Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  Elkezdődött a Magyar Diabetes Társaság XXV. Jubileumi Kongresszusa Elnöki köszöntő - MDT Hírmondó
  2017.04.20.MDT HírmondóHírkategória: Tudósítás rendezvényekről

  Tisztelettel és szeretettel üdvözlöm az MDT XXV. jubileumi kongresszusának valamennyi résztvevőjét!

  A kongresszust 1988 óta először rendezzük ismét Pécs városában. A gondos, lelkes, minden aspektusra kiterjedő szervezésért köszönet illeti prof. dr. Wittmann Istvánt, a kongresszus szervezőbizottsá­gának elnökét, egyúttal az MDT leendő elnökét, dr. Molnár Gergő Attila egyetemi adjunktust, a szervezőbizottság titkárát és a Stand-Art Ügynökség Kft. valamennyi munkatársát.

  Prof. Dr. Kempler Péter - az MDT elnöke

  Egyértelműen jól bevált az MDT-kongresszus egyetemi centrumokban történő megrendezé­se, az egyetemek valóban sajátjuknak érzik a rendezvényt. Pécs esetében egy különleges évfordulóval is egybeesik a kongresszus, a Pécsi Tudományegyetem fennállásának 650. évfordulóját ünnepli.

  Az MDT-kongresszusokra 2014 óta kerül sor évente. E változtatás megalapozott volta igazolódott: a beadott előadáskivonatok száma minden évben 80 körüli volt, az idén 84. Valószínűsíthető, hogy a korábbi, kétévenkénti rendezés során számos hazai tudományos munka eredménye végül is nem került bemutatásra. Az idei kongresszus egybeesik az MDT hivatalos folyóirata, a Diabetologia Hungarica 25 éves jubileumával. Ebből az alkalomból jubileumi ünnepi tudományos üléssel kezdjük az MDT kongresszusát, melynek előadói a folyóirat tavaly létrehozott Nemzetközi Tanácsadó Testületének tagjai sorából kerülnek ki. Ugyancsak külön szekció keretében kerülnek bemutatásra az MDT 15 évet átfogó vizsgálatának eredményei, melynek során az antidiabetikumot kiváltó cukorbetegek legfontosabb jellemzőit ismerhetjük meg. Ezen belül egy-egy előadás foglalkozik majd a 2-es típusú diabetes mellitust jellemző epidemiológiai adatokkal, költségekkel, illetve szövődményekkel. A korábbi kedvező tapasztalatok alapján ez alkalommal is sor kerül majd néhány összefoglaló jellegű előadásra.

  A tavalyi kongresszus során a csü­törtök déltől szombat kora délutánig tartó időtartam nem bizonyult elegendőnek. Ezért idén visszatérünk a korábbi formához, a változatlan csü­törtöki kezdés mellett a rendezvény vasárnap délelőttig tart. Ily módon a négy párhuzamos tudományos szekció helyett csak háromra kerül sor. Az előadáskivonatok arra utalnak, hogy hazánkban nagyon értékes és igen széles körű diabetológiai kutatómunka folyik, jelentős részben a betegellátáshoz kapcsolódóan. Ez különösen igaz, ha tekintetbe vesszük a szűkös anyagi forrásokat és a diabetológusok leterheltségét. Nagy érdeklődésre számot tartó szekciókat sikerült összeállítani számos hagyományos témában (pl. gyermekdiabetológia, gesztációs diabetes mellitus, genetika, neuropathia, diabeteses láb, egyéb diabeteses szövődmények, inzulinkezelés, GLP-1-analógok), de a klinikai diabetológia ritka, új aspektusai is bemutatásra kerülnek (pl. cukorbetegek halláskárosodása, szájüregi daganatok gyakoribb előfordulása, a gluténmentes diéta és a szénhidrát-anyagcsere-zavar összefüggése 1-es típusú cukorbetegekben). Emellett igen magas színvonalú experimentális munkákkal is találkozhatunk a programban. Örvendetes módon értékes, gondosan összeállított esetbemutatásokkal foglalkozó absztraktokat is egyre nagyobb számban adtak be kollégáink, utóbbiak sorában különösen szép számmal szerepel a diabeteses láb problematikájával foglalkozó kazuisztika.

  Hagyományosan és jogosan igen nagy érdeklődésre tartanak számot a cégszimpóziumok. Ez érthető, hiszen a legújabb kezelési lehetőségekkel jelentős részben ezek kapcsán ismerkedhetünk meg. Az idei kongresszus minden eddiginél több, összesen 12 szimpóziumnak ad helyet.

  A szombati nap kiemelkedő eseménye lesz az MDT új tiszteletbeli tagja, Solomon Tesfaye professzor Sheffield, Egyesült Királyság) előadása. Tesfaye professzor az Euró­pai Diabetes Társaság Neuropathia˙Munkacsoportjának (NEURODIAB) korábbi elnöke, a legújabb, széles körű nemzetközi konszenzuson alapuló neuropathia szakmai irányelvet kidolgozó Toronto Diabetes Neuropathy Expert Group vezetője, aki három éve az EASD Golgi-díját is elnyerte.

  Az MDT igyekszik mindent elkövetni, hogy minél több érdeklődő orvos, PhD-hallgató és szakápoló egyaránt részt vehessen a kongresszuson. E cél elérése érdekében az első szerzős absztraktot benyújtók esetében a pályázati korhatárt 40-ről 45 évre emeltük és egy további pá­lyázatot írtunk ki olyan 45 év alatti MDT-tagok számára, akik nem adtak be előadáskivonatot. A pályázati feltételeknek megfelelő valamennyi pályázó teljeskörű támogatásban részesült.

  Prof. Dr. Kempler Péter
  az MDT elnöke

Vissza