Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  XI. Szakdolgozói Kongresszus
  2017.11.03.SZK HírmondóHírkategória: Szakápolás

  A diabetes mellitus népbetegség, egészségügyi és gazdasági hatását tekintve a világ egyik nagy kihívása mind a fejlett, mind a fejlődő országok egészségügye számára. Az 1-es és a 2-es típusú diabetes kezelésére egyre korszerűbb készítmények jelennek meg a gyógyszerpiacon, mindezek ellenére sem a kezelési eredmények, sem a szövődmények kialakulásának visszavonulása nem mutat lényeges javulást. Az eredményes kezelés a korszerű gyógyszeres terápia mellett sem nélkülözheti a betegoktatással „hozzáadott értéket”, amelyet terápiás betegoktatásnak (Therapeutic Patient Education – TPE) hívunk.

  A diabeteses betegek oktatása komoly múltra tekint vissza. Eliot Proctor Joslin, akit a diabetológia egyik úttörőjének tekinthetünk, a Yale és a Harvard Egyetemeken töltött tanulmányai után fordult a diabetológia felé. „Diabetes kézikönyv orvosoknak és betegeknek” című könyve 1918-ban jelent meg, ma is időt álló ismereteket tartalmaz.

  Elsőként szervezte meg az inzulin megjelenése után, hogy a „diabeteses nővérek” (Wanderlich Nurses, Vándorló Nővérek) a betegeket oktassák diétára, testmozgásra, lábápolásra, illetve az inzulinbeadásra. Nevüket onnan kapták, hogy a betegek otthonában egy hétig ott lakva is történt esetenként az oktatás.

  Carl Pogers személyközpontú pszichológiája a pedagógia felé is kiterjedt, így hatással volt a betegedukációra is. A fő hangsúly az ismeretátadás hatékonyságának növelésére helyeződött, az empátia és a betegség elfogadása központi jelentőségűvé vált. Az edukáció-betegoktatás, tudatformálás, egymásra kölcsönösen ható tanítási-tanulási folyamat a pedagógia módszereivel.

  Az oktatás célja az ismeretátadás, jártasság, készség kialakítása. A Kongresszus vezérfonala az oktatás lehetőségeit kívánja feltárni, tapasztalatokat átadni a sikeres megvalósításra.

  A felkért előadásokban hallhatunk a „Nem alkoholos zsírmájról”, amely új kihívás a diabetológiai szakápolóknak és edukátoroknak a diabeteses betegek ellátásában; „A 2-es típusú diabetes nem gyógyszeres kezeléséről”. A kommunikációs és technikai hibák című előadás segít a hibák elkerülésében. A diabetes és a szociokulturális helyzet ismerete segítséget nyújthat a gyakran gondot jelentő más kulturális helyzetben való eligazodásban.

  Irányt mutató „Az ápolóképzésben bekövetkező változások lehetséges hatásai a diabetológia ellátására” című előadás.

  A szakdolgozók előadásai a mindennapokban felmerülő ellátási, illetve oktatási problémákról és megoldási lehetőségekről szólnak. Az előadók a diabetesellátás különböző területein dolgoznak, és előadásaik az e területeken megvalósítható oktatási eredményekről számolnak be.

  Az előadások között találunk jó megoldást a szűkre szabott oktatási idő jó kihasználásáról, sikeres oktatásról az óvodában, a szakrendelésen az E-napló hatékony alkalmazásáról.

  Dietetikai témában hallhatunk az inzulinkezelés és a dietetika kapcsolatáról, a cisztás fibrózishoz társult diabetes étrendi kezeléséről, a CF-es betegek gondozásának diabetológiai vonatkozásáról, a cukorbetegek tápláltsági állapotának felméréséről rehabilitációs osztályon.

  A cukorbetegek önbevallásán alapuló életminőség-vizsgálatának eredménye jelentős a betegek oktatásának folyamatában. A kardiológián alkalmazott Findrisk kérdőíves felmérés segíti a betegek kiszűrését a diabetes rizikófaktorainak felismerése alapján. A civilizációs népbetegségek megelőzésében nagy jelentősége van a mozgásterápia szorgalmazásának. A szakdolgozók munkái mellett az először megjelenő „kerekasztal”-program is azt kívánja bemutatni, hogy milyen színesek a lehetőségek az oktatás sikeres megvalósítására. A kerekasztal résztvevői között találhatunk háziorvos mellett dolgozó diabetológiai szakápolót és edukátort, valamint fekvő felnőttosztályon dolgozót, de gyermekterületen lévő szakdolgozót, illetve szakrendelőben dolgozót is. A cél a programmal az, hogy megismerhessük a különböző területen dolgozók problémáit, lehetőségeit, ötleteiket a helyes és sikeres oktatáshoz. Az előadások között szerepel beszámoló, hosszú időtartamú diabetesszel élő beteg együttműködési sikeréről, az edukációs eszközök bővülését kihasználó oktatási eredményekről. Az inzulinos cukorbetegek utazásához, nyaralásához kapnak tanácsot egy előadásban. A betegoktatásban új szakterületen dolgozó podiáter szerepének és jelentőségének bemutatása teamtagként jelentősen bővítheti a korszerű cukorbeteg-ellátást.

  Dr. Halmos Tamásné

Vissza