Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • A CVD-REAL vizsgálat eredményei
  2017.05.29.MDT Web-szerkesztőség, Prof. Dr. Jermendy GyörgyHírkategória: Tudományos újdonságok

  A CVD-REAL vizsgálat (Comparative Effectiveness of Cardiovascular Outcomes study; NCT02993614) eredményeit az ACC (American College of Cardiology) éves kongresszusán komoly szakmai érdeklődés közepette márciusban ismertették, az írásbeli változat a Circulation hasábjain 2017. május 18-án előzetes elektronikus közlés formájában jelent meg.

  A vizsgálat célja az volt, hogy a „való világ” keretei között gyűjtsenek adatokat az SGLT-2-gátlók versus más antidiabetikumok kardiovaszkuláris eseményeket befolyásoló hatásáról. A vizsgálat 6 ország adatbázisának elemzésével történt. Az aktív ágon olyan 2-es típusú cukorbetegek szerepeltek, akik új kezelés formájában SGLT-2-gátló készítményt kaptak (n=154.528), az összehasonlító ágon szereplő cukorbetegek (n=154.928) bármilyen más, újonnan indított kezelésben részesülhettek. A két csoport jó összehasonlíthatóságát a „propensity score matching” módszer alkalmazása biztosította. A betegek kb. 87%-ában az előzmények között nem szerepelt átvészelt kardiovaszkuláris betegség. Az SGLT-2-gátlókat tekintve a betegek 53%-a canagliflozint, 42%-a dapagliflozint, 5%-a empagliflozint kapott, az egyes országok között ezen a téren – a helyi gyakorlat és az elérhetőség folytán - nagy volt a különbség.  A vizsgált három klinikai esemény terén jelentős relatívkockázat-csökkenést találtak az SGLT-2-gátlók (versus más antidiabetikumok) javára. A szívelégtelenség miatti hospitalizáció kockázata 39 %-kal (esélyhányados 0,61; 95% CI 0,51-0,73; p<0,001), az összhalálozás kockázata 51%-kal (esélyhányados 0,49; 95% CI 0,41-0,57; p<0,001), a szívelégtelenség miatti hospitalizáció vagy összhalálozás összevont kockázata  46%-kal (esélyhányados 0,54; 95% CI 0,48-0,60; p<0,001) csökkent.

   

  Az AstraZeneca által támogatott tanulmány értékes adatokkal bővítette az SGLT-2-gátlókról eddig rendelkezésünkre álló ismereteket. Az eredmények felvetik, hogy az SGLT-2-gátlók kardiovaszkuláris előnye csoportra jellemző hatás lehet, ill. az adatok arra is utalnak, hogy a készítmények előnyös kardiovaszkuláris hatására a primer prevenció keretei között is számítani lehet. A tanulmány erőssége a nagy esetszám és a statisztikai analízis módszertana. Természetesen az SGLT-2-gátlók kardiovaszkuláris biztonságosságáról/előnyéről a még zajló randomizált, kontrollált, kifejezetten erre a célra tervezett klinikai tanulmányok lezárása után formálhatunk csak végső véleményt.

   

  A közlemény az ún. „open access” elvének megfelelően szabadon letölthető a PubMed-ről.

   

  A Magyar Diabetes Társaság Web-szerkesztősége nevében   

  Prof. Dr. Jermendy György    

   

  Kosiborod M, Cavender MA, Fu AZ, Wilding JP, Khunti K, Holl RW, Norhammar A, Birkeland KI, Jørgensen M, Thuresson M, Arya N, Bodegård J, Hammar N, Fenici P; CVD-REAL Investigators and Study Group: Lower Risk of Heart Failure and Death in Patients Initiated on SGLT-2 Inhibitors Versus Other Glucose-Lowering Drugs: The CVD-REAL Study. Circulation 2017 May 18. pii: CIRCULATIONAHA.117.029190. doi: 10.1161/CIRCULATIONAHA.117.029190. [Epub ahead of print]

  Kapcsolódó dokumentumok(1)

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány

A Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány pályázatot hirdet Magyarországon dolgozó, magyar állampolgárságú, 40 éven aluli orvosok és orvos- biológiai kutatással foglalkozó személyek számára. A nyertes pályázó(k) között 500.000 Ft alapítványi adomány, illetve különdíjak kerülnek kiosztásra.

Az MDT – Novo Nordisk pályázata az inzulin felfedezésének 100 éves jubileuma alkalmából

Az inzulin felfedezésének 100 éves jubileuma alkalmából az MDT és a Novo Nordisk pályázatot hirdet diabetológiai szakellátóhelyek, diabetológusok és edukátorok számára.

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázata 45 év alatti diabetológusok nem diabetológiai kongresszusokon történő aktív részvételének támogatására

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázatot hirdet 45 évnél fiatalabb MDT tagok nem diabetológiai (pl. kardiológiai, nephrológiai, háziorvosi stb.) kongresszusokon történő, de diabetológiával kapcsolatos aktív részvételének (előadás ill. poszter bemutatása, üléselnökség, kerekasztal-beszélgetés) támogatására.

Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.