Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  Beszámoló az MDT Diabéteszes Láb Munkacsoport vezetőségi üléséről
  2017.10.12.MDT Diabéteszes Láb MunkacsoprotHírkategória: Diabeteses láb

  Részvevők:
  Dr. Kajetán Miklós, Dr. Halmos Tamásné, Dr. Kerényi Zsuzsa, Dr. Oláh Ilona, Dr. Földesi Irén, Dr. Farkas Klára, Dr. Kovács Ákos, Dr. Rédling Marianna

  Elsőként dr. Rédling Marianna beszámolt a 2017.szeptember 6-án Szegeden a SZTE ETSZK.án megrendezésre került Diabéteszes láb - szakmai programról, melyen Dr. Földesi Irén a Magyar Diabetes Társaság, Diabéteszes Láb munkacsoport vezetőségének képviseletében „A diabeteszes láb ellátása – magyarországi helyzetkép” címmel tartott összefoglaló előadást. kiemelve a diabetológus feladatát a megelőzésben és az interdisciplináris szemlélet és multidiszciplináris megoldás szükségességét a szövődmények megelőzésében. Ezt követően Dr. Julia Heya Karcic ortopéd sebész, (University Erie / Pennsylvania) „Végtagmentő beavatkozás és rehabilitációs program diabéteszes lábon az USA-ban.” címmel tartott előadást. A magyar származású, de az Egyesült Államokban született doktornő bemutatta az általuk végzett napi gyakorlatot (melyből kiemelendő: a korai intervenciós érrekonstrukció ( 0,7 alatt ujj-kar index estén már intervencióra küldik a sebes beteget), a szigorúan totál kontakt gipsz tehermentesítés, hyprebar kamra rutinszerű alkalmazása, helyben tenyésztet humán keratinocyta fedés) és az elért eredményeket (88%-is gyógyulás és 12%-os amputáció).

  Az előadás apropóját az adta, hogy, egy nonprofit alapítványt hoz létre melynek célkitűzése a magyar diabéteszes láb ellátás segítése- elsősorban az gyakorlat és tudás átadásán keresztül (elképzelése szerint Önkéntes orvosok jönnének Hazánkba) és ehhez keres fogadó intézményeket, kapcsolatot.  A munkacsport Dr Kovács Ákost bízta meg a kapcsolat felvételére.

   

  Ezt követően a MDT 2018-as Kongresszusán történő megjelenés került megvitatásra:

  Dr. Kajetán Miklós javaslata az, hogy igyekezzünk a tavalyi kongresszus sikere alapján, ahhoz hasonló tudományos láb szekció megrendezéséhez szükséges előadásokkal pályázni, ezt az elképzelést többen is támogatták. Kívánatos volna, hogy mind több kolléga szakítana időt és fáradtságot a felkészülésre. Elegendő időkeret esetén, vagy ha mégsem sikerül kellő számú előadásra elfogadott pályaművet benyújtanunk felmerültek a megmutatkozás alternatív formái.

  Dr. Kerényi Zsuzsa javasolta többek között: referáló előadás keretében a nemzetközi („keleti és nyugati”) tapasztalatok összefoglalását, az IWGDF irányelv hivatalos fordításának elkészítését és ennek rövid bemutatását (későbbiekben a Diabetologia Hungarica Supplementumaként történő kiadását és a honlapon történő elhelyezését), a jelenlegi helyzetről felmérés készítését (egészségügyi döntéshozók felé prezentálható „hard data”-ok gyűjtése:  hol, hány órában, mely szakma órakeretében  működik diabéteszes láb ellátással foglalkozó rendelés).

  Végül a Kajetán Miklós által kidolgozott, a cukorbeteg láb ellátás javítását célzó állami támogatású mintapraxisok létrehozására irányuló munkaanyag került részletes megvitatásra.

  A munkaanyagot célkitűzését, a program felépítését a részvevők támogatták. A feltett kérdésekre adott válaszokat követően alapvető módosításra nem került sor, a program részleteit illető kérdések további megbeszélést igényelnek. Ennek a projekt széleskörű - szakmai társaságok és egészségügyi döntéshozók által történt befogadását követően ismételt ülés keretében kerülhet sor.

  Ezen túl felmerült még annak szükségessége, hogy az IWGDF-fel szükséges lenne felvenni a kapcsolatot és törekedni kell egy „szakmai minimum” kidolgozására (Dr Kovács Ákos)

   

  Dr. Rédling Marianna

  Dr. Kajetán Miklós

Vissza