Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  Összefoglaló az MDT Háziorvosi Munkacsoport VII. Továbbképző Konferenciájáról
  2017.11.26.MDT Háziorvosi MunkacsoportHírkategória: Háziorvostan

  Munkacsoportunk ez évben november 10-11-én, a budapesti Novotel Centrum szállóban tartotta szokásos évi továbbképző konferenciáját. A konferenciának 144 háziorvos, 22 háziorvosi rezidens és 20 szakdolgozó résztvevője volt.

  A rendezvény vendége volt Füzesi Brigitta, a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségének elnöke és Dr. Dózsa Katalin, a Semmelweis Egyetem Közszolgálati Karának krónikus betegségek gondozásának módszertani fejlesztésén dolgozó munkatársa.

  A családias hangulatú rendezvényen 14 előadás hangzott el. Wittmann István professzor úrtól a vese és a diabetes, Lakatos Péter professzor úrtól a csont és a diabetes, Somogyi Anikó professzor asszonytól pedig az endokrin rendszer és a  diabetes, Dr. Werling Klárától a NASH és a diabetes, Kálmán János professzor úrtól a demencia és a diabetes kapcsolatáról hallhattunk nagyszerű előadásokat. Járai Zoltán professzor úr a prediabetes és a cardiovascularis diabetes összefüggéseit taglalta. Hidvégi Tibor tanár úr a diabetes holisztikus szemléletét mutatta be.

  Nagy érdeklődés övezte Hosszúfalusi Nóra tanárnő és Rosta László háziorvos párbeszédét az inzulin kezelés izgalmas kérdéseiről.

  Kempler professzor úr moderálásával és bevezetőjével Récsán Zsuzsa tanárnő, szemész és Oláh Ilona háziorvos a diabeteses szembetegségekről tartott előadást.

  Gaál Zsolt moderálásával, Kempler Péter, Lengyel Csaba professzor urak és Várkonyi Tamás tanár úr részvételével sok újdonságot bemutató kerekasztal megbeszélés zajlott a diabetes mellitus „nem inzulin” kezeléséről.

  A workshopok is nagy érdeklődés mellett zajlottak, a prediabetes szűrése és kezelése, a háziorvos szerepe a diabeteses láb szűrésében, az alvászavarok és a cukorbetegség, változtathat-e a háziorvos az inzulinkezelésen?, a diabeteses betegek gondozása, célértékek, terápiás dilemmák, esetismertetések, nem inzulinnal kezelt betegek esetei témakörökben.

  A szakdolgozói szekcióban szűrés, diagnózis, edukáció, vércukor ellenőrzés, újdonságok a kezelésben, szövődmények és megelőzésük, gyógyszerrendelés, jogosítvány-érvényesítés témakörök kerültek terítékre.

  A workshopok vezetői és a szakdolgozói szekció előadói Dr. Tenczer Timea diabetológus és a háziorvosi munkacsoport tagjai voltak: Dr. Ádám Ágnes, Dr. Fürst Ágnes, Dr. Hasitz Ágnes, Dr. Preiszinger Andrea, Dr. Oláh Ilona, Dr. Márkus Bernadett, Fehérné Nagymihály Ildikó Böjtiné Boha Andrea, Dr. Nemeskéri Klára, Dr. Kovács Brigitta, Dr. Kajetán Miklós, Dr. Rosta László, Dr. Rinfel József, Dr. Torzsa Péter, Dr. Zuberecz Zoltán voltak.

  Köszönjük minden előadónak az áldozatos munkáját, a hallgatóságnak a kitartó figyelmét!

  Dr. Oláh Ilona

Vissza