Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • ACE
  2017.10.11.MDT Web-szerkesztőség, Prof. Dr. Jermendy GyörgyHírkategória: Tudományos újdonságok

  Az ACE vizsgálat (Acarbose Cardiovascular Evaluation) eredményeit az EASD kongresszusán, 2017. szeptember 12-én mutatták be, az írásbeli változat ezt követően rövid időn belül elérhetővé vált a Lancet Diabetes Endocrinol hasábjain. Az ACE vizsgálatot annak megítélése érdekében tervezték, hogy az akarbóz kardiovaszkuláris előnye – melynek lehetőségére egy korábbi vizsgálat (STOP-NIDDM) másodlagos végpontja és egy kisebb metaanalízis (MERIA) eredménye utalt – ténylegesen igazolható-e randomizált, kontrollált, kettős vak, erre a célra tervezett klinikai vizsgálat keretei között.

  A vizsgálatot 2009-2015 között Kínában folytatták, ahol az akarbóz a 2-es típusú diabetes megelőzésére is regisztrált készítmény. A hazai gyakorlatban az akarbóz a 2-es típusú diabetes kezelésére regisztrált, támogatott készítmény, alkalmazása során - hatásmechanizmusa révén - főleg a postprandialis vércukorérték csökkenése várható. Az ACE tanulmányba koronária-betegségben szenvedő, 50 év feletti, csökkent glukóztoleranciájú (IGT-s) egyéneket (OGTT-vel igazolva) lehetett bevonni. A betegek a véletlen besorolás elve alapján az aktív ágon (n=3272) 3x50 mg akarbózt kaptak, a kontroll ágon (n=3250) a betegek placebo-kezelésben részesültek. A kardiovaszkuláris kockázatot csökkentő szokásos kezelést (aszpirin, sztatin, béta-blokkoló, RAS-gátló) igyekeztek optimalizálni. A betegbevonás lassan haladt, az események alacsony aránya az eredeti elsődleges végpont megváltoztatását tette szükségessé még a tanulmány zárása előtt. A követés tartama medián 5 év volt. Az elsődleges összevont végpont (kardiovaszkuláris halál, nem végzetes myocardialis infarctus, nem végzetes stroke, szívelégtelenség miatti hospitalizáció, instabil angina miatti hospitalizáció) alakulása nem igazolta az akarbóz kedvező kardiovaszkuláris hatását (esélyhányados 0,98; 95% CI 0,86-1,11; p=0,73). Számos másodlagos kardiovaszkuláris vagy renális végpont terén sem volt az akarbóz ágon dokumentálható előny. Akarbóz (vs. placebo) mellett a 2-es típusú diabetes kialakulása visszaszorítható volt (esélyhányados 0,82; 95% CI 0,70-0,94; p=0,005). Akarbóz (vs. placebo) mellett a gastrointestinalis mellékhatások értékelhetően gyakoribbak voltak. 

  Koronária-betegségben szenvedő, csökkent glukóztoleranciájú felnőtt kínai betegek körében az akarbóz nem csökkentette a kardiovaszkuláris események kialakulását. Az akarbóz (vs. placebo) a 2-es típusú diabetes kialakulását csökkentette.

  A közlemény a PubMed-en szabadon letölthető, csatoljuk a pdf-t.

  A Magyar Diabetes Társaság Web-szerkesztősége nevében
  Prof. Dr. Jermendy György    

  Holman RR, Coleman RL, Chan JCN, Chiasson JL, Feng H, Ge J, Gerstein HC, Gray R, Huo Y, Lang Z, McMurray JJ, Rydén L, Schröder S, Sun Y, Theodorakis MJ, Tendera M, Tucker L, Tuomilehto J, Wei Y, Yang W, Wang D, Hu D, Pan C; ACE Study Group: Effects of acarbose on cardiovascular and diabetes outcomes in patients with coronary heart disease and impaired glucose tolerance (ACE): a randomised, double-blind, placebo-controlled trial. Lancet Diabetes Endocrinol 2017 Sep 12. pii: S2213-8587(17)30309-1. doi: 10.1016/S2213-8587(17)30309-1. [előzetes elektronikus közlés]

  Kapcsolódó dokumentumok(1)

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány

A Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány pályázatot hirdet Magyarországon dolgozó, magyar állampolgárságú, 40 éven aluli orvosok és orvos- biológiai kutatással foglalkozó személyek számára. A nyertes pályázó(k) között 500.000 Ft alapítványi adomány, illetve különdíjak kerülnek kiosztásra.

Az MDT – Novo Nordisk pályázata az inzulin felfedezésének 100 éves jubileuma alkalmából

Az inzulin felfedezésének 100 éves jubileuma alkalmából az MDT és a Novo Nordisk pályázatot hirdet diabetológiai szakellátóhelyek, diabetológusok és edukátorok számára.

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázata 45 év alatti diabetológusok nem diabetológiai kongresszusokon történő aktív részvételének támogatására

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázatot hirdet 45 évnél fiatalabb MDT tagok nem diabetológiai (pl. kardiológiai, nephrológiai, háziorvosi stb.) kongresszusokon történő, de diabetológiával kapcsolatos aktív részvételének (előadás ill. poszter bemutatása, üléselnökség, kerekasztal-beszélgetés) támogatására.

Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.