Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • EXSCEL
  2017.09.18.MDT Web-szerkesztőség, Prof. Dr. Jermendy GyörgyHírkategória: Tudományos újdonságok

  Az EXSCEL vizsgálat (Exenatide Study of Cardiovascular Event Lowering) eredményeit az EASD kongresszusán, 2017. szeptember 14-én mutatták be, az írásbeli változat aznap megjelent a N Engl J Med hasábjain. Az EXSCEL vizsgálatot a heti egyszeri exenatid kardiovaszkuláris biztonságosságának megítélése érdekében tervezték 2-es típusú diabetesben szenvedő betegek körében. Az aktív ágon a betegek heti egyszeri exenatidot kaptak subcutan, az összehasonlító ágon a standard kezelés mellett placebo szerepelt. A véletlen besorolás elvét követő, kettős vak, treat-to-target jellegű, esemény-vezérelte, parallel összehasonlító klinikai vizsgálatot 35 ország 687 vizsgáló helyén folytatták. Elsődleges végpontként a kardiovaszkuláris eredetű halálozás, a nem végzetes myocardialis infarctus és a nem végzetes stroke összevontan szerepelt. Több másodlagos végpontot és biztonságossági paramétert is analizáltak. A követési idő medián 3,2 év volt.

  A vizsgálatba 14.752 beteget vontak be (a betegek 73,1%-ában korábbi kardiovaszkuláris betegség szerepelt az anamnézisben), az exenatid ágra 7.356 beteg, a placebo ágra 7.396 beteg került. A vizsgálatot a betegek 96,2%-a teljesítette, a betegek 98,8%-ában a vitalis statusról volt adat. A két vizsgálati csoport alaphelyzetben rögzített fontosabb klinikai és laboratóriumi adatai között érdemi különbség nem mutatkozott (életkor 62,0 év, diabetes-tartam 12,0 év, kiindulási HbA1c 8,0%). Az elsődleges végpont alapján a heti egyszeri exenatid kardiovaszkuláris biztonságossága igazolódott, de szuperioritást a placebo ághoz viszonyítva kimutatni nem lehetett (esélyhányados 0,91; 95% CI: 0,83 - 1,00; p<0,001 for noninferiority, p=0,06 for superiority). Figyelmet érdemel az össz-mortalitás alakulása (esélyhányados 0,86; 95% CI 0,77 - 0,97), amelyet nem minősítettek szignifikánsnak a statisztikai analízis előre elhatározott hierarchiája miatt. Az alcsoport-analízisek között egyetlen értékelhető különbség adódott: a 65 éven aluliak körében az exenatid jobban teljesített, mint a 65 éven felüliek csoportjában.

  Az EXSCEL adatai értékesen járultak hozzá a GLP-1-receptoragonistákkal végzett és már befejezett kardiovaszkuláris vizsgálatok (ELIXA, LEADER, SUSTAIN-6) eredményeihez.

  A közlemény szabadon letölthető, a kapcsolódó dokumentumok alatt megtalálható.

  Holman RR, Bethel MA, Mentz RJ, Thompson VP, Lokhnygina Y, Buse JB, Chan JC, Choi J, Gustavson SM, Iqbal N, Maggioni AP, Marso SP, Öhman P, Pagidipati NJ, Poulter N, Ramachandran A, Zinman B, Hernandez AF; EXSCEL Study Group: Effects of once-weekly exenatide on cardiovascular outcomes in type 2 diabetes. N Engl J Med 2017 Sep 14. doi: 10.1056/NEJMoa1612917 (előzetes elektronikus közlés).

  A Magyar Diabetes Társaság Web-szerkesztősége nevében
  Prof. Dr. Jermendy György

  Kapcsolódó dokumentumok(1)

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Az MDT és az Boehringer Ingelheim pályázata az MDT CSOM XIX. továbbképző rendezvényén történő részvétel támogatására

Pályázni lehet a kongresszusi költség egészére (regisztráció, szállás), vagy pedig résztámogatásra. Kérjük egyértelműen jelezni, hogy a pályázó teljes- vagy résztámogatásra pályázik.

Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány

A Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány pályázatot hirdet Magyarországon dolgozó, magyar állampolgárságú, 40 éven aluli orvosok és orvos- biológiai kutatással foglalkozó személyek számára. A nyertes pályázó(k) között 500.000 Ft alapítványi adomány, illetve különdíjak kerülnek kiosztásra.

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázata 45 év alatti diabetológusok nem diabetológiai kongresszusokon történő aktív részvételének támogatására

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázatot hirdet 45 évnél fiatalabb MDT tagok nem diabetológiai (pl. kardiológiai, nephrológiai, háziorvosi stb.) kongresszusokon történő, de diabetológiával kapcsolatos aktív részvételének (előadás ill. poszter bemutatása, üléselnökség, kerekasztal-beszélgetés) támogatására.

Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.

Legfrissebb kongresszusok

További rendezvények