Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Köszöntő
  2017.11.03.SZK HírmondóHírkategória: Szakápolás

  Nagy tisztelettel és szeretettel üdvözlöm a Ⅺ. Szakdolgozói Kongresszus résztvevőit. Szinte hihetetlen, hogy immáron két év telt el a 2015-ben megrendezett jubileumi kongresszus óta. Nagyon sajnálom, hogy külföldi távollétem miatt nem lehetek ott a kongresszus megnyitóján. 2004-ben kaptam felkérést Halmos Esztertől, hogy kapcsolódjak be a szakápolóképzésbe. Ennek nagy örömmel tettem eleget, annál is inkább, mert minden évben e képzés keretében van lehetőségem a neuropathiával kapcsolatos ismeretek legszélesebb körű átadására. Az összesen hatórányi elméleti képzés bő lehetőséget ad a kérdéskör teljes körű áttekintésére – ennyi idő a neuropathiára soha egyetlen továbbképzés vagy kongresszus kapcsán nem adódik. E hat órát egészíti ki négy óra gyakorlati bemutató a Semmelweis Egyetem Ⅰ. sz. Belgyógyászati Klinikája Neuropathia Laboratóriumában.

  Prof. Dr. Kempler Péter

  Évek óta nagy örömmel tapasztalom a neuropathia iránti érdeklődést, amit a vizsgaeredmények is rendre visszaigazolnak. Az elmúlt évekből két résztvevő különösen jól megmaradt emlékezetemben: Molnárné Molnár Ágnes, a Debreceni Belgyógyászati Intézet munkatársa kiemelkedően jól felkészült volt. Egyáltalán nem lepett meg, amikor néhány évvel később Paragh György professzor, a Debreceni Tudományegyetem Belgyógyászati Intézetének igazgatója felhívott és azt kérte, hogy Molnár Ági részt vehessen a klinikánkon sorra kerülő kiscsoportos neuropathiaképzésen. Azóta is ő végzi a Debreceni Tudományegyetem Belgyógyászati Intézetének keretében az Ⅰ. sz. Belgyógyászati Klinikán időközben megnyílt Neuropathia Laboratóriumban a neuropathiavizsgálatokat, sőt e témakörben kapcsolódott be a PhD-képzésbe is. Az idei évben végzett szakápolók közül Melicher Szilvia tudása, felkészültsége és gyakorlati ismeretei voltak kiemelkedőek. Szilvia Érden dolgozik egy háziorvosi rendelőben; azóta több továbbképző rendezvényen is találkoztunk. Örömmel hallottam, hogy a mostani szakdolgozói kongresszuson is előadást tart. Minél több ilyen szakápolóra lenne szükség.

  Az MDT idei jubileumi, XXV. kongresszusa programbizottsági ülésének előkészítése során – a megszokottól eltérően – nem külön kaptuk meg a szakdolgozók által benyújtott előadáskivonatokat. Számos absztrakt olyan színvonalas volt, hogy nem derült ki, hogy azokat szakdolgozók küldték be, így más szekciókba osztottuk be őket, és később kellett korrigálni tévedésünket a szakdolgozói szekció létrehozása kapcsán. Mindez újabb adalék a szakdolgozók egyre színvonalasabb munkájához.

  Időnként kicsit irigykedve hallgatom néhány tapasztalt, igen sok beteget ellátó diabetológus kollégámat, hogy milyen tökéletesen, olajozottan segítik munkájukat a szakdolgozók. Természetesen ez a normális – nekem kell lassan örülnöm, ha az utóbbi másfél évben a megszokottnál kicsit több időm van betegeket vizsgálni.

  A 2012-ben bevezetett új támogatási rendszer eredményeképpen a Magyar Diabetes Társaság financiális helyzete szerencsés módon tartósan kedvező, és ez az elmúlt év során újabb pályázatok kiírására nyújtott lehetőséget. Az idei évben az MDT-kongresszusra első szerzős absztraktot benyújtók korhatárát 40 évről 45 évre emeltük, e pályázati lehetőséggel a szakdolgozók is élhetnek. Új lehetőségként a 2017. évi kongresszusra pályázatot hirdettünk meg olyan 45 év alatti MDT-tagok számára, akik a kongresszusra nem nyújtottak be előadáskivonatot. E pályázati lehetőség is nyitva állt a szakdolgozók előtt, sőt valamennyi pályázatot el is fogadtuk. Ugyanezeket a pályázatokat a 2018-as MDT-kongresszus kapcsán is meg fogjuk hirdetni, éljenek a lehetőséggel!

  Öröm volt látni, hogy a szakdolgozók részt vettek a 2016 novemberében második alkalommal megrendezésre került Magyar Imre EASD Clinical Postgraduate Course című rendezvényen is. Eredményes munkát, sikeres kongresszust kívánok valamennyi résztvevőnek, és külön köszönöm az MDT Szakdolgozói Munkacsoportjának vezetője, Halmos Eszter immáron több mint két évtizedes áldozatos munkáját.

  Prof. Dr. Kempler Péter
  az MDT elnöke

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány

A Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány pályázatot hirdet Magyarországon dolgozó, magyar állampolgárságú, 40 éven aluli orvosok és orvos- biológiai kutatással foglalkozó személyek számára. A nyertes pályázó(k) között 500.000 Ft alapítványi adomány, illetve különdíjak kerülnek kiosztásra.

Az MDT – Novo Nordisk pályázata az inzulin felfedezésének 100 éves jubileuma alkalmából

Az inzulin felfedezésének 100 éves jubileuma alkalmából az MDT és a Novo Nordisk pályázatot hirdet diabetológiai szakellátóhelyek, diabetológusok és edukátorok számára.

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázata 45 év alatti diabetológusok nem diabetológiai kongresszusokon történő aktív részvételének támogatására

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázatot hirdet 45 évnél fiatalabb MDT tagok nem diabetológiai (pl. kardiológiai, nephrológiai, háziorvosi stb.) kongresszusokon történő, de diabetológiával kapcsolatos aktív részvételének (előadás ill. poszter bemutatása, üléselnökség, kerekasztal-beszélgetés) támogatására.

Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.