Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • XI. Szakdolgozói Kongresszus
  2017.11.03.SZK HírmondóHírkategória: Szakápolás

  A diabetes mellitus népbetegség, egészségügyi és gazdasági hatását tekintve a világ egyik nagy kihívása mind a fejlett, mind a fejlődő országok egészségügye számára. Az 1-es és a 2-es típusú diabetes kezelésére egyre korszerűbb készítmények jelennek meg a gyógyszerpiacon, mindezek ellenére sem a kezelési eredmények, sem a szövődmények kialakulásának visszavonulása nem mutat lényeges javulást. Az eredményes kezelés a korszerű gyógyszeres terápia mellett sem nélkülözheti a betegoktatással „hozzáadott értéket”, amelyet terápiás betegoktatásnak (Therapeutic Patient Education – TPE) hívunk.

  A diabeteses betegek oktatása komoly múltra tekint vissza. Eliot Proctor Joslin, akit a diabetológia egyik úttörőjének tekinthetünk, a Yale és a Harvard Egyetemeken töltött tanulmányai után fordult a diabetológia felé. „Diabetes kézikönyv orvosoknak és betegeknek” című könyve 1918-ban jelent meg, ma is időt álló ismereteket tartalmaz.

  Elsőként szervezte meg az inzulin megjelenése után, hogy a „diabeteses nővérek” (Wanderlich Nurses, Vándorló Nővérek) a betegeket oktassák diétára, testmozgásra, lábápolásra, illetve az inzulinbeadásra. Nevüket onnan kapták, hogy a betegek otthonában egy hétig ott lakva is történt esetenként az oktatás.

  Carl Pogers személyközpontú pszichológiája a pedagógia felé is kiterjedt, így hatással volt a betegedukációra is. A fő hangsúly az ismeretátadás hatékonyságának növelésére helyeződött, az empátia és a betegség elfogadása központi jelentőségűvé vált. Az edukáció-betegoktatás, tudatformálás, egymásra kölcsönösen ható tanítási-tanulási folyamat a pedagógia módszereivel.

  Az oktatás célja az ismeretátadás, jártasság, készség kialakítása. A Kongresszus vezérfonala az oktatás lehetőségeit kívánja feltárni, tapasztalatokat átadni a sikeres megvalósításra.

  A felkért előadásokban hallhatunk a „Nem alkoholos zsírmájról”, amely új kihívás a diabetológiai szakápolóknak és edukátoroknak a diabeteses betegek ellátásában; „A 2-es típusú diabetes nem gyógyszeres kezeléséről”. A kommunikációs és technikai hibák című előadás segít a hibák elkerülésében. A diabetes és a szociokulturális helyzet ismerete segítséget nyújthat a gyakran gondot jelentő más kulturális helyzetben való eligazodásban.

  Irányt mutató „Az ápolóképzésben bekövetkező változások lehetséges hatásai a diabetológia ellátására” című előadás.

  A szakdolgozók előadásai a mindennapokban felmerülő ellátási, illetve oktatási problémákról és megoldási lehetőségekről szólnak. Az előadók a diabetesellátás különböző területein dolgoznak, és előadásaik az e területeken megvalósítható oktatási eredményekről számolnak be.

  Az előadások között találunk jó megoldást a szűkre szabott oktatási idő jó kihasználásáról, sikeres oktatásról az óvodában, a szakrendelésen az E-napló hatékony alkalmazásáról.

  Dietetikai témában hallhatunk az inzulinkezelés és a dietetika kapcsolatáról, a cisztás fibrózishoz társult diabetes étrendi kezeléséről, a CF-es betegek gondozásának diabetológiai vonatkozásáról, a cukorbetegek tápláltsági állapotának felméréséről rehabilitációs osztályon.

  A cukorbetegek önbevallásán alapuló életminőség-vizsgálatának eredménye jelentős a betegek oktatásának folyamatában. A kardiológián alkalmazott Findrisk kérdőíves felmérés segíti a betegek kiszűrését a diabetes rizikófaktorainak felismerése alapján. A civilizációs népbetegségek megelőzésében nagy jelentősége van a mozgásterápia szorgalmazásának. A szakdolgozók munkái mellett az először megjelenő „kerekasztal”-program is azt kívánja bemutatni, hogy milyen színesek a lehetőségek az oktatás sikeres megvalósítására. A kerekasztal résztvevői között találhatunk háziorvos mellett dolgozó diabetológiai szakápolót és edukátort, valamint fekvő felnőttosztályon dolgozót, de gyermekterületen lévő szakdolgozót, illetve szakrendelőben dolgozót is. A cél a programmal az, hogy megismerhessük a különböző területen dolgozók problémáit, lehetőségeit, ötleteiket a helyes és sikeres oktatáshoz. Az előadások között szerepel beszámoló, hosszú időtartamú diabetesszel élő beteg együttműködési sikeréről, az edukációs eszközök bővülését kihasználó oktatási eredményekről. Az inzulinos cukorbetegek utazásához, nyaralásához kapnak tanácsot egy előadásban. A betegoktatásban új szakterületen dolgozó podiáter szerepének és jelentőségének bemutatása teamtagként jelentősen bővítheti a korszerű cukorbeteg-ellátást.

  Dr. Halmos Tamásné

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány

A Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány pályázatot hirdet Magyarországon dolgozó, magyar állampolgárságú, 40 éven aluli orvosok és orvos- biológiai kutatással foglalkozó személyek számára. A nyertes pályázó(k) között 500.000 Ft alapítványi adomány, illetve különdíjak kerülnek kiosztásra.

Az MDT – Novo Nordisk pályázata az inzulin felfedezésének 100 éves jubileuma alkalmából

Az inzulin felfedezésének 100 éves jubileuma alkalmából az MDT és a Novo Nordisk pályázatot hirdet diabetológiai szakellátóhelyek, diabetológusok és edukátorok számára.

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázata 45 év alatti diabetológusok nem diabetológiai kongresszusokon történő aktív részvételének támogatására

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázatot hirdet 45 évnél fiatalabb MDT tagok nem diabetológiai (pl. kardiológiai, nephrológiai, háziorvosi stb.) kongresszusokon történő, de diabetológiával kapcsolatos aktív részvételének (előadás ill. poszter bemutatása, üléselnökség, kerekasztal-beszélgetés) támogatására.

Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.