Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  A CANVAS Program eredményei
  2017.06.22.MDT Web-szerkesztőség, Prof. Dr. Jermendy GyörgyHírkategória: Tudományos újdonságok

  A CANVAS (Canagliflozin Cardiovascular Assessment Study) Program eredményeit az ADA (Amerikai Diabetes Társaság) éves kongresszusán (San Diego, 2017. június 9-12) komoly szakmai érdeklődés közepette ismertették, az írásbeli változat aznap megjelent a N Engl J Med hasábjain. A CANVAS Program az SGLT-2-gátló canagliflozin kardiovaszkuláris biztonságosságát, potenciális előnyét, renális hatásait és a kezelés biztonságosságát megítélendő vizsgálat volt. A felfokozott érdeklődést az magyarázta, hogy a szintén SGLT-2-gátló empagliflozinnal végzett EMPA-REG OUTCOME vizsgálat váratlanul komoly kardiovaszkuláris előnyt dokumentált 2-es típusú cukorbetegek körében (az adatok 2015-ben váltak ismertté), s mindenki kíváncsian várta, hogy hasonló jellegű eredmény kimutatható lesz-e canagliflozinnal kapcsolatban, vagy sem.

  A CANVAS Program összesítve értékelte a 2009-ben indult CANVAS és a 2014-ben megkezdett CANVAS-R (CANVAS-Renal) adatait. A vizsgálatban összesen 10.142 felnőtt, 2-es típusú diabetesben szenvedő beteg vett részt (életkor 63,3 év, diabetestartam 13,5 év, kiindulási HbA1c-érték 8,2%, a betegek 65,6%-ának kórelőzményében szerepelt átvészelt kardiovaszkuláris betegség). A kettős vak, a véletlen besorolás elvét követő vizsgálatban az aktív ágon a betegek (n=5795) a standard antidiabetikus terápia mellett canagliflozint (napi 1x100 – 1x300 mg), a kontrollágon (n=4347) placebót kaptak. A követés medián tartama 188 hét volt. Az elsődleges összevont végpont (kardiovaszkuláris halál, nem végzetes myocardialis infarctus, nem végzetes stroke) kockázatának esélyhányadosa 0,86 (95% CI 0,75-0,97; p<0,001 a non-inferioritást, p=0,02 a szuperioritást tekintve) volt. A vizsgálat a renális funkciók terén is egyes végpontokban igazolta a canagliflozin (versus placebo) előnyét. Canagliflozin (versus placebo) mellett alacsonyabb volt a HbA1c-érték, a testsúly, a systolés és a diastolés vérnyomás. A mellékhatásokat tekintve új adatként a canagliflozin-ágon az alsó végtagi (döntően distalis) amputációk gyakoribb voltát figyelték meg (esélyhányados 1,97; 95% CI 1,41-2,75), a csonttörések kockázata is értékelhetően nagyobb volt (esélyhányados 1,26; 95% CI 1,04-1,52).

   

  A hallgatóság a helyszínen örömmel nyugtázta, hogy az SGLT-2-gátlók hatástani csoportján belül a jelenlegi CANVAS Program az empagliflozin (EMPA-REG OUTCOME) után a canagliflozin kardiovaszkuláris és renális biztonságosságán túlmutató előnyöket is igazolt. Diszkusszió tárgya maradt az SGLT-2-gátlók esetleges csoporthatásának a kérdése és mindenki egyetértett abban, hogy az alsó végtagi amputációk számának alakulása további adatgyűjtést igényel.

   

  A közlemény szabadon letölthető a PubMed-ről.

   

  A Magyar Diabetes Társaság Web-szerkesztősége nevében   

  Prof. Dr. Jermendy György  

   

  Neal B, Perkovic V, Mahaffey KW, de Zeeuw D, Fulcher G, Erondu N, Shaw W, Law G, Desai M, Matthews DR; CANVAS Program Collaborative Group: Canagliflozin and Cardiovascular and Renal Events in Type 2 Diabetes.

  N Engl J Med 2017 Jun 12. doi: 10.1056/NEJMoa1611925. [Epub ahead of print]

  Kapcsolódó dokumentumok(1)

Vissza