Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  Beszámoló a XI. Szakdolgozói Kongresszusról (Budapest, Hotel Danubius Helia, 2017. november 2-4.)
  2017.11.24.MDT Szakdolgozói SzekcióHírkategória: Szakápolás

  A rendezvényre 191 szakdolgozó regisztrált, zömmel diabetológiai szakápolók és edukátorok, ápolók, dietetikusok, valamint néhány gyógytornász. A kongresszus „A cukorbeteg oktatás lehetőségei” címet kapta. Mind a felkért előadók, mind a szakdolgozói előadások ennek a témának a széles palettáját mutatták be, nívós prezentációval.

  A felkért előadások során a hallhattunk a nem-alkoholos zsírmájról, ami új kihívás a diabetológiai szakápolóknak és az edukátoroknak a diabeteses betegek ellátásában. További referátumok  a 2-es típusú diabetes nem gyógyszeres kezelését, valamint az edukáció során jelentkező kommunikációs és technikai hibákat tekintették át. A diabetes és a szociokulturális helyzet összefüggését elemző előadás a más kulturális helyzetben gyakran gondot jelentő eligazodásban nyújtott támpontot. Irányt mutató volt az ápolóképzésben bekövetkező változások lehetséges hatásai a diabetológia ellátására című előadás is.

  A szakdolgozók előadásai a mindennapokban felmerülő ellátási, illetve oktatási problémákról és megoldási lehetőségekről szóltak. Az előadók a diabetes ellátás különböző területein dolgoznak és előadásaik a területen megvalósítható oktatási eredményekről számoltak be. Jó megoldásokat hallhattunk a szűkre szabott oktatási idő jó kihasználásáról, az óvodában való sikeres oktatásról, valamint az E-napló szakrendelésen történő hatékony alkalmazásáról. Dietetikai vonatkozásban az inzulinkezelés és a dietetika kapcsolatáról, a cisztás fibrózishoz társult cukorbetegség étrendi kezeléséről és gondozásának diabetológiai vonatkozásáról, valamint a cukorbetegek tápláltsági állapotának rehabilitációs osztályon történt felméréséről kaphattunk új ismereteket. A cisztás fibrózisról felnőtt- és gyermekosztályon dolgozótól is hangzott el előadás, s ez érdekes összevetésekre nyújtott lehetőséget.

  A cukorbetegek önbevallásán alapuló életminőség vizsgálatának eredménye jelentős a betegoktatás folyamatában. A kardiológián alkalmazott „Findrisc” vizsgálat és a vizsgálat eredményének beiktatása a kardiológiai betegek ellátásában is fontos szerepet játszik. A civilizációs népbetegségek megelőzésében nagy jelentősége van a mozgásterápia szorgalmazásának. A szakdolgozók bemutatott munkái mellett, az először megjelenő „kerekasztal” program is azt kívánta bemutatni, hogy milyen színes lehetőségek vannak az oktatás sikeres megvalósítására. A kerekasztal résztvevői között találhattunk háziorvos mellett dolgozó diabetológiai szakápolót és edukátort, valamint fekvő felnőtt osztályon dolgozót, de gyermek területen lévő szakdolgozót, illetve szakrendelőben dolgozót is. A cél a programmal az volt, hogy megismerhessük a különböző területen dolgozók problémáit, lehetőségeit, ötleteiket a helyes és sikeres oktatáshoz. Az első alkalommal megszervezett „kerekasztal” interaktív része lett a rendezvénynek, a megbeszélés javíthatja a szakdolgozók ismeretátadásának lehetőségét, akár a munkahelyen, akár azon kívül is.  

  Az előadások között szerepelt beszámoló, hosszú tartamú diabetesszel élő beteg együttműködési sikeréről, az edukációs eszközök bővülését kihasználó oktatási eredményekről. Egy előadás az inzulinos cukorbetegek utazásához, nyaralásához adandó tanácsokat tekintette át.

  A betegoktatásban új szakterületen dolgozó podiáter szerepének és jelentőségének bemutatása team tagként, jelentősen bővítheti a korszerű cukorbeteg ellátást. Első alkalommal került sor legjobbnak ítélt előadás szavazás alapján történő jutalmazására.

  A kongresszus lehetőséget nyújtott a tapasztalatcserére, a pihenés és kulturális program mellett. Köszönettel tartozunk támogatóinknak, akik a rendezvény sikeréhez nagyban hozzájárultak. A kongresszust az „Alapítvány a Diabetológiai Szakápolóképzésért” vezetősége szervezte. A rendezvény továbbképzési pontok szerzését is lehetővé tette, a résztvevők 20 pontot kaptak.

   

  Dr.  Halmos Tamásné
  a szekció elnöke

Vissza