Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  A Gesztációs Diabetes 2016-os hazai diagnosztikus ajánlása
  2017.02.23.MDT Diabétesszel Társuló Terhességgel foglalkozó MunkacsoportHírkategória: Terhesség

  A terhesség alatt felismeretlenül maradó szénhidrátanyagcsere-zavar az anyát és a magzatot egyaránt veszélyezteti: gyakrabban alakul ki preeclampsia-toxaemia, intrauterin elhalás, koraszülés, macrosomia, újszülöttkori hypoglykaemia, valamint gestatios diabetes (GDM) után igen nagy a diabetes kialakulásának kockázata. A terhesség alatti szénhidrátanyagcsere-zavarok időben történő felismerése tehát alapvető jelentőségű. A GDM szűrésére Európában 2014-ig a WHO 1999-es módszertani útmutatásában leírt 75 grammos cukorterhelés (oral glucose tolerance test: OGTT) volt a legáltalánosabban használt.

  A diabetes terhesség alatti diagnosztikája új irányt vett az ún. HAPO (Hyperglycemia and Adverse Pregnancy Outcomes) tanulmány adatainak ismeretében, amelyeket több mint 20 000 terhesség kimenetelének vizsgálatával nyertek, a 75 grammos OGTT során mért vércukor értékek és egyes perinatális jellemzők összefüggésének értékelése alapján: ezen adatok figyelembevételével egy nemzetközi munkacsoport (International Association of Diabetes and Pregnancy Study Groups: IADPSG) 2010-ben új kritériumrendszert tett közzé. A HAPO tanulmány ismeretében egy új diagnosztikus kritériumrendszer kidolgozásának szükségességét a nemzetközi szakmai testületek egyöntetűen elismerték és sorra újították meg a terhességi szénhidrát-anyagcsere állapot értékelésével kapcsolatos állásfoglalásaikat, ezek azonban a kóros vércukor értékhatárok megítélésében már nem voltak egybehangzóak.

   

  Mindezek alapján a Magyar Diabetes Társaság (MDT) Diabétesszel Társuló Terhességgel Foglalkozó Munkacsoportja interdiszciplináris szakértői megbeszélést hívott össze azzal a céllal, hogy a GDM diagnosztikája vonatkozásában  hazánkban is új  ajánlás szülessen

  A szakértői megbeszélés eredményeképpen a következő javaslatok születtek:

  1. Teljes körű terhességi szűrés szükséges, minden várandós nő esetében

  2. Koraterhességben, a várandós első laboratóriumi vizsgálata során,  manifeszt diabetes szűrése.Terhesség alatt manifesztálódott diabetes kórismézhető, ha (vénás plazmában)
  - az éhomi vércukor ≥7,0 mmol/l, és/vagy
  - random (tetszőleges időpontban vett) vércukor  ≥11,1     mmol/l

  3. GDM szempontjából nagy kockázatú személyeken manifeszt diabetes kizárása után a 16-18. terhességi hét között 75 grammos OGTT végzése gestatios hyperglykaemia felismerésére, a 4. pontban felsorolt értékelési szempontokkal. Amennyiben ezen OGTT negatív eredményű, a 24-28. héten megismétlendő.

  4. A terhesség 24-28. hetében 75 grammos OGTT végzése (amennyiben korábban manifeszt diabetes kizárható volt). Gestatios hyperglykaemia áll fenn, ha (vénás plazmában)
  - az éhomi vércukor ≥5,6 mmol/l és/vagy
  - a kétórás érték ≥7,8 mmol/l
  (A cukoroldat elfogyasztása előtt ujjbegyes vércukorméréssel tájékozódó vércukormérés javasolt diabetes kizárására)

  5. Rizikócsoportba tartozóknál a 4. pontban felsoroltak szerint negatív OGTT esetén egyéni mérlegelés alapján a terhesség 30-32. hetében ismételt vizsgálat mérlegelhető

  A terhesség alatt felismert bármely típusú glukóz anyagcserezavar intenzív, interdiszciplináris diabetológiai szakellátást igényel. Terhesség után az anyagcserezavar reklasszifikálása szükséges.

   

  Az ajánlást az MDT vezetősége 2016. januári ülésén többségi szavazattal elfogadta, valamint Szülészeti-Nőgyógyászati Kollégiumi Tanács is megtárgyalta és jóváhagyta.

  Kapcsolódó dokumentumok(1)

Vissza