Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Társasági hírek


Hírkategória: Tudományos újdonságok
 • EMPA-REG OUTCOME – alsó végtagi amputációk alakulása
  2017.12.03. | MDT Web-szerkesztőség, Prof. Dr. Jermendy György | Hírkategória: Tudományos újdonságok

  Az empagliflozinnal végzett EMPA-REG OTUCOME vizsgálat alaperedményeit 2015-ben ismerhettük meg. A hatóság előírása nyomán végzett kardiovaszkuláris biztonságossági vizsgálat eredményei meglepték a szakmai közvéleményt: a medián 3,1 évig folytatott, a véletlen besorolás elvét követő, placebo-kontrollos vizsgálat nemcsak az empagliflozin kardiovaszkuláris biztonságosságát igazolta, hanem számos klinikai végpontban jelentős előnyt dokumentált. A canagliflozin szintén az SGLT-2-gátlók csoportjába tartozik, a kardiovaszkuláris biztonságosságot (versus placebo) a CANVAS Program keretén belül értékelték. A vizsgálat igazolta a canagliflozin biztonságosságát és több végpontban szintén kardiovaszkuláris előnyt figyeltek meg. A CANVAS Program eredményeit beárnyékolta az, hogy a vizsgálatban – nem várt mellékhatásként – az alsó végtagi (zömében minor) amputációk kockázatfokozódását regisztrálták. Ezt követően fokozott figyelem fordult az SGLT-2-gátlókra, hogy az érdekes és klinikai szempontból jelentős mellékhatás kialakulására lehet-e számítani a többi, már forgalomban lévő SGLT-2-gátló (empagliflozin, dapagliflozin) alkalmazása esetén. A Diabetes Care hasábjain 2017. nov. 13-án előzetes elektronikus közlésként megjelent az EMPA-REG OUTCOME vizsgálatnak utólagos analízise, amely felmérte, hogy az adott tanulmányban empagliflozin mellett hogyan alakult az alsó végtagi amputációk előfordulása.

  Az utólagos elemzés során a súlyos mellékhatásként bejelentett kórházi beutalásokat tekintették át, kiegészítő információkat kérve a betegek állapotáról, s ez alapján értékelték az alsó végtagi amputációkat. Nem feledve, hogy ennek a módszernek korlátai vannak, a post hoc analízis megállapítása fontos a klinikai gyakorlat számára: az EMPA-REG OUTCOME vizsgálatban empagliflozin (versus placebo) mellett az alsó végtagi amputáció kockázata nem növekedett (esélyhányados 1,00; 95% CI 0,70-1,44; p=0,9924). 

  A közlemény pdf-változata a kapcsolódó dokumentumok alatt érhető el, edukációs célra szabadon felhasználható, a forrás feltüntetése mellett.

  A Magyar Diabetes Társaság Web-szerkesztősége nevében
  Prof. Dr. Jermendy György    

   

  Inzucchi SE, Iliev H, Pfarr E, Zinman B: Empagliflozin and assessment of lower-limb amputations in the EMPA-REG OUTCOME Trial. Diabetes Care, 2017 Nov 13. pii: dc171551. doi: 10.2337/dc17-1551. [előzetes elektronikus közlés]

  Kapcsolódó dokumentumok(1)

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.

Legfrissebb kongresszusok

További rendezvények