Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Beszámoló a XI. Szakdolgozói Kongresszusról (Budapest, Hotel Danubius Helia, 2017. november 2-4.)
  2017.11.24.MDT Szakdolgozói SzekcióHírkategória: Szakápolás

  A rendezvényre 191 szakdolgozó regisztrált, zömmel diabetológiai szakápolók és edukátorok, ápolók, dietetikusok, valamint néhány gyógytornász. A kongresszus „A cukorbeteg oktatás lehetőségei” címet kapta. Mind a felkért előadók, mind a szakdolgozói előadások ennek a témának a széles palettáját mutatták be, nívós prezentációval.

  A felkért előadások során a hallhattunk a nem-alkoholos zsírmájról, ami új kihívás a diabetológiai szakápolóknak és az edukátoroknak a diabeteses betegek ellátásában. További referátumok  a 2-es típusú diabetes nem gyógyszeres kezelését, valamint az edukáció során jelentkező kommunikációs és technikai hibákat tekintették át. A diabetes és a szociokulturális helyzet összefüggését elemző előadás a más kulturális helyzetben gyakran gondot jelentő eligazodásban nyújtott támpontot. Irányt mutató volt az ápolóképzésben bekövetkező változások lehetséges hatásai a diabetológia ellátására című előadás is.

  A szakdolgozók előadásai a mindennapokban felmerülő ellátási, illetve oktatási problémákról és megoldási lehetőségekről szóltak. Az előadók a diabetes ellátás különböző területein dolgoznak és előadásaik a területen megvalósítható oktatási eredményekről számoltak be. Jó megoldásokat hallhattunk a szűkre szabott oktatási idő jó kihasználásáról, az óvodában való sikeres oktatásról, valamint az E-napló szakrendelésen történő hatékony alkalmazásáról. Dietetikai vonatkozásban az inzulinkezelés és a dietetika kapcsolatáról, a cisztás fibrózishoz társult cukorbetegség étrendi kezeléséről és gondozásának diabetológiai vonatkozásáról, valamint a cukorbetegek tápláltsági állapotának rehabilitációs osztályon történt felméréséről kaphattunk új ismereteket. A cisztás fibrózisról felnőtt- és gyermekosztályon dolgozótól is hangzott el előadás, s ez érdekes összevetésekre nyújtott lehetőséget.

  A cukorbetegek önbevallásán alapuló életminőség vizsgálatának eredménye jelentős a betegoktatás folyamatában. A kardiológián alkalmazott „Findrisc” vizsgálat és a vizsgálat eredményének beiktatása a kardiológiai betegek ellátásában is fontos szerepet játszik. A civilizációs népbetegségek megelőzésében nagy jelentősége van a mozgásterápia szorgalmazásának. A szakdolgozók bemutatott munkái mellett, az először megjelenő „kerekasztal” program is azt kívánta bemutatni, hogy milyen színes lehetőségek vannak az oktatás sikeres megvalósítására. A kerekasztal résztvevői között találhattunk háziorvos mellett dolgozó diabetológiai szakápolót és edukátort, valamint fekvő felnőtt osztályon dolgozót, de gyermek területen lévő szakdolgozót, illetve szakrendelőben dolgozót is. A cél a programmal az volt, hogy megismerhessük a különböző területen dolgozók problémáit, lehetőségeit, ötleteiket a helyes és sikeres oktatáshoz. Az első alkalommal megszervezett „kerekasztal” interaktív része lett a rendezvénynek, a megbeszélés javíthatja a szakdolgozók ismeretátadásának lehetőségét, akár a munkahelyen, akár azon kívül is.  

  Az előadások között szerepelt beszámoló, hosszú tartamú diabetesszel élő beteg együttműködési sikeréről, az edukációs eszközök bővülését kihasználó oktatási eredményekről. Egy előadás az inzulinos cukorbetegek utazásához, nyaralásához adandó tanácsokat tekintette át.

  A betegoktatásban új szakterületen dolgozó podiáter szerepének és jelentőségének bemutatása team tagként, jelentősen bővítheti a korszerű cukorbeteg ellátást. Első alkalommal került sor legjobbnak ítélt előadás szavazás alapján történő jutalmazására.

  A kongresszus lehetőséget nyújtott a tapasztalatcserére, a pihenés és kulturális program mellett. Köszönettel tartozunk támogatóinknak, akik a rendezvény sikeréhez nagyban hozzájárultak. A kongresszust az „Alapítvány a Diabetológiai Szakápolóképzésért” vezetősége szervezte. A rendezvény továbbképzési pontok szerzését is lehetővé tette, a résztvevők 20 pontot kaptak.

   

  Dr.  Halmos Tamásné
  a szekció elnöke

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Az MDT és az Boehringer Ingelheim pályázata az MDT CSOM XIX. továbbképző rendezvényén történő részvétel támogatására

Pályázni lehet a kongresszusi költség egészére (regisztráció, szállás), vagy pedig résztámogatásra. Kérjük egyértelműen jelezni, hogy a pályázó teljes- vagy résztámogatásra pályázik.

Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány

A Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány pályázatot hirdet Magyarországon dolgozó, magyar állampolgárságú, 40 éven aluli orvosok és orvos- biológiai kutatással foglalkozó személyek számára. A nyertes pályázó(k) között 500.000 Ft alapítványi adomány, illetve különdíjak kerülnek kiosztásra.

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázata 45 év alatti diabetológusok nem diabetológiai kongresszusokon történő aktív részvételének támogatására

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázatot hirdet 45 évnél fiatalabb MDT tagok nem diabetológiai (pl. kardiológiai, nephrológiai, háziorvosi stb.) kongresszusokon történő, de diabetológiával kapcsolatos aktív részvételének (előadás ill. poszter bemutatása, üléselnökség, kerekasztal-beszélgetés) támogatására.

Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.

Legfrissebb kongresszusok

További rendezvények