a nagyvonalú szponzoroknak, akiknek a támogatása nélkül ez a rendezvény nem lehetett volna olyan sikeres, mint amilyen valójában lett.

  Dr. Körner Anna

Vissza